Mruvek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 Kilka razy zdarzało się, że komputer po wciśnięciu power w ogóle nie reagował - odłączałem od sieci, trochę odpoczął, podłączałem i dalej nic, poleżał znów przypięty do prądu i po jakimś czasie udało się włączyć - tak jakby sam się naprawił, bo nie zrobiłem niczego szczególnego. Dzisiaj jednak nie chce się włączyć już w żadnym wypadku, rozkręciłem i wyczyściłem. Podłączałem w różnych miejscach w domu licząc, że to pechowy pokój, próbowałem kilkanaście razy i nic. Na pytanie czy prąd dochodzi do kompa potrafię odpowiedzieć tylko, że świeci się dioda na płycie głównej. Wątpię żeby to była wina włącznika, bo nie wiem czemu miałby się nagle zepsuć (a wcześniej samoistnie naprawiać). Jakieś pomysły? Nie mam możliwości raczej podpięcia innego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Otwórz zasilacz i zobacz jak wygląda w środku(kondensatory ew inne uszkodzone elementy). Edytowane 25 Marca 2012 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 Dobrze by było jakbyś podał co to za zasilacz (ew. jakie podzespoły). Jeśli to jakiś tracer czy inny codegen to nie ma co tego naprawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mruvek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Chieftec, dokładnie GPS-450AA-101 A GF8800GT, C2D E6550 2.33, 2 GB Patriot, 2 dyski, nic specjalnego. powinien mieć ponad 4 lata, chyba że kiedyś w serwisie wymienili bez mojej wiedzy :P Możliwe żeby padł zasilacz a mimo to świeciła się dioda na płycie głównej? Na sucho sam zasilacz z dyskiem się uruchamia, więc to chyba wina włącznika w komputerze? Edytowane 25 Marca 2012 przez Mruvek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 Spróbuj poprzez zwarcie pinów (power button) na płycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mruvek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 Właśnie próbowałem, dalej nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 Spróbuj clear cmos, odpiąć wszystko i sprawdzić gołe mobo. Kondensatory OK? Aby mieć pewność że to płyta możesz pożyczyć od kogoś zasilacz na chwilę i wykluczyć własną zasiłkę. Proca pomijam bo same z siebie padają bardzo rzadko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) poleżał znów przypięty do prądu i po jakimś czasie udało się włączyć Możliwe żeby padł zasilacz a mimo to świeciła się dioda na płycie głównej? Zobacz tak jak napisano wyżej jak wyglądają kondensatory w zasilaczu i na płycie - czy nie są napuchnięte albo rozlane, bo na 99% one są przyczyną. Dioda może się świecić, ale zobacz czy zapala się od razu czy pomału, bo to też by wskazywało na kondensatory. Edytowane 25 Marca 2012 przez bender83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...