yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Witam, Chciałbym zmodernizować nieco komputer, możliwie jak najmniejszym kosztem. Chodzi mi o to, żebym mógł zagrać w kilka tytułów (Wiedźmin 1-2, Diablo III, nowy, odświeżony Baldur's Gate). Jestem raczej weekendowym graczem z powodu braku czasu, ale są tytuły wobec których nie można przejść obojętnie. Aktualnie posiadam: Płyta: Asus P5K SE Procesor: Intel Pentium Core 2 Duo E4500, 2,2 GHz Grafika: Asus GeForce 8600 GT 512 MB Pamięć: Kingston KVR800D2N5/1GB x 2 (tylko oparte na kościach Elpidy) Zasilacz: Chieftec 400W Model GPS-400AA-101-A Nie zależy mi specjalnie na max detalach i na ogromnej ilości klatek/sekundę. Chcę się zwyczajnie pobawić w przyzwoitej jakości, bez przycięć i na średniej jakości. Mój budżet to 500-600 zł, także chyba mam niewielkie pole manewru. Edit. Ewentualnie w grę wchodzi druga opcja, czyli kupienie teraz płyty, procka i ramu, a karta graficzna za jakiś czas (czyt. po premierze D3). Nie znam się na OC, więc nie będę się w to bawił. Także jakby ktoś mógł zaproponować jakiś niedrogi zestaw (żeby elementy były dobrze spasowane), to wezmę to pod uwagę. Dzięki za każdą pomoc & pozdrawiam. Edytowane 21 Marca 2012 przez yar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 IMHO najgorzej jest z grafiką i ilością RAMu. Zmieniłbym grafikę na coś mocniejszego, dołożył 2x1GB i podkręcił procek na 3GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Dzięki. W sumie te dwie rzeczy brałem pod uwagę na pierwszym miejscu do wymiany. Jakby udało mi się wyciagnąc ze 150-200 zł za stary sprzęt to chyba warto wymienić całośc (płyta, procek, ram i karta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Jeśli możesz to sprzedaj co się da i wtedy się zastanowimy. Stary sprzęt sprzedasz za więcej jak 150zł (proc+płyta+2 kosci ram+karta) W ostateczności mógłbyś kupić q6600+OC oraz HD4850 lub 6770. Z tym, że q6600 wysoko się ceni i lepiej kupić coś nowego z gwarancją. dla niedzielnego gracza g840+h61+4GB ddr3 + 4850 badz 6770 powinien starczyć. Tym badziej do D3. ew. zestaw z x3 Edytowane 21 Marca 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Mam jeszcze pytanie co do standardu płyty. Do tej pory mam ATX, w dośćdużej obudowie. A z tego co patrzyłem, znaczna część tych H61 jest oparta na miniATX. Czy w związku z tym da radę to zamontować w mojej obudowie? I czy wszystko się na takiej płycie pomieści? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Tak. Na tacce masz dystanse, które wkręcasz pod rozmiar mATX. Co to za obudowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Dokładnie taka jak na zdjęciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 obudowa/płyta montażowa raczej zgodna także ze standardem mATX łatwo można to sprawdzić - odkręć prawą boczną część obudowy i zobacz czy masz otwory montażowe (R, S) pod mATX. >>tu na stronie 10<< jest rozpiska otworów. Wszystkie są wspólne (dla ATX i mATX) oprócz otworów R, S (i A, G, K oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Dziękuje za wszystkie porady. Jutro rozkręcę obudowę i sprawdzę czy nowa płyta będzie pasować. Zdecydowałem, że sprzedam to co jest zbędne (płyta, procesor, ram i dysk ATA 80GB)i kupię: Płyta: AsRock H61M-VS lub HVS Procesor: Intel Pentium G840 2,8 MHz Pamięć: GoodRam 4Gb Zestaw zdecydowanie budżetowy, ale myślę, że spełni wymagania (głównie cenowe). Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś dobra kartę graficzną do tego? Myślałem nad GeForcem 440 lub Radeonem HD 4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Jak najbardziej 4850 http://www.morele.net/karta-graficzna-vertex3d-radeon-hd4850-1gb-ddr5-px-256bit-dvi-hdmi-ds-box-471250502-9191-436170/ Z tym 440 to żart oczywiście? ;) Posiadasz lub kupujesz dysk twardy SATA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Mam dysk SATA WD 300 GB. E, to nie był żart z tym 440. Tak się zapytałem bo do tej pory zwykle miałem GeForce'y (raz epizod z Ati 9550). Z rzeczy, które jeszcze wymienię, to napęd, bo mam strasznie zajechany. Tez chciałbym na SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 http://www.morele.net/sony-ad-7280s-0b-413871/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Nad tym gt440 nawet się nie zastanawiaj. 4850 lub 6770 zalezy ile chcesz pieniędzy przeznaczyć. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 To już zostanę przy 4850. A reszta tego co podałem? Będzie to jakoś ze sobą współdziałać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 bierz płytę gigabyte'a np. ga-h61m-d2-b3 3 lata gwarancji, wszystkie kondensatory polimerowe. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Odkopuję, ale chciałem podziękować za pomoc. Nowy sprzet zamówiony, jeszcze tylko zmiana obudowy, złożyć i można zagrać :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...