Skocz do zawartości
michas_85

komputer do wszystkiego za 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

wypadałoby się przywitać, jako, że jest to mój pierwszy post na forum, więc WITAM wszystkich! :)

Jestem w trakcie poszukiwania dla siebie zestawu komputerowego - praca na laptopie mnie zmęczyła, postanowiłem zainwestować w stacjonarkę. Udało mi się zdobyć dysk Samsung F3 500GB w okazyjnej cenie, mam również napęd DVD od brata i zasilacz - Corsair 400W. monitor fullHD również posiadam, pozostał z pracy z laptopem.

szukam więc procesora, płyty głównej, pamięci ram, karty graficznej i obudowy. dysponuję budżetem 2000 zł, +/- 100 zł. zakupu chętnie dokonałbym w morele, z racji promocji dla userów PurePC.

komputera używam i używać zamierzam do gier takich jak StarCraft 2, Wiedźmin 2, Fifa 12 oraz prostych prac graficznych w Photoshopie i pochodnych.

co moglibyście polecić?

wzorując się na wypowiedziach z tego forum - złożyłem coś takiego:

- i5 2500k

- MSI Z77A-G43

- Patriot DDR3 (8GB 1333 MHz) z radiatorami

- XFX HD6850

- Zalman Z9

co myślicie? dodam, że zależy mi również na ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.ne...ry/info/IWWgIQ/

napęd masz na sata? Jeśli nie to do wymiany. Do zestawu przydało by się lepsze chłodzenie (~150zł). Jak 2500k+OC to lepszy zasilacz wymagany. Jeśli nie będziesz podkręcać to

http://www.morele.ne...ory/info/0Y5t1/

Zamiast b75 można wziąć h61 i zmieścisz się w 2k (nie wymaga lepszego chłodzenia). Albo h61 i jedna kosc 4GB a za reszte 7850

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zasilacz do wymiany? Od biedy styknie, nie jest taki zły, bo ma 360W na +12V. Ja odpalałem zestaw testowy 2500K + 6770 Crossfire na zasiłce Corsaira 450W (396W na +12V) i wszystko spokojnie chodziło nawet w wymagających grach, zero zwiech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.ne...ry/info/IWWgIQ/

napęd masz na sata? Jeśli nie to do wymiany. Do zestawu przydało by się lepsze chłodzenie (~150zł). Jak 2500k+OC to lepszy zasilacz wymagany. Jeśli nie będziesz podkręcać to

http://www.morele.ne...ory/info/0Y5t1/

Zamiast b75 można wziąć h61 i zmieścisz się w 2k (nie wymaga lepszego chłodzenia). Albo h61 i jedna kosc 4GB a za reszte 7850

jeśli dorzułbym stwókę czy dwie to mógłbym pozwolić sobie na lepsze chłodzenie - co wówczas polecacie? upierac się będę przy 2500k, OC w przyszłości może okazać się zbawienne.

napęd oczywiście jest na sata. zaproponowałeś grafikę innego producenta niż xfx - asus będzie cichszy?

kolejna sprawa - ASRock P67 PRO3 - MSI Z77A-G43 nie będzie ciekawsza?

Niezła obudowa tylko trochę fabrycznie jest ona zbyt "dziurawa" i bez dodatkowych filtrów przecikurzowych się nie obędzie ;)

ile takich filtrów należałoby do niej zakupić? dokupując załóżmy dwa mamy kwotę 200 zł - w okolicach tej ceny nie ma ciekawszej obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem źle robisz kupująć zestaw do gier za ponad 2k z taką kartą graficzną. Miałbyś dużo lepszą wydajność kupując i3-2120 i HD7850.

Zakładając, że 6850 po maksymalnyn podkręceniu ma wydajność 6870, a 7850 ma wydajność 7870 to zobacz jaka jest różnica: http://www.anandtech.com/bench/Product/540?vs=548

2500K nie doda ci w tym przypadku fpsów. A jak braknie mocy to możesz go wymieć na i7-3770K i kręcić. Ale wierz mi, że i tak będziesz zadowolony z i3, z tej karty niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sęk w tym, że nie będzie to komputer typowo gamingowy - tak jak napisałem w temacie - "komputera używam i używać zamierzam do gier takich jak StarCraft 2, Wiedźmin 2, Fifa 12 oraz prostych prac graficznych w Photoshopie i pochodnych" - wymienione gry nie są chyba aż tak bardzo zasobożerne? fps-y mnie nie interesują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym szedł w to, co rzadziej się wymienia, czyli m.in. procesor. Wykręcony na 4,5GHz i5-2500k jeszcze długo będzie sobie radzić z grami, kartę i tak za 2 lata będzie się zmieniać, dwurdzeniowy procesor bez możliwości OC tym bardziej. Z drugiej strony, przydałoby się dołożyć chociaż do HD6870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock P67 Pro3 B3 ma najlepszy stosunek cena/jakość/możliwości z płyt midendowych ;) Bardzo dobrze nadaje się do kręcenia procesora i ogólnie nie ma z nim problemów (założyłem na P67 Pro3 B3 + 2600K 5 komputerów, każdy kompletnie bezproblemowo).

Co do zestawu - nic lepszego nie wykrzesasz, jest na 5+. Mi obudowa nie pasi ale to kwestia estetyki.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi