Skocz do zawartości
Mruvek

Komputer się nie włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka razy zdarzało się, że komputer po wciśnięciu power w ogóle nie reagował - odłączałem od sieci, trochę odpoczął, podłączałem i dalej nic, poleżał znów przypięty do prądu i po jakimś czasie udało się włączyć - tak jakby sam się naprawił, bo nie zrobiłem niczego szczególnego. Dzisiaj jednak nie chce się włączyć już w żadnym wypadku, rozkręciłem i wyczyściłem. Podłączałem w różnych miejscach w domu licząc, że to pechowy pokój, próbowałem kilkanaście razy i nic. Na pytanie czy prąd dochodzi do kompa potrafię odpowiedzieć tylko, że świeci się dioda na płycie głównej. Wątpię żeby to była wina włącznika, bo nie wiem czemu miałby się nagle zepsuć (a wcześniej samoistnie naprawiać). Jakieś pomysły? Nie mam możliwości raczej podpięcia innego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec, dokładnie GPS-450AA-101 A

GF8800GT, C2D E6550 2.33, 2 GB Patriot, 2 dyski, nic specjalnego.

powinien mieć ponad 4 lata, chyba że kiedyś w serwisie wymienili bez mojej wiedzy :P

Możliwe żeby padł zasilacz a mimo to świeciła się dioda na płycie głównej?

Na sucho sam zasilacz z dyskiem się uruchamia, więc to chyba wina włącznika w komputerze?

Edytowane przez Mruvek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj clear cmos, odpiąć wszystko i sprawdzić gołe mobo. Kondensatory OK?

Aby mieć pewność że to płyta możesz pożyczyć od kogoś zasilacz na chwilę i wykluczyć własną zasiłkę. Proca pomijam bo same z siebie padają bardzo rzadko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poleżał znów przypięty do prądu i po jakimś czasie udało się włączyć

Możliwe żeby padł zasilacz a mimo to świeciła się dioda na płycie głównej?

Zobacz tak jak napisano wyżej jak wyglądają kondensatory w zasilaczu i na płycie - czy nie są napuchnięte albo rozlane, bo na 99% one są przyczyną.

Dioda może się świecić, ale zobacz czy zapala się od razu czy pomału, bo to też by wskazywało na kondensatory.

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi