Skocz do zawartości
Axadiw

Modernizacja kompa do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w związku z juz dosyc zamulającym i przegrzewającym się komputerem, przymierzam się do modernizacji komputera.

Mój aktualny build :) :

- MOBO: Gigabyte GA-MA74GM-S2H

- CPU: Athlon X2 5200+

- RAM: 4GB Goodram 800Mhz DDR2

- GPU: GF 9600GT

Komputer wykorzystuję do prac wszelakich, najczęściej do programowania (i kompilacji :)), ale czasem lubię pograć w nowsze gry

Modernizację chcę przeprowadzić na raty, jako, ze budżet mnie ogranicza.

Na pierwszy ogień chciałbym wymienić obudowę, cpu, mobo i ram, których koszt nie powinien przekroczyć ~1000zł

w dalszej części zakupię dysk SSD i GPU.

Zastanawiam się nad przejściem na platformę intela, tzn:

i3 2120

ASUS P8H61-M LX2/SI

8GB ram DD3 1333 lub 1666

obudowa brutus 410

Nie wiem czy to dobre rozwiązanie zostawać jedynie przy 2 rdzeniach, gdyz kusi mnie zainwestowanie w AMD z 4 rdzeniowymi prockami w tej cenie.

Co byście doradzili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę główną zmień na Gigabyte GA-H61M-D2-B3 bądź dołóż trochę do MSI B75MA-P45 / AsRock B75 Pro3 / Gigabyte GA-B75-D3V / MSI B75A-G43. Jako pamięć najlepiej weź dwie kości GoodRam 4GB 1333MHz CL9, pamięci 1600MHz ostatnio sporo podrożały, a nie ma najmniejszego sensu wydawać na nie ponad 200 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi