Skocz do zawartości
topek@GC.pl

Epox 9npaj SLI - padl pcie 16x?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie zaznaczę ze jestem laikiem, rozumiem, ze slot pcie 1x to ten krotki, a te od SLI to 16x i mogą pracować z rożną prędkością? (np w SLI tylko 2 razy po 8?).

Moja wysłużona płyta główna epox 9npaj sli wraz z grafa HiS X1800GTO w końcu dały się we znaki, oto co się stało:

Po zwieszeniu się kompa przy odpalonej jakiejś grze uruchomiłem go ponownie i ponownie miałem freez'a. Zacząłem wiec dumać, co się mogło stać, być może skoro go dawno nie czyściłem to po prostu grafa się zgrzała. Wiec wyłączyłem kompa, odkurzyłem (no i kurzu nie było wiele) i po ponownym włączeniu wyskoczył błąd: brak sygnału z karty (tzn czarny monitor ale bez komunikatu, że brak sygnału), sygnał dźwiękowy ok 2s. i błędy z płyty głównej 77 i E7 (bodajże, instrukcje zapodziałem ofc).

Lekko skonsternowany przerzuciłem grafę do drugiego pcie i zadziałało. Tylko tyle, ze mimo tego ten slot działa z obniżoną prędkością na pewno nie 16 jak jest w specyfikacji tej płyty), które znalazłem na necie. Próbowałem przerzucić kontroler odpowiedzialny za SLI tak, żeby choć było 8x (tak działają wtedy te sloty 2x po 8.) ale wtedy sygnału z karty nie mam (czarny monitor).

Próbowałem też flashowania bios'a w nadziei, że to cos pomoze, nie pomogło.

Płyta, o której mowa to: http://img.izhnet.org/picture/1481652731/111218184055Adidy.jpg - nie moje zdj.

Pomarańczowy slot to ten na którym do tej pory była grafa - i działał 16x, żółty slot działa z prędkością 1x(?), pomiędzy nimi jest kontroler którego położenie decyduje czy działa w SLI czy 16x+1x - jak wynika z napisu.

Moje pytanie: co mogę zrobić? Czy jakoś da się naprawić slot 16x? Czy da się uruchomić ten żółty slot by działał tez jako 16x? A może to zupełnie co innego?

dzięki z góry za odpowiedzi!

P.S. Pisze ze drugi slot działa inaczej, ponieważ FPSy w tej grze po przeinstalowaniu tez driver'ow spadły z ok 80 do 30 i w dodatku są przestoje - wrażenie "płynięcia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi