Skocz do zawartości
Gość marantz5003

Przetestuj swoje głośniki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marantz5003

Daje link do świetnego programu służącego do szeroko pojętego testowania audio. Na wstępie zaznaczam - uwaga na uszy na membrany i na wzmacniacze. Generalnie można w tym programie wygenerować każdą częstotliwość łącznie z infradźwiękami i ultradźwiękami. Można sobie np. ustawić 20 Hz przemieszczając się w pokoju wyraźnie słychać gdzie nie ma basu, można sprawdzić czy wzmacniacz potrafi dawać np. 2 Hz. Można też użyć tego programu do sprawdzenia tego co nam wpada w rezonans w pokoju i zlikwidowanie tego. Jeśli mamy dobry sprzęt możemy również sprawdzić nasz słuch. Dziecko ze zdrowym słuchem nie ma problemu z usłyszeniem 20kHz natomiast ja usłyszałem maksymalnie 19kHz. Moje głośniki wg producenta potrafią zagrać do 32kHz z czego mój pies nie był by zadowolony.

http://www.mfbfreaks.nl/tools/VB_Generator_standalone.exe

Uwaga z głośnością przy częstotliwościach poniżej 20Hz, głośnik może dosłownie wypluć membrane z kolumny.

post-174386-0-35244600-1332695936_thumb.jpg

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienione przez Ciebie możliwości tego programu nie są niczym szczególnym. Są to typowe możliwości jakie posiada większość generatorów tonów. Na uwagę zasługuje głównie to że jest on darmowy oraz po wstępnym teście mogę również powiedzieć że jest to dość dobry darmowy generator tonów. Do tej pory z darmowych generatorów tonów znałem tylko Roadkil's Tone Generator, ale miał wyjątkowo skromne możliwości. W dodatku nie generował czystej sinusoidy, przez co nie było problemu z usłyszeniem wygenerowanej w nim np. częstotliwości 20Hz/20KHz bo oprócz tej częstotliwości program generował dodatkowo przydźwięk o innej (dobrze słyszalnej) częstotliwości. Z płatnych programów bardzo podobał mi się Test Tone Generator (świetny program). Niestety za darmo można mieć go tylko w wersji trial, która nie dość że ma ograniczone możliwości (choć i tak całkiem spore - większe od powyższego "VB_Generator_standalone") to po (chyba) 30 dniach całkowicie się blokował.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi