goshua Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Mój dysk systemowy zaczął ostatnio wydawać dziwne odgłosy, więc postanowiłem skopiować system na inny dysk. Użyłem do tego Symantec Ghosta z Hiren's Boota (dla niewtajemniczonych - HB to boot disk, który ładuje do pamięci okrojonego Windowsa i sporo przydatnego softu). Niestety, sytuacja wygląda teraz tak: http://i106.photobucket.com/albums/m273/voidhead/SN01-3.png C: to jedyna partycja nowego dysku, na nim jest system D: to (chyba) boot record, który jest partycją starego dysku E: F: to trzeci dysk, który w tej sytuacji nie jest w ogóle istotny Kiedy odłączam stary dysk E: i próbuję bootować Windowsa z dysku C:, pojawia się to: http://i106.photobucket.com/albums/m273/voidhead/IMG_0727.jpg Boję się coś spieprzyć, dlatego nie zastosowałem się do tego, co tam napisano. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Na HB jest sporo aplikacji do naprawy MBR. Ale chyba i tak najprościej będzie jak zastosujesz się do tego co tam jest napisane i nie jestem pewien, ale bardzo możliwe że całość sobie wyklikasz z opcją "startup repair" . Jak nie, to uruchom cmd z płytki instalacyjnej i wpisz "bootrec.exe /fixmbr" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Trochu komplikejtet ale spróbuję... Dysk albo partycja z którego ma wystartować system musi być "active". Wyłącz active z systemreserved dysku0 i uaktywnij na nim partycję C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goshua Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Trochu komplikejtet ale spróbuję... Dysk albo partycja z którego ma wystartować system musi być "active". Wyłącz active z systemreserved dysku0 i uaktywnij na nim partycję C. Czyli wystarczy, jak kliknę na C: w Zarzadzaniu Dyskami i wybiorę "mark partition as active" i wszystko powinno być OK? Wolę się upewnić, bo nie wiem, czy nie ryzykuję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Sorka że dopiero teraz- wcięło mnie w realu. Najpierw musisz "zdezaktywować" systemreserved dysku0 by następnie aktywować C- tylko jedna partycja na dysku może być aktywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoj Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Odłącz stary dysk i napraw z płyty instalacyjnej konfigurację startową ,jest tam taka opcja no i sprawdź lub ustaw w biosie aby nowy dysk uruchamiał się jako pierwszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...