Skocz do zawartości
chreasy

Sandy v Ivy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiedziałem w którym wątku założyć ten topic. Myślałem na początku, zeby w wątku Socket 1366/1156/1155 ale pewnie mój temat by tam nie podszedł,z kolei mało osób czyta tamten wątek więc tu założyłem ;)

Po 10 latach przyszła pora na kupno nowego sprzętu ;) Często czytam forum i jest bardzo zadowolony z udzielanych porad. Przeglądnąłem mnóstwo recenzji i opinii użytkowników i co dało mi ogólny pogląd na to, czego potrzebuje, złożyłem sobie zestaw mniej więcej 7500zl(bez monitora) i bardzo byłbym wdzięczny na udzielenie mi fachowej opinii oraz konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Kupować teraz coś od sandy bridge (i7-2600) czy poczekać na początek 5 maja na Ivy bridge (3770K)

Premiera papierowa:

http://www.anandtech.com/show/5626/ivy-bridge-preview-core-i7-3770k/1

Szybszy o 5-15% CPU, min. 30%GPU, konsumujacy o 27W. Ale w grach czy w programach nieodczuwalne...?!

Procek będzie na szynach 1155 + no właśnie gpu ( albo gigabyte/asus 7970 lub przyszły gtx680, premiera nVidii za kilka dni?! oby)

I teraz tak:

Na pewno jeśli bym chciał kupić gtx680, to zdecydowanie niereferencyjną(z wiadomych powodów:) Ale, żeby ją kupić w sklepach - od premiery musi minąć mniej więcej ile? załóżmy, że premiera może być 23 marca - więc 3-4 tyg. Wychodzi nam to gdzieś 24 kwietnia. Mylę się? Jeśli tak, to prosze szanownych kolegów o poprawkę. Prosze doradzić mi czy kupować sprawdzony, świetny procek i7-2600 od sandy czy czekać? Bardzo proszę o kluczowe i rzeczowe rady :) DZIĘKI WIELKIE

Edytowane przez chreasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie masz ciśnienia na kupno to czekaj, kupisz sobie nową płyte na z77 do tego ivy bridge i kartę graficzną jak nie keplera to na pewno stanieją nowe radki serii79xx coś sobie wybierzesz, tylko jak znam życie zaraz po premierze ceny bedą wywindowane i trzeba odczekać kolejny miesiąc lub dwa, no i nie wiadomo jaka będzie dostępność bo Polska to taki środek [gluteus maximus] gdzie towar dociera na końcu i jest najdroższy w Europie

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poczekal. Akurat jak wyjdzie Ivy to beda tez nowe GF i bedzie z czego wybierac. Osobiscie nie widze zadnego argumentu za tym zeby kupowac teraz. Ivy bedzie w nizszym procesie, pobiera mniej energii i bedzie wydajniejszy. Ja bym czekal dla samego procesu 22nm:) Wytrzymales 10 lat , miesiac w ta czy w tamta nic nie znaczy a zmieni duzo.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi