Skocz do zawartości
ɹǝıssɐuɹɐƆ

Server 2008 do codziennego użytku

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio z ciekawości zajrzałem na Dreamspark i okazało się, że student ma prawo do bezpłatnego, nie Windows 7 (normalna cena ~250zł), a Server 2008 R2 (~10k zł).

Czy warto się w niego pakować dla zwykłych zastosowań? Powinien teoretycznie działać sprawniej i oferować więcej możliwości.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy sprawniej i o jakie możliwości Ci chodzi? Nawet po włączeniu wszystkich funkcji, które raczej chciałbyś na desktopowym kompie (akceleracja 3D, dźwięk) i tak:

- nie zainstalujesz masy softu typu freeware, bo wykryją OS jako serwer i odmówią zainstalowania się w ramach licencji 'free of charge for non-commertial use'

- część rzeczy wogóle się nie zainstaluje, bo komuś tworzącemu instalator nie przyjdzie do głowy, że ktoś będzie chciał to instalować na serwerze i dostaniesz komunikat 'not supported OS' lub coś w ten deseń.

- będziesz czekał na część poprawek (zgodność aplikacji), bo na serwery wychodzą rzadziej, a większych pakietach. Części pewnie się nie doczekasz.

A co do możliwości - file server resource manager Ci potrzebny? Quota na katalogi? AD chcesz w domu robić? DHCP, DNS potrzebujesz? Publiczne serwery certyfikatów za mało wiarygodne? Usługi terminalowe dla reszty domowników Ci potrzebne? (bez licencji CAL i tak nie poszalejesz) Chyba, że masz >192GB RAM, to przepraszam, tylko wtedy i tak potrzebujesz 2008R2 Datacenter, którego AFAIR nie ma w ramach MSDN.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Na Dreamspark są wszystkie wersje z Datacenter włącznie. Z programów używam głównie kolosów (Visual Studio i Creative Suite), które chyba działają na wszystkim.

Precyzując: czy Server 2008 R2 DC działa NIE-wolniej niż 7 HP? Czy spotkają mnie jakieś kłopotliwe upierdliwości? Moja paleta programów jest bardzo uboga, sterowniki do mojego sprzętu dostępne. O czymś zapomniałem?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa tak samo, jak W7, chyba, że powłączasz dodatkowe role i ficzery, wtedy będzie działał wolniej. Ficzerem, który na pewno musisz włączyć jest .net 3.5 - nie da się go inaczej zainstalować. W zaawansowanych właściwościach systemu - tam, gdzie swap się konfiguruje - przestaw priorytet CPU time z usług na aplikacje (na serwerze chyba domyślnie jest na usługach).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki od radeonów trzeba wgrywać "na około". No i trzeba się pobawić żeby włączyć:

- themes'y pulpitu

- hibernację i standby

- to oczym Dijkstra wspomniał czyli audio i 3d

i pewnie coś jeszcze o czym już nie pamiętam.

Poza tym w harmonogramie zadań jest chyba (nie mam za bardzo porównania do win7) sporo dodatkowych pierdół, które można spokojnie wywalić.

Ogólnie trzeba trochę kombinować, a ja siedzę na 2008R2 tylko ze względu na natywną możliwość jednoczesnego logowania się na to samo konto - ot taki kaprys ;)

Edytowane przez Ponury
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi