Skocz do zawartości
Falkon

Płyta główna [2500k, GTX570, SLI, OC]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, będę pierwszy raz składał komputer i chciałbym się dowiedzieć czy ten zestaw będzie dobry i zastanawiam się nad płytą główna do niego. Mieszkam w Anglii i będę tutaj składał komputer do gier. W przyszłości może jakiś lekki OC procesora i dorzucę drugą kartę. Na płytę chcę przeznaczyć poniżej 700 zł.

Intel 2500k

WD Caviar Black 1TB

OCZ ZS Series 750W

MSI GTX 570 Twin Frozr III

8 GB RAM'u jeszcze nie wiem który model

Jeśli macie podajcie lepsze propozycje co do części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim budżecie na Twoim miejscu bym brał:

http://www.scan.co.uk/products/asrock-z77-extreme-4-intel-z77-s-1155-ddr3-sata-iii-6gb-s-sata-raid-pcie-30-(x16)-d-sub-dvi-d-hdmi-a

albo

http://www.scan.co.uk/products/msi-z77a-gd55-intel-z77-s-1155-ddr3-sata-iii-6gb-s-sata-raid-pcie-30-(x16)-d-sub-dvi-d-hdmi-atx

Zasilacz za mocny, wystarczy wersja 550W.

Co do GPU to bym celował raczej w HD7850 albo HD7870 ale jak chcesz Geforce to ok. Nie wiem tylko co z tym chłodzeniem Twin Frozr III bo były opinie, że jest głośne ale nie wiem jak wypada na tle innych wersji 570'tki. Niech się wypowie ktoś kto wie :razz:

Zastanawiałeś się nad dyskiem SSD?

Edytowane przez piiwko
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o chipsecie p67 albo z68 ale jeśli z tym polecasz to ok bo nie znam sie za bardzo.

Wybrałem 750 W bo w przyszłości może bym dorzucił drugą kartę.

Rozważałem też HD7870 ale z tego co widziałem to są droższe niż 570-tki.

Nie myślałem o SSD bo uważam że do gier wystarczy ten co podałem, może w przyszłości do kupie.

A co do tego chłodzenia czytałem że jest dość dobre i w miarę tania ta karta.

Co do głośności to raczej mi nie przeszkadza bo w słuchawkach będę grał, byle by był cichszy niż helikopter :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z77 to chipset nowszy i ma natywną obsługę USB 3.0 i PCI-E 3.0 także w cenie do 700zł to dobry wybór. Chyba, że chcesz trochę zaoszczędzić to można znaleźć coś tańszego.

Powszechnie panuje tu opinia, że lepiej mieć jedną wydajną kartę niż dwie w SLI/CF. W przyszłości można by sprzedać tego GTX570 i kupić coś lepszego zamiast pakować kasę w drugiego. Nie wiem czy patrzysz na zużycie energii bo z 2xGTX570 będzie spore.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wezmę słabszą wersję tego PSU 550W i chyba się zdecyduję na tę płytę od MSI co mi podałeś.

Jeszcze mam pytanie co do pamięci RAM bo na stronie intela czytałem że 2500k obsługuje do 1333mhz to nie mogę użyć większej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu brać ramu 1600MHz bo różnica jest nie do zauważenia. Bierz 1333MHz i te, które Ci się podobają tylko żeby miały napięcie 1,5V i jeśli są z radiatorami to koniecznie niskie żeby nie przeszkadzały przy montażu chłodzenia do OC.

Nie wiem jaką masz obudowę ale jak jest duża to zwróć uwagę na długość kabli w zasilaczu. W dużych obudowach np. Silentium PC Regnum (chyba nie do kupienia w UK <_< ) potrzeba 55cm kabla do zasilania procesora 4+4pin żeby go ładnie schować. No ale akurat ten OCZ ZS 550W ma kable długie: http://www.ocztechnology.com/res/manuals/OCZ-ZS550W.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra taki już chyba będzie ostateczny zestaw

Procesor-Intel 2500k

Dysk-WDCaviar Black 1TB

RAM-Kingston HyperX 2x4GB

Płyta Główna-MSI Z77A-GD55

Grafika-MSI GTX570 Twin Frozr III

Obudowa-Corsair Carbide 300R

Zasilacz-OCZ ZS Series 550W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na system i programy. Do gier nie jest niezbędny ale samo uruchamianie systemu i oprogramowania jest o wiele szybsze i mocno poprawia komfort korzystania z komputera.

Jeśli nie chcesz przeznaczać więcej kasy to SSD można na razie odpuścić.

Jak to jest z procesorem, masz go już kupionego albo chcesz koniecznie i5-2500K?

Chodzi o to, że nowsza generacja procesorów czyli Ivy Bridge podobno lepiej wykorzystuje możliwości chipsetu Z77. Czytałem o tym na forum anandtech i chociaż zdania są podzielone to ta informacja jest prawdopodobnie prawdziwa: "PCIe 3.0 support is present only with an Ivy Bridge CPU; you would only get PCIe 2.x when using a Sandy Bridge CPU in a Z77 board" (chociaż trochę kłóci się to informacją, że Z77 ma natywną obsługę PCI-E 3.0 <_< ). Generalnie pogląd jest taki, że lepiej do Z77 kupować procesory Ivy Bridge (czyli w Twoim przypadku i5-3570K). i5-2500K będzie działał dobrze ale może nie wykorzystywać wszystkich zalet nowego chipsetu. Dlatego należałoby jeszcze rozważyć kupno i5-3570K (do lekkiego OC będzie równie dobry co 2500K). Jest trochę droższy i trochę bardziej wydajny. Jeśli nie chcesz wydawać za dużo kasy to można by wziąć tańszą płytę, która sprawdzi się w tym przypadku równie dobrze (wystarczy do lekkiego OC i ma wszystko czego potrzebujesz):

http://www.scan.co.uk/products/msi-z77a-g43-intel-z77-s-1155-ddr3-sata-iii-6gb-s-sata-raid-pcie-30-%28x16%29-d-sub-dvi-d-hdmi-atx

i procesor najnowszej generacji:

http://www.scan.co.uk/products/29-4intel-core-i5-3570k-s-1155-ivy-bridge-quad-core-34ghz-5-gt-s-dmi-650mhz-gpu-6mb-smart-cache-34x-

Edytowane przez piiwko
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi