Skocz do zawartości
FreeDom

Komputer do ok. 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

noszę się z chęcią zakupu nowego komputera w cenie takiej jak podana w temacie, ew. troszkę wyższej (100-150zł). Przejrzałem sobie zestaw proponowany na stronie- ten za 3050zł Zestawy komputerowe na Kwiecień 2012 | PurePC.pl ale chciałbym kilka rzeczy zmienić i tutaj prosiłbym o porady.

Chwilowo nie zamierzam bawić się w OC procesora, więc czy boxowe chłodzenie będzie w porządku (dopiero później dokupię lepsze)? Podobnie ram uważam, że chwilowo 4gb mi starczy. Zamiast GF560 wolałbym coś lepszego i nie wiem czy lepszym wyborem będzie GF570, GTF480 czy Radeon7850?

A tak na koniec to radzicie poczekać na wyjście nowych procesorów Intela czy brać spokojnie i5 2500k?

Edytowane przez FreeDom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. uwielbiam mojego 2500K - mocy ma dość i nie ma żadnego problemu z OC. Oczywiście tutaj będzie Cię dręczył BOXowy cooler - może nawet nie wysokimi temperaturami, ale kulturą pracy (może się zrobić głośno).

Co do kart - 570 nie robi piorunującego wrażenia, ale wybrałbym go zamiast 7850. Nie wiem ile masz pieniędzy, ale ta karta:

Asus GeForce GTX570 DCII 1280MB (320-bit)

jest na pewno wydajniejsza od tej:

Asus Radeon HD 7850 TOP DirectCU II 2GB DDR5

Tutaj ameryki nie odkryłem, ale jeśli 300 zł ma dla Ciebie kluczowe znaczenie to 7850 to też nie jest zła karta. Zupełnie inną sprawą jest wydajność w przeliczeniu na złotówki. Powyżej 1000 zł wydajność kupiona za każdy 1 zł jest coraz mniejsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porównaniu z hałasem z jakim mam w tej chwili do czynienia to pewnie będzie pikuś ;). Tak jak pisałem, lepsze chłodzenie dokupię sobie w późniejszym czasie co by też się w OC pobawić.

Sam też się skłaniam bardziej ku 570, na nic lepszego nie będę miał kasy a nie wiem kiedy wyjdą i jak wydajne będą nowe karty od Nvidii.

Tak czy siak zaczekam jednak do premiery Ivy Bridge i wtedy zdecyduję. Na czasie mi aż tak bardzo nie zależy, ale najpóźniej za miesiąc chcę już kompa zamówić (może do tego czasu niektóre części trochę potanieją).

I jeszcze jedno- do 570 koniecznie trzeba kupić zasilacz 650 czy słabszy da radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi