topek@GC.pl Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam, Na wstępie zaznaczę ze jestem laikiem, rozumiem, ze slot pcie 1x to ten krotki, a te od SLI to 16x i mogą pracować z rożną prędkością? (np w SLI tylko 2 razy po 8?). Moja wysłużona płyta główna epox 9npaj sli wraz z grafa HiS X1800GTO w końcu dały się we znaki, oto co się stało: Po zwieszeniu się kompa przy odpalonej jakiejś grze uruchomiłem go ponownie i ponownie miałem freez'a. Zacząłem wiec dumać, co się mogło stać, być może skoro go dawno nie czyściłem to po prostu grafa się zgrzała. Wiec wyłączyłem kompa, odkurzyłem (no i kurzu nie było wiele) i po ponownym włączeniu wyskoczył błąd: brak sygnału z karty (tzn czarny monitor ale bez komunikatu, że brak sygnału), sygnał dźwiękowy ok 2s. i błędy z płyty głównej 77 i E7 (bodajże, instrukcje zapodziałem ofc). Lekko skonsternowany przerzuciłem grafę do drugiego pcie i zadziałało. Tylko tyle, ze mimo tego ten slot działa z obniżoną prędkością na pewno nie 16 jak jest w specyfikacji tej płyty), które znalazłem na necie. Próbowałem przerzucić kontroler odpowiedzialny za SLI tak, żeby choć było 8x (tak działają wtedy te sloty 2x po 8.) ale wtedy sygnału z karty nie mam (czarny monitor). Próbowałem też flashowania bios'a w nadziei, że to cos pomoze, nie pomogło. Płyta, o której mowa to: http://img.izhnet.org/picture/1481652731/111218184055Adidy.jpg - nie moje zdj. Pomarańczowy slot to ten na którym do tej pory była grafa - i działał 16x, żółty slot działa z prędkością 1x(?), pomiędzy nimi jest kontroler którego położenie decyduje czy działa w SLI czy 16x+1x - jak wynika z napisu. Moje pytanie: co mogę zrobić? Czy jakoś da się naprawić slot 16x? Czy da się uruchomić ten żółty slot by działał tez jako 16x? A może to zupełnie co innego? dzięki z góry za odpowiedzi! P.S. Pisze ze drugi slot działa inaczej, ponieważ FPSy w tej grze po przeinstalowaniu tez driver'ow spadły z ok 80 do 30 i w dodatku są przestoje - wrażenie "płynięcia". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 A próbowałeś w tym długim żółtym slocie PCI-E , w specyfikacji pisze że płyta ma 2 porty PCI-E 16x i jeden PCI-E 1x . Długi żółty slot PCI-E powinien działać z pełną prędkością . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topek@GC.pl Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Wrzucajac do drugiego slotu mialem wlasnie na mysli ten niby 16x zolty. Dziala duzo wolniej, tak jak opisalem wrazenie "plyniecia" grafiki. Tylko dlaczego na tym kontrolerze jest SLI / 16+1? Ja rozumiem to tak, ze on nie jest w pelnej predkosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Albo wciskasz go do slotu stroną sli i masz x8+x8 albo stroną 16+1 i masz w górnym slocie x16 a dolnym x1. Ja to tak rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topek@GC.pl Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Tak wiec napisalem. Jednak w trybie SLI z dolego slotu nie ma sygnalu na monitor, tak jak to opisalem w pierwszym poscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...