adcebt Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym zakupić płytę główną pod AMD, sprawa wygląda tak: dostałem procesor Phenom II 545 i chciałbym aby pracował w komputerze brata. Będzie to zmiana z platformy Intel 775 (C2D E4500).Ja posiadam phenoma II 555 odblokowanego na 4 rdzenie na płycie głównej gigabyte GA-MA770T-UD3. Z chęcią podarowałbym swoją płytę bratu a sam zainwestował w coś z AM3+. I tutaj pojawia się moje pytanie czy opłaca się w ogóle inwestować w tą platformę teraz? Czy może lepiej zakupić jakiś tańszy model dla mojego brata a samemu zostać z obecnym sprzętem? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś konkretne modele solidnych płyt głównych. Osobiście myślałem nad wymianą u siebie na model Gigabyte GA-970A-UD3 s.AM3+. Słyszałem jednak wiele różnych opinii na temat przyszłości AM3+ i z tego powodu waham się z wyborem, zwłaszcza z powodu niskiej wydajności Bulldozerów. Czy można myśleć o kompatybilności następców Bulldozerów z socketem AM3+? Edytowane 18 Marca 2012 przez adcebt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Sprawdź czy się odblokowuje do x4 i sprzedaj jako x2 lub x2@x4. Kup Pentium G840 + mobo na H61. Wyjdzie taniej, porównywalnie z wydajnością do x4, wydajniej niż x2, bardziej przyszłościowo. Bez względu na to, na co się zdecydujesz, proszę doprecyzować tytuł tematu, podać budżet, socket. Edytowane 18 Marca 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adcebt Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Ten Phenom 545 odblokowuje sie tylko na 3 rdzenie (1 nie chodzi tak jak powinien). Doprecyzowując chodzi mi o to że mam do wyboru 2 opcje: 1: Kupić tanią płytę główną dla tego phenoma 545 2: Dać swoją płytę bratu i zainwestować w AM3+ Właściwie byłbym zdecydowany na am3+ ale boje się że skończy się na możliwości wymiany tylko na bulldozera. Wymiana na tego G840 raczej nie wchodzi w grę, ponieważ nie chce mi się bawić ze sprzedażą tego phenoma 545 Edytowane 18 Marca 2012 przez adcebt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ken26 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 jak już brać płyte pod AM3+ to najlepiej z radiatorem na sekcji zasilającej , np. ASRock 870iCafe R2.0 / 254 zł ASRock 970 Extreme3 / 296 zł Gigabyte GA-970A-UD3 / 335 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...