Skocz do zawartości
finister

zestaw uniwersalny do 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

potrzebuję porady odnośnie zakupu odpowiedniego zestawu.

Przeznaczenie komputera: zasadniczo do pracy, przy kilku/wielu aplikacjach otwartych jednocześnie, przeglądanie internetu (zazwyczaj sporo kart naraz), od czasu do czasu jakaś gra typu medal of honor, call of duty czy gta.

Chciałbym żeby ten komputer służył mi przez kilka dobrych lat i można go było zmodernizować w razie potrzeby.

Moje pytanie to: czy dam radę się zmieścić w max 2500 zł (kwota nie obejmuje monitora ani systemu operacyjnego win7 home premium)

wstępnie planowałem takie komponenty:

Płyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155

Procesor: Intel CORE i3 2120

RAM: Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

obudowa: AeroCool PGS VS-9 Black

hdd: WD 1TB, SATA-III, 32MB, 7200obr/min, (WD10EALX) Caviar Blue

Jeżeli takie zestawienie byłoby sensowne, to nie wiem jaką kartę graficzną dobrać do tego (monitor 25" o rozdzielczości 1920x1080), zasilacz i chłodzenie, o ile jest potrzebne.

sklep - preferencyjnie morele.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LGA1155 zaczyna być starociem, jak już to jakaś nowsza podstawka (INTEL nawet już nie robi nowych modeli po 1155 tylko pod inne sockety) W tej cenie to raczej AMD, FX8120 ma wydajność I5 2500K a jest tańszy. Tutaj przykładowy zestaw:

CPU: AMD FX8120

MOBO: AsRock 990FX Extreme3

RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9

DYSK: Seagate 500 GB 7200 RPM (taki za około 280 zł)

GPU: MSI lub Sapphire HD6870

DVD: LiteON iHAS124 (lub inna najtańsza)

BUDA: SilentiumPC Brutus 410

ZASILACZ: OCZ StealthXStream 600W

Cena zestawu nie powinna przekroczyć 2500 jeśli byś brał w tanich sklepach (w razie by było za drogo to grafika nie 6870 tylko 6850) Zestaw starczy na pewno na kilka lat ponieważ gry zaczynają wykorzystywać wielordzeniowość AMD.

LGA1155 starociem? :lol2: przecież miesiąc temu Intel wypuścił procesory pod tą podstawkę. FX8150 nie ma wydajności i5-2500K, może wygrywać w niektórych benchmarkach (które wykorzystają więcej rdzeni) ale w codziennym zastosowaniu nie dorównuje Intelowi. W grach 2500K miażdży FX'a http://www.anandtech.com/bench/Product/434?vs=288 . Zestawu w takiej konfiguracji bym w życiu nie kupił, szkoda kasy.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi