Skocz do zawartości
DenverOstatniDinozaur

Skrzynka i5/8GB/SSD do 2500zł!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu pudła, wzorując się zestawami na MAJ 2012 poskładałem coś z przedziału 2600-3100 i mam w związku z tym kilka pytań.

Mój zestaw:

procesor - Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX - 829 zl

plyta - ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 - 338 zl

ram - Kingston 2x4GB 1600 MHz HyperX Blue - 202 zl

dysk - SSD Crucial M4 CT064M4SSD2 - 314 zl

zasilacz - OCZ ZS 650W - 250 zl

smiglo - Thermaltake Contac 29 BP - 119 zl

obudowa - Aerocool VS-9 - 149 zl

Przeznaczenie komputera nie jest do końca mi znane, jednak priorytetem jest moc obliczeniowa - chcę, żeby komputer posłużył przez lata.

Jedyna gra w jaką planuję grać to Starcraft2, a na podstawie artykułu z Benchmark.pl (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Optymalne_karty_graficzne_do_StarCraft_II_beta-3009.html) dowiedziałem sie, że nie potrzeba do tego karty demona. Z opisu wynika, że do komfortowej gry wystarcza HD 5570 o cenie rynkowej 192zł. Bezskutecznie szukałem źródeł nt. plyt głównych ze zintegrowanym układem graficznym. Czy w moim przypadku nie lepiej byloby dorzucić te 200zł do płyty i otrzymać w zamian coś zintegrowanego o lepszej wydajności niż 5570? Czy jest to w ogóle możliwe?

Chciałbym zamknąć zestaw w kwocie 2500 zł, na tą chwilę celuję w karte Asus Radeon HD 6670 1GB (dobrana na podstawie Ranking wydajności kart graficznych Geforce i Radeon - benchmark.pl ) , kosztuje 273 zł i jest nieco wydajniejsza, uważam że dzieki temu nie będzie pracować na 100% i zapewni to niższe temperatury i lepszą zywotność (jeśli się mylę to prosze mnie poprawić).

Jeśli chodzi o dysk to ma on służyć tylko do pracy systemu (Win7 x64) i oprogramowania, do przechowywania danych mam zewnętrzny 750gb więc o pojemność się nie martwię.

Druga sprawa to praca z bazą danych PostgreSQL, ekspertem co prawda nie jestem, ale chyba głównie chodzi o prędkość zapisu oraz odczytu - jak odpalam na moim dziadku to talerze z dysku tłuką jak młoty w kowadło, w SSD nie powinno być takiego problemu.

Obudowa to dla mnie wielka niewiadoma, czytałem że nalezy je dobrać pod karte graficzną, gdyż niektóre są dłuższe i nie wchodzą w standardowe obudowy - jednak jak patrzyłem po zestawach MAJowych to ciężko dopatrzeć się różnić w wymiarach, dlatego wybrałem pierwszą z brzegu kierując się estetyką i faktem że ma dwa wiatraki.

Ostatnia zagwostka to czas kupowania kompa, jak wiadomo mamy teraz okres komunijny i podejżewam (niestety nie śledziłem wcześniej rynku) że ceny poszły w górę, czy można spodziewac się obniżek za 2-3tygodnie, czy jednak nie warto czekać?

Edit: Ostatnia sprawa, posiadam napęd BENQ DVD DD DW1650, google podało mi informacje że to napęd ATA, czy takie coś jestem w stanie podpiąć pod nowe płyty (tego asrocka powyżej)?

Z góry dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam zaangażowanych forumowiczów :)

Edytowane przez DenverOstatniDinozaur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę graficzną polecam HD7750. Modele wymienione przez ciebie są po prostu znacznie słabsze i nie opłaca się ich kupować. Do SC2 na ultra w full HD się przyda ta karta. Nie ma płyt ze zintegrowaną kartą graficzną.

Dysk jest ok

Obudowę zmień na brutus 410

Ceny są podyktowane szalejącym dolarem, a nie komuniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#Pablo

Na allegro, aukcja już znikneła, więc +20zł na morele.net (http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m4-ct064m4ssd2-400692)

#humanoidal

Karta którą zasugerowałeś kosztuje 2razy więcej niż te wymienione przeze mnie, więc bez sensu.

Co do cen to dobra uwaga, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że karta wymieniona przez ciebie po prostu nie daje rady sobie z żadną nową grą, w tym starcraft II, więc zakup jej jest bez sensu. Nie jest wiele wydajniejsza niż karta zintegrowana w procesorze.

Poniżej wynik testu, BEZ wygładzania krawędzi:

Dołączona grafika

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli reasumując:

procesor - Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX - 829 zl

plyta - ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 - 338 zl

grafika - Sapphire Radeon HD6790 1GB DDR5 (256 Bit) - 500zl

zmiana według (http://forum.purepc.pl/Co-kupic-f59/Karty-Graficzne-na-Kwiecien-2012r-t247006.html)

ram - Kingston 2x4GB 1600 MHz HyperX Blue - 202 zl

dysk - SSD Crucial M4 CT064M4SSD2 - 339 zl

zasilacz - OCZ ZS 650W - 250 zl

smiglo - Thermaltake Contac 29 BP - 119 zl

obudowa - Brutus 410 - 139 zl

razem ~2720 zł

Nie ma co czekac aż młodzież przyjmie sakrament, bo ceny i tak nie spadną diametralnie. Co z tym BENQ DVD DD DW1650? Jeśli nie wejdzie to myślę, że poradzę sobie ze zbootowaniem pendrive'u, a w zasadzie poza instalacją systemu to napęd nie jest mi potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ta rozpiska o kartach graficznych jest nieaktualna i nikt nie chce tego poprawić. W tej cenie znajdziesz lepsze karty:

Karta graficzna MSI Radeon HD 7770 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl

Lub minimalnie bardziej wydajna, ale może być głośniejsza: Karta graficzna XFX Radeon HD 6850 Heatpipe 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi kartami to zawiła sprawa, co źródło to inna hierarchia...ta 7770 która podajesz jest 128Bitowa, to chyba ją dyskredytuje?

HD6850 wydaje się być właściwym wyborem, XFX ma cene 538zł a z kolei Asus 609...ale według opisu (http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd6850-1024mb-wentylator-directcu-wer-2-eah6850-dc-2dis-1gd5-v2-361935) jest o wiele wydajniejsza. Warto dopłacać do Asusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem o wiele wydajniejsza? HD6850 to HD6850, różnia się tylko chłodzeniem, ewentualnie jedna może być o 2% podkręcona i to wszystko. Za 600zł możesz mieć już HD6870.

A ta HD7770 jest prawie tak samo wydajna jak HD6850 mimo 128bitowej szyny. Patrz na testy a nie cyferki i slogany. http://www.anandtech.com/bench/Product/539?vs=536

Wydaje mi się, że ten XFX HD6850 to będzie najlepsza opcja, w SC2 sprawdzi się bardzo dobrze.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Fabryczne przetaktowanie do 790MHz - o 10MHz większe osiągi

Do 50%* szybsza praca dzięki ekskluzywnej technologii Voltage Tweak firmy ASUS"

Dzięki za link, pokombinuje z tą kartą. Czy niezależnie od wyboru tych wymienionych w temacie nie będzie problemu ze zmieszczeniem wszystkiego do Brutusa 410 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajesz sobie zrobić wode z móżgu przez marketingowe ściemy. No właśnie, 10Mhz to chyba 1,2% a nie 50% :lol2: przetaktować możesz każdą kartę, asus pozwala ci podnieść napięcie na rdzeni, żeby przetaktować ją jeszcze bardziej, czy XFX to umożliwia tego nie wiem, ale w tej cenie to kupiłbym HD6870

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok w końcu zbudowałem całość i wyszło coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/6iWnHA/

Jakieś zastrzeżenia?

Przeczytałem, że do zamówionego dysku nie ma jakiejś ramki do 3,5'', czy jest ona konieczna? Jeśli tak to proszę o link z morele.net jak to wygląda. Z góry dzięki i pozdrawiam.

oczywiście przy zamówieniu uzyję kodu promocyjnego z purepc, w koszyku jakoś się nie zapamiętał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi