Skocz do zawartości
crazy kefir

[post #15] Ocena zestawu za ~1700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W przyszłym miesiącu chciałbym kupić sobie nową jednostkę, ale mam problem z racji, że nie siedzę w tym za długo.

Myślę o takim zestawie:

Procesor: Intel Core i3-2120

Płyta Główna: Asus P8H61-M LE/USB3 REV 3.0

Pamięć: Corsair 4GB 1333 MHz

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 560 OC

Zasilacz: Be Quiet! Pure Power L7-530W (BN-106)

Jest to zestaw ze strony PurePC. Dysk twardy to sprawa drugo rzędna, kupię jakiś używany więc go nie wliczam, stację dysków mam.

Zastanawiam się nad jakimś casem, ale na razie to też nie jest ważne...

Mam problem, bo nie wiem czy może kosztem karty graficznej, nie kupić Intel Core i5, super by było Intel Core i5-2500K, ale też nie wiem czy jest to konieczne.

Karte mógłbym zastąpić tą: Sapphire Radeon HD 6790, ale podajcie jakieś swoje propozycje,

RAM też mółbym zmienić na ten: GoodRam 4GB 1333 MHz, ale tutaj dużej różnicy nie ma w cenie.

Napisałem to co mnie się wydaje, że mógłbym "oszczedzić" na tych częściach nie tracąc na funkcjonalności.

Ale może lepszym wyjściem jest kupienie lepszej grafiki, a gorszego proca.. na prawdę nie wiem dlatego zwracam się do was z prośbą o "złożenie" kompa dla mnie.:

Trochę pracuję w programach graficznych - Photoshop, Paint Shop Pro to tyle. Tworzę strony internetowe: flash, CMS, HTML5..nie wiem czy to ważne, ale chodzi mi o to, że trochę pracuję na kompie, ale nie używam jakiś wymagających aplikacji i do tego typu pracy chyba wszystko będzie lepsze niż to co mam teraz ;). Chciałbym też pograć w najnowsze tytuły na przyzwoitych detalach, dlatego nie wiem co kosztem czego... grafika za proc czy odwrotnie, pomóżcie znaleźć mi consensus może bardziej z naciskiem na gry, bo jeśli gry będą chulać to praca też nie powinna sprawiać problemów przynajmniej na moim poziomie...Na kompa mam +/- 1600 zł

Pozdrawiam

Edytowane przez crazy kefir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję kolego, dosyć ciekawie się to prezentuje, a tą i5-tkę da się podkręcić ? ;)

Bo gdybym miał 200zł więcej to pewnie lepiej by było kupić i5 2500K, ale tak można mówić w nieskończoność... tylko czy i5 zaproponowana przez Ciebie wystarczy na jakiś dłuższy czas.. ?

I mówisz, że na tej karcie sobie spokojnie popykam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam tego cepa da się kręcić ale nie mnożnikiem czyli coś koło 3800 MHz możesz wyciągnąć ale nie pamiętam czy na tej płycie czy na P67 B-)

Na tej grafice jakoś sobie pograsz. A potem wymień na coś lepszego. Grafikę latwiej wymienić niż cepa :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na H61 nic nie podkręcisz. Ponadto, moim zdaniem nie ma sensu też pchać się w mocny procesor kosztem słabej karty graficznej, w dodatku z głośnym chłodzeniem. I3-2120 i HD6870 poradzi sobie lepiej niż i5-2400 i HD6770. Optymalnym wyjściem byłby i5-2400 i przynajmniej Radeon HD6850, ale nie wiem czy budżet na to pozwoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego humanoidal możesz mi powiedzieć o jakiego Gainwarda Ci dokładnie chodzi ?

BlackMachine a może ten Gainward będzie lepszy niż Twój Radeon ?

Co do procka, może da radę najwyżej wezmę jakąś część kompa na raty.. bo chcę złożyć coś na parę lat a żeby już było w miarę dobre..

Jeśli chciałbym podkręcać to moja "pierwotna" płyta się nie nadaje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-gf-gtx-560ti-1024mb-426018336-1824-371519

Karta wypada lepiej pod względem wydajności niż HD6870, ale nie wiem na ile ciche jest zastosowane w niej chłodzenie. Za te pieniądze można też kupić HD 6870 z 3 wiatrakami i gigantycznym radiatorem: http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-6870-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-84-429028.html

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta jest słabsza od wszystkiego co do tej pory zaproponowałem, nieopłacalna. Weź tego gigabyte'a HD 6870, będzie wydajna i cicha.

Polecam płytę główną Asrock h61 iCafe. Jest pewne, że obsłuży procesory Ivy Bridge, więc jak za pół roku będziesz chciał wrzucić czterordzeniowca najnowszej generacji to nie będzie problemu. W dodatku w przeciwieństwie do tego Asusa obsługuje SATA III, więc jakbyś chciał w przyszłości włożyć dysk SSD to wykorzystasz cały jego potencjał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta jest słabsza od wszystkiego co do tej pory zaproponowałem, nieopłacalna. Weź tego gigabyte'a HD 6870, będzie wydajna i cicha.

Polecam płytę główną Asrock h61 iCafe. Jest pewne, że obsłuży procesory Ivy Bridge, więc jak za pół roku będziesz chciał wrzucić czterordzeniowca najnowszej generacji to nie będzie problemu. W dodatku w przeciwieństwie do tego Asusa obsługuje SATA III, więc jakbyś chciał w przyszłości włożyć dysk SSD to wykorzystasz cały jego potencjał.

Na tej płytce da się potem kręcić ? OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co myślicie o tym zestawie, cały czas zastanawiam się jaką kartę graficzną wybrać więc podam alternatywy:

Radeon HD6870

MSI Radeon HD6870

Sapphire Radeon HD6850 1GB

MSI Radeon 6850 Cyclone

CPU: Intel Core i3-2120

Wybrałem ten, ponieważ wydaję mi się, że lepiej zainwestować w lepsze MOBO i potem zamontować na niej IvyBridge.

GPU: Wyżej. Tak na prawdę cięzko mi się określić... może znajdziemy jakiś kompromis, bo na pewno chciałbym pograć w najnowsze tytłu i te które dopiero wyjdą na "wysokich" detalach.

Może lepsze GPU kosztem mniejszego ramu ?

MOBO: ASRock P67 PRO3

ASRock,ponieważ według mnie jest to karta z przyszłościa, tylko nie wiem czy nie wywale pieniędzy w błoto, bo nie jestem pewien co do mojego podkręcania w przyszłości.. lub ASRock H61iCafe

iCafe - tańsza, również obsłuży Ivy Bridge, tylko nie będę mógł podkręcać, ale nie wiem, czy do mojej pracy będzie potrzebna możliwość OC... w końcu przecież, będę mógł kupić IvyBridge i powinno latać pięknie bez podkręcania, a za to mógłbym dołożyć do karty graficznej.

RAM: Corsair DDR3 4GB lubA-Data 8GB RAM... zawsze można dołożoyć, a teraz mógłbym zaoszczedzić.

PSU: Be Quiet! PURE POWER L7-530W

To na tyle, proszę pomóżcie mi się zdecydować.. komputer dla typowego "nastolatka", który trochę bawi się grafiką, programowanie i tworzeniem stron - sporadycznie, po prostu chcę żeby w programach o wyższysz zapotrzebowaniach utrzymać płynność jak np.: w Photoshop'ie, więc proc na pewno nie jest mi potrzebny jak na razie o większej mocy, grafa... tylko do gier.

Czekam na wasze oceny.

Pozdrawiam,

Tutaj więcej o mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co myślicie o tym zestawie, cały czas zastanawiam się jaką kartę graficzną wybrać więc podam alternatywy:

Radeon HD6870

MSI Radeon HD6870

Sapphire Radeon HD6850 1GB

MSI Radeon 6850 Cyclone

CPU: Intel Core i3-2120

Wybrałem ten, ponieważ wydaję mi się, że lepiej zainwestować w lepsze MOBO i potem zamontować na niej IvyBridge.

GPU: Wyżej. Tak na prawdę cięzko mi się określić... może znajdziemy jakiś kompromis, bo na pewno chciałbym pograć w najnowsze tytłu i te które dopiero wyjdą na "wysokich" detalach.

Może lepsze GPU kosztem mniejszego ramu ?

MOBO: ASRock P67 PRO3

ASRock,ponieważ według mnie jest to karta z przyszłościa, tylko nie wiem czy nie wywale pieniędzy w błoto, bo nie jestem pewien co do mojego podkręcania w przyszłości.. lub ASRock H61iCafe

iCafe - tańsza, również obsłuży Ivy Bridge, tylko nie będę mógł podkręcać, ale nie wiem, czy do mojej pracy będzie potrzebna możliwość OC... w końcu przecież, będę mógł kupić IvyBridge i powinno latać pięknie bez podkręcania, a za to mógłbym dołożyć do karty graficznej.

RAM: Corsair DDR3 4GB lubA-Data 8GB RAM... zawsze można dołożoyć, a teraz mógłbym zaoszczedzić.

PSU: Be Quiet! PURE POWER L7-530W

To na tyle, proszę pomóżcie mi się zdecydować.. komputer dla typowego "nastolatka", który trochę bawi się grafiką, programowanie i tworzeniem stron - sporadycznie, po prostu chcę żeby w programach o wyższysz zapotrzebowaniach utrzymać płynność jak np.: w Photoshop'ie, więc proc na pewno nie jest mi potrzebny jak na razie o większej mocy, grafa... tylko do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Możecie mi powiedzieć czy jest jakaś lepsza karta od: MSI Radeon 6850 Cyclone w cenie do 600zł ± 30zł ?

Planuje zrobić taki zestaw:

Procesor Intel Pentium G850

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB

Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3)

Karta graficzna MSI Radeon 6850 Cyclone ,1GB GDDR5 (256bit) PCI-E /DualDVI/HDMI/DP (R6850 Cyclone 1GD5 PE/OC)

Zasilacz Be Quiet! PURE POWER L7-530W (chodź wolałbym jakiś tańszy) może coś doradzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mi powiedzieć czy jest jakaś lepsza karta od: MSI Radeon 6850 Cyclone w cenie do 600zł ± 30zł ?

Raczej nie, choć ewentualnie możesz poszukać GTX 560 od Gigabyte, które ostatnio potaniały. Lepiej jednak pozostać przy HD6850, do tego procesora to i tak aż nadto.

Zasilacz Be Quiet! PURE POWER L7-530W (chodź wolałbym jakiś tańszy) może coś doradzicie

OCZ ZS 550W. Tańszy i nawet trochę lepszy. Poza tym dobrze byłoby dołożyć do lepszego procesora, i3-2100. Zaoszczędzić możesz na płycie, Pentium G8xx oraz i3 i tak nie podkręcisz, a niektóre na H61 także obsłużą Ivy Bridge. Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym dobrze byłoby dołożyć do lepszego procesora, i3-2100. Zaoszczędzić możesz na płycie, Pentium G8xx oraz i3 i tak nie podkręcisz, a niektóre na H61 także obsłużą Ivy Bridge.

No właśnie nie chciałbym oszczedzać na płycie, bo potem chyba fajnie by było podkręcić Ivy Bridge kiedy będzię już nie wystarczał, dlatego teraz chciałbym oszczedziś na procesorze, a resztę mieć już na "średnim" poziomie.

Chyba dobrze myślę, co o tym sądzisz ?;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Potrzebuje na okres przejściowy karty graficznej do 150zł bo nie mam teraz kasy na Radka HD 6870

Co polecacie, w grę wchodzą używany karty - jaki wybór były najlepszy, to mój set:

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz

Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155

Zasilacz OCZ ZS Series 650W, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2 and EPS12V (OCZ-ZS650W-EU)

Czekam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geforce 9600GT z allegro, można w MW3 nawet pograć :)

nie gadaj, że takie coś nawet ta karta pociągnie ;P Nice xD

a co powiesz na temat HD3850 ?

I mógłbyś podać jakiś link z allegro, bo trochę ich jest.. ?

Cena karty może wynosić nawet 200zł

Edytowane przez crazy kefir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi