Skocz do zawartości
kamillo0207

Komp do gier i małego OC do ~ 4500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

i5-2500K

Zalman Performa

Asrock Z77 Extreme 4

Corsair XMS3 1600Mhz 1,5V 2x4GB

Gigabyte HD7970

XFX CORE 650W

Wychodzi "tylko" 3811, jak chcesz możesz dołożyć do i7-2600K, ale w grach tego nie wykorzystasz.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była ironia. HD7970 w parze z Bloomfieldem @4.2GHz pobierał w grach do 400W, więc z Sandy Bridge spokojnie można myśleć o 300W przy mocnym obciążeniu, a Ty polecasz 650-watowy zasilacz - po co? Core 650W kosztuje 299 zł, a za 303 zł jest be quiet! Pure Power L8 CM 530W czyli jednostka modularna i ze znacznie lepszym czyt. cichszym wentylatorem.

Zrobienie okna do obudowy nie jest ani specjalnie kosztowne ani skomplikowane. Gladius ma meshowy front co skreśla go z listy konstrukcji jakkolwiek cichych, a dodatkowo dochodzą nieobsadzone miejsca na wentylatory, które przydałoby się zatkać chociażby filtrami. Pomyśl nad Anidees AI-6BW, ale osobiście wolałbym kupić wybraną cichą obudowę i do tego dorobić okno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytujac "Cieszy również bardzo duża swoboda w wyborze karty graficznej o długości nawet 39 centymetrów, jeśli zdemontujemy środkowy koszyk na dyski twarde. SilentiumPC Gladius 800 Pure Black powinno zmieści dosłownie wszystko czego zapragniemy włączając w to coolery CPU o wysokości przekraczającej 165 mm." Więc chłodzenie wejdzie.... tzn powinno wejść. A co do obudowy no to raczej zdania nie zmienię chyba że zobaczę jakąś dobra i tania obudowę z oknem która będzie pasowała mi do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie budy mają wady i zalety. Shinobi przez zakryty front jest cichsze, ale przy założeniu zastosowania tych samych wentyli, bo standardowe ciche nie są, ale i Gladius na tym polu nie pokazuje wiele (zresztą jak 99% obudów z fabrycznie montowanymi wentylami). Obie mają filtry i spore możliwości, ale Gladius ma dość cienkie blachy (stąd często poleca się jednak Pilum 400 jako zamiennik), a Bitfenix ciekawą strukturę frontu przeciwko palcowaniu się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik BitFenix Shinobi z oknem mogę powiedzieć o dwóch wadach. Pierwsza to wlot w oknie, który staje się dosyć "buczący" przy montażu wentylatora dmuchającego w kierunku GPU. Jest na to jednak sposób - znajdujesz stary wentylator 120mm, wywalasz wszystko ze środka i zostawiasz samą ramkę, robisz z tego jakby przejściówkę do działającego wentylatora. Po prostu ten wlot jest pod tym względem nieudany. Druga to siatka na górze, która nieraz wpada w wibracje. Nie wiem czy to tylko u mnie, ale nieraz zdarza się to kilka razy na dzień. Trzeba wtedy w nią puknąć :wink:

Przyczepić też się można do farby, która po kilku zdjęciach boku zaczyna się jakby minimalnie łuszczyć. Mam kolor biały i widać lekkie bąble własnie na kantach bocznych ścian.

Edytowane przez Arkad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że zmieniłbym chłodzenie na tego Macho HR-02,zasilacz na XFX 550W często tu polecany i jednak płytę asrocka P67 pro3.Pamięci dobre goodramy 2x4GB 1,5V z zestawów na maj.Starczyłoby chyba na Nv 680 z dobrym chłodzeniem jeśli zostawić gladiusa za 250 PLN.Brałbym bez okna,bo cieńka blacha świetnie oddaje ciepło.Dodatkowy wentylator dmuchajacy pod kartę świetnie działa obniżając jej temperaturę.Warto też dolożyć filtr na bok.No i wentylatorki dać na kołki,a z czasem wymienić na wydajniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi