Skocz do zawartości
r000k

SB700 jaki do tego SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

Konfiguracja:

- Phenom 2 x4 955

- MSI KA790GX (SB700 - SATA2)

- 2x2gb gail + 2x2gb kingston (ddr2)

- Gigabyte gtx260

- Samsung HD502HJ (system, dane)

- Samsung HD403LJ (dane, backup)

- W7 x64 pro

Przeczytałem ostatnio kolejne zachwyty nad jakimś dyskiem SSD i pomyślałem, że może i na mnie przyszła pora.

Zanim przejdę do wyboru dysku, to się jeszcze upewnie:

- Ten kontroler (SB700) nie będzie robić problemów?

- Da się przenieść bez reinstalu systemu z HDD na SSD? (z tego co widze w "Device Manager" to mam AHCI już włączone, jeśli to pomoże)

Czego oczekuje?

Obecnie na partycji systemowej mam w7, office, VS, vmware i resztę programów + troche danych w moich dokumentach, na pulpicie etc. (aktualnie ok 50GB zajęte w sumie)

Jeśli SSD by miało faktycznie zmienić moje życie to przeniósł bym tam steama + jakąś wirtualna maszyne, razem jest tego z 50GB.

z tego wynika, że potrzebowałbym dysk ok 120 GB. 64GB wystarcza, ale już bym musiał sie zastanawiać co i gdzie przenieść.

Wyczytałem z tematu "Wszystko o SSD", że nie brać SF i unikać pamięci asynchronicznych, a własnie nad takimi dyskami się zastanawiałem :)

Więc jeśli chodzi o 120 GB to (wszystkie w podobnej cenie):

- Intel 320 Series (G3) 120GB

- Crucial m4 (C400) 128GB

- Samsung 830 Series 128GB

Tylko są one drogie. I musiał by mi ktoś powiedzieć, że są warte tej ceny (to byłyby chyba najdroższy sprzęt w moim komputerze)

Wyjątkiem jest OCZ Vertex Plus 120GB, ale on jest w proline dostępny za 539, i nie wiem czy to nie za dużo na takie osiągi.

Z pozostałych dysków, które wcześniej brałem pod uwagę to:

- OCZ Petrol 3

- Corsair 3 Force

- Kingston SSDNow V+200

Co do dysków 64GB.

Z jednej strony obawiam się, że nie będę taki szczęśliwy jak ci ludzie z różnych for :)

A z drugiej jest to cena, którą mogę zaakceptować.

I znowu, czy brać starszego Vertexa tanio (ok 270 pln), czy jakąś nowinkę za duża więcej. Problemem tutaj jest to, że jeśli faktycznie ten SSD mnie tak zadowoli, to będzie mi brakować miejsca.

Co radzićie?

PS Wybaczcie, że tyle napisałem. Mam nadzieje, że ktoś to przeczyta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi