Skocz do zawartości
adcebt

Opłacalność inwestycji w AM3+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zakupić płytę główną pod AMD, sprawa wygląda tak: dostałem procesor Phenom II 545 i chciałbym aby pracował w komputerze brata. Będzie to zmiana z platformy Intel 775 (C2D E4500).Ja posiadam phenoma II 555 odblokowanego na 4 rdzenie na płycie głównej gigabyte GA-MA770T-UD3. Z chęcią podarowałbym swoją płytę bratu a sam zainwestował w coś z AM3+. I tutaj pojawia się moje pytanie czy opłaca się w ogóle inwestować w tą platformę teraz? Czy może lepiej zakupić jakiś tańszy model dla mojego brata a samemu zostać z obecnym sprzętem? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś konkretne modele solidnych płyt głównych. Osobiście myślałem nad wymianą u siebie na model Gigabyte GA-970A-UD3 s.AM3+. Słyszałem jednak wiele różnych opinii na temat przyszłości AM3+ i z tego powodu waham się z wyborem, zwłaszcza z powodu niskiej wydajności Bulldozerów. Czy można myśleć o kompatybilności następców Bulldozerów z socketem AM3+?

Edytowane przez adcebt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy się odblokowuje do x4 i sprzedaj jako x2 lub x2@x4.

Kup Pentium G840 + mobo na H61. Wyjdzie taniej, porównywalnie z wydajnością do x4, wydajniej niż x2, bardziej przyszłościowo.

Bez względu na to, na co się zdecydujesz, proszę doprecyzować tytuł tematu, podać budżet, socket.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Phenom 545 odblokowuje sie tylko na 3 rdzenie (1 nie chodzi tak jak powinien). Doprecyzowując chodzi mi o to że mam do wyboru 2 opcje:

1: Kupić tanią płytę główną dla tego phenoma 545

2: Dać swoją płytę bratu i zainwestować w AM3+

Właściwie byłbym zdecydowany na am3+ ale boje się że skończy się na możliwości wymiany tylko na bulldozera.

Wymiana na tego G840 raczej nie wchodzi w grę, ponieważ nie chce mi się bawić ze sprzedażą tego phenoma 545

Edytowane przez adcebt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi