Gosu Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) Chcę sobię dokupić 2x2GB do swojego sprzetu ,szukałem A-Daty DDR II 1066 mhz (czyli takie jakie mam obecnie) jednak nigdzie tych pamięci już nie mogę dostać. Są co prawda dwie aukcje na allegro (już napisałem do ich właścicieli) jednak budżet jaki chcę maksymalnie przeznaczyć na ten upgrade to 200 zł, natknąłem się na takie pamięci 2x2GB Buffalo Firestix PC8500 1066MHz 5-5-5-15 (2341211381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Poszeprałem trochę w necie i znalazłem ciekawą recenzję Buffalo Firestix PC2-8500 Memory Review - Conclusion and Final Thoughts - Legit Reviews (tutaj akurat 2x1 GB ale chodzi mi głównie o markę) Zapowiadają się całkiem ciekawie, bardzo prawdopodbne że się na nie zdecyduje jednak zastawniam się czy nie będzie żadnych konfilktów sprzetowych z A-Datami no i czy mój Asus P5Q-Deluxe również nie będzie miał zgrzytów (w zestawieniu kompatybilności z pamięciami i moją płytą nie znalazłem tych pamięci). Czy ktoś z Was miał/ma styczność z tymi pamiątkami? Edytowane 24 Maja 2012 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 masz nikłe szanse na ustabilizowanie takiego zestawu dlatego proponuję sobie odpuścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 masz nikłe szanse na ustabilizowanie takiego zestawu dlatego proponuję sobie odpuścić. Dlaczego uważasz że szanse są nikłe? Tak czy inaczej udalo mi się dorwać 2x2 GB takie same A-Daty jakie mam co za tym idzie dylemat z głowy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 oczywiście napisz czy taki zestaw działa ci stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 NIestety te A-Daty jakie do mni przyszły nie przechodzą nawet na standardowych ustawieniach jednego testu w MemTeście... Centralnie walnięte, ale gośc już mi kase za nie zwrócił więc mu je odsyłam. Szukam nadal pary do kompletu, znalazłem na Allegro też np takie Geile Geil Ultra 2x2GB 1066MHz PC 8500 - Katowice (2374527561) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Zastnawiam się czy ich nie brać, co prawda jestem w trakcie korespondencji z innym allegrowiczem jaki ma A-Daty ale czekam aż udzieli mi kilku odpowiedzi co do ich testów. Są problemy z ustabilizowaniem 4x2 GB pamięci nawet tego samego producenta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) mi nie udało się ustabilizować na s775 procki E4300 i E5200 (jedna płyta była na G41 a druga na P965) dwóch różnych kompletów po 2x1gb ale posiadających niby te same parametry pracy także z tym żelami może być też raczej kiepsko. na necie kiedyś czytałem i słyszałem gdzieś na youtoubie że ustabilizowanie takiego zestawu o jakim myślisz udaje się tylko gdy kości są identyczne czyli najpewniej kupione 4 naraz z jednej partii. tak też się chłopy tutaj wypowiadały ;) jeżeli kompa używasz do grania (tak jak ja) to na twoim miejscu odpuściłbym sobie te ramy i kupił 64gb SSD :D - podobne pieniądze a dużo więcej na tym zyskasz jeżeli chodzi o szybkość działania niż na ramie. Edytowane 29 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 Generlanie to planuje zkaup 128 GB SSD Samsunga :D Ale ramu nigdy za wiele ;) Dzięki za opinie, dogadałem się z innym allegrowiczem że jeśli pamięci od niego też będa robić problemy to je zwracam i dostaje kase ,więc zobaczymy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Generlanie to planuje zkaup 128 GB SSD Samsunga :D Ale ramu nigdy za wiele ;) Dzięki za opinie, dogadałem się z innym allegrowiczem że jeśli pamięci od niego też będa robić problemy to je zwracam i dostaje kase ,więc zobaczymy :) to jak wytestujesz to napisz co ci wyszło ramu nigdy za wiele się zgadza ale gdy zmieniłem z 4 na 8 to zmiana była odczuwalna ale wciąż kosmetyczna. dlatego lepiej kasiorę wyłożyć na ssd gwarantuje ci szczękę będziesz szukać na podłodze a jak zmienisz platformę na taką z sata3 wgniecie cię w fotel :P Edytowane 29 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 Wiem jak to działa :-) Kumple mi pokazywali co ssd zrobiło z ich systemami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 4x2GB 1066 na P5Q ;) ? Trzeba będzie dużo vmch. Naprawde masz 2.4v i PL11 tak jak w sigu? Dlaczego akurat takie zabijające wydajność i pamięci połączenie parametrów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Zapomniałem zmienić, mam 2.2 v a jeśli chodzi o PL to tak 11, już dawno temu ustawiałem ale przy fsb 560 a teraz mam 460 (wtedy miałem Xeona E3310) i nie zmieniałem od tamtej pory, dzięki za przypomnienie, pobawie się ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Niestety...cały dzień zabawy z pamięciami, przekładanie w sloty, ,zmiany napięc ,timingów itp itd. I nie jestem w stanie osiagnąc stabliności... Kończą mi się pomysły, masakra jakaś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...