Skocz do zawartości
860lacov

Karta dźwiękowa a cyrkulacja powietrza w obudowie.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytania właściwie mam 2.

1. Komputer jak w opisie. Czy karta może jakoś znacząco wpłynąć na cyrkulację powietrza - temperaturę karty graficznej i pozostałych komponentów?

2. Chce kupić kartę do bardzo ogólnego użytku. Gry, filmy, muzyka. Głośniki mam raczej słabe - creative p580, ale może kiedyś dorobił się czegoś lepszego (lub przejdę na słuchawki).

Myślałem nad dwoma modelkami kart. Xonar DS i Xonar DS. Proszę o radę w tej kwestii.

Ewentualne inne karty tez wchodzą w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba logiczne że jak zasłoni wentylatory na GPU to trochę wpłynie na całościową temperaturę w obudowie :> Ale jak wsadzisz nad grafikę to będzie mieć marginalne znaczenie - u siebie mam staruszka Audigy 2 nad GTX'em. No i batalion wentylatorów także nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Wygląda to tak.

Szczerze mówiąc to nie mogę się temu teraz bliżej przyjrzeć bo jestem poza domem. Kartę chcę zamówić jakoś w miarę szybko bo niedawno wysłałem GPU do naprawy i jest możliwość aby wysyłka karty dźwiękowej była za free w związku z odsyłaniem grafiki.

W każdym razie dzięki za przypomnienie, że nad kartą graficzną znajduje się jeszcze jedno PCI-e. Wydaje mi się że karta dźwiękowa powinna się tam zmieścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te xonary sa raczej na szynie pci, a nie pci-e, wiec slot nad x16 odpada, chyba, ze sie myle, bo jak na pci-e to, nad karta raczej za ciasno, a Twoja grafika zaslania klolejne 2 sloty. jak na pci to wkladasz w 3 - najnizszy slot i praktycznie nie bedzie karta miala wplywu na cyrkulacje.

U mnie upchany jest asus 6770 dcu z sound blasterem extreme audio slot przy slocie, gdzie dzwiekowka zaslania jakies 30% wentylatora od karty i jest dobrze. W obudowie mam 2 wentyle (14 i 12mm, przykrecone na min.) i to wystarczy, aby sie nie grzaly bebechy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te xonary sa raczej na szynie pci, a nie pci-e, wiec slot nad x16 odpada,

Przeczytaj pierwszy post Autora i powiedz ile widzisz kart. Później spójrz na rodzinę Xonar D_

Chyba tylko ja odniosłem wrażenie że miał na myśli DX i DS a nie DG i DS? :P

(...)

W każdym razie dzięki za przypomnienie, że nad kartą graficzną znajduje się jeszcze jedno PCI-e. Wydaje mi się że karta dźwiękowa powinna się tam zmieścić.

W najgorszym wypadku obrócisz chłodzenie o 90° równolegle. Chyba że na topie nie masz wentylatora to zostaw tak jak jest + przymiarka na milimetry [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że karta zmieści się nad grafiką. Będzie niemal na styk z radiatorem od procesora, a i do grafiki daleko też nie jest, ale powinna się wcisnąć.

Przeglądałem allegro i 3 modele zwróciły moją uwagę.

Xonar DX oraz DSX.

Zostaje również opcja kupna karty na PCI i wmontowanie jej pod grafiką. W sumie k.dźwiękowa jest dość wąska więc koniec końców pewnie za bardzo na temperaturę nie wpłynie.

Biorąc to pod uwagę zostaje jeszcze Xonar DS, którym jestem najbardziej zainteresowany i chyba na tego się skuszę. Jeśli tak to jaki OPamp będzie najlepszy?

Czy możecie mi pomóc wybrać odpowiedniejszą biorąc pod uwagę takie zastosowanie (kolejność nie przypadkowa):

t

Gry

Filmy

Muzyka

Dodam, że aktualnie jadę na zintegrowanej karcie dźwiękowej z asrocka. Było by do zaakceptowania, ale mam walnięty centralny kanał. Podejrzewam, że każda z w/w kart mnie zadowoli, zwłaszcza, że na razie jadę na głośnikach creative p580, które jednak mam nadzieję zmienić na coś lepszego.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BioPlayer

Te xonary sa raczej na szynie pci, a nie pci-e, wiec slot nad x16 odpada, chyba, ze sie myle, bo jak na pci-e to, nad karta raczej za ciasno, a Twoja grafika zaslania klolejne 2 sloty. jak na pci to wkladasz w 3 - najnizszy slot i praktycznie nie bedzie karta miala wplywu na cyrkulacje.

U mnie upchany jest asus 6770 dcu z sound blasterem extreme audio slot przy slocie, gdzie dzwiekowka zaslania jakies 30% wentylatora od karty i jest dobrze. W obudowie mam 2 wentyle (14 i 12mm, przykrecone na min.) i to wystarczy, aby sie nie grzaly bebechy ;)

jest wersja DSX na PCI_E tylko że stanowczo jest za droga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem, że kupię kartę w wersji DS.

Proszę żebyście polecili mi tylko czy wziąć DS czy DSX. (powiedzmy, że cena nie gra roli).

Tak na prawdę obawiam się tylko tego, że DSX będąc tak blisko karty graficznej sam będzie się grzał.

Mimo wszystko bardziej zależy mi na tym, żeby karta graficzna ucierpiała jak najmniej.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi