Gość T95 Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Stoje przed wyborem zakupu dysku ssd 128gb, jednakże mam w komputerze dwa porty sata 3 i akurat dwa dyski po 64gb kosztują tyle co jeden większy (np popularne Samsungi 830, choć wiem że mają niewielkie problemy z odczytem plików 4KB na tle konkurencji typu Intel 520). Czy waszym zdaniem warto robić raida jeśli mówimy o graniu? Znalazłem recenzję owych Samsungów 830 w raid (tutaj http://www.storagereview.com/samsung_ssd_830_raid_review) ale to suche tabelki, i skupiają się na benchmarkach a mi chodzi o odczucia z faktycznego uzytkowania (ładowanie się poziomów w bf3 czy innych współczesnych grach).Na niektórych testach raid wypada dużo lepej od pojedynczego dysku, aby w innych być słabszy, mało kto jednak kontruje to z grami, i weź tu bądź mądry ;) Pzdr Edytowane 30 Marca 2012 przez T95 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 Weź tu bądź mądry i korzystaj z istniejących wątków ok? Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 227 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość T95 Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Weź tu bądź mądry i korzystaj z istniejących wątków ok? Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 227 :wink: hej ale mnie nie interesuje to że komus padł vertex, że chip.pl robi kiepskie recenzje, albo za ile kupił dysk czyiś kolega. Śmieciowe 200 stronicowe topiki mają to do siebie że jednocześnie przewala się tam 20 wątków mieszających się wzajemnie, bo co druga osoba nie cytuje fragmentu na jaki odpowiada. To nie jest dobre miejsce do szukania odpowiedzi na precyzyjne pytanie które co do treści jest rzadko poruszane na forach internetowych. To jest porada typu idz na gogle więc równie dobrze możesz sie nie wtrącać jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Osób które miały do czynienia z raidem na obecnie topowych dyskach ssd sata3 i mogą coś powiedzieć pod kątem sensu takiego rozwiązania w grach (a nie jedynie widziały benchmarki i wydaje im się że wszystko wiedzą) można pewnie na palcach jednej ręki policzyć, i to do nich kieruje pytanie. Edytowane 30 Marca 2012 przez T95 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Osób które (...) mogą coś powiedzieć pod kątem sensu takiego rozwiązania w grach (...) można pewnie na palcach jednej ręki policzyć...na palcach jednej ręki drwala po ciężkim wypadku z piłą ;) Sam jestem ciekaw wpływu dysków SSD na gry, ale nie Wieśków czy BF, a gier MMO (np, Lineage2/WoW). Tam nie wystarczy wczytać lvlu, każda postać online ma swoje (doczytywane w czasie rzeczywistym) tekstury zbroi/broni oraz skilli... Mówiąc krótko - przez cały czas coś nowego się doczytuje. Pytanie tylko, czy bardziej liczy się tu prędkość dysku czy parametry karty graficznej (taktowanie GPU/pamięci, ilość pamięci karty graficznej i RAMu w kompie itp). Co do Twojego pytania, odpowiadam teoretycznie - raczej brał bym 1 dysk 128GB z 2 przyczyn: 1) mając 128GB, mogę spokojnie wrzucić grę na SSD bez przymulania systemu (no chyba że masz kilka ssd?) 2) osiągi pojedynczego dysku 128GB są sporo wyższe od pojedynczego dysku 64GB... Czy raid 2x64GB byłby szybszy od 1x128GB? Być może... Dla mnie to rozwiązanie na chwilę obecną ponad miarę i jeszcze 3) zawsze będziesz mógł kiedyś kupić drugi dysk 128GB i zrobić raid :D Edytowane 31 Marca 2012 przez Wiedzmin_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 hej ale mnie nie interesuje to że komus padł vertex,(...) Bardzo mi z tego powodu faktycznie. Update: Za Twoją twórczość - żegnam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...