Skocz do zawartości
Conrado89

Czy to oznaka spalonego zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Wszystkim !

Tym razem do Was z pomocą z takim problemem. Jakieś 5 dni temu lekko poruszyłem kablem od zasilacza i nagle się wyłączył komp (tak jak by przez moment zasilania brakło), ale z włączeniem nie było problemu, z ładowaniem także, ale czasami żeby się zaczął ładować, to musiałem zmienić gniazdko, choć i tutaj czasami musiałem chwilkę odczekać. To samo się zdarzyło (tj. nagłe wyłączenie kompa) dnia następnego. W ostatnich 3 dniach może ze 2 razy (a lapek chodził prawie całe dnie) tak zdarzyło, że musiałem zmienić gniazdko, żeby się rozpoczęło ładowanie..choć raz mi wyskoczyło na pulpicie, że aby zmaksymalizować wydajność komputera (czy coś takiego) należy podłączyć zasilacz o większym napięciu... Aż dnia dzisiejszego ni hu hu zasilacz nie trybi i nie wiem, co może być tego powodem... Komp włącza się normalnie.

Nigdy wcześniej tak się nie zdarzało, a laptopa mam już prawie 4 rok (z tymże jakieś 0,5 roku temu wymieniałem baterię).

Laptop hp 6735b compaq. Zasilacz także oryginalny hp (mam go od zakupu laptopa)

We wtyku zasilacza jest jeden pin, ale głęboko osadzony i prosty jak był..

Jaką diagnozę stawiacie? Zaniosę go do sąsiada elektryka złota rączka, może on coś wykombinuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad powiedział, że do połowy zasilacza jest doprowadzany prąd, ale że go z kolei nie oddaje do laptopa. Tak czy siak nie działa i nie mam zamiaru z nim kombinowac (bo i się chyba nie da), bo ostatnio 4 stówki na naprawę lapka wydałem i wolę już kupic nowy, żeby spac spokojnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz przerwany / zwarty przewód w zasilaczu ( czesto to się staje przy samym zasilaczu ) Jesli zasilacz "pika" to na 99% masz zwarcie w kablu.Jesli nie to masz przerwe w kablu.

bo ostatnio 4 stówki na naprawę lapka wydałem

Reballing ? Czy wymiana chipa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniany jakiś układ GP/IGP (nie pamiętam nazwy)..

Jesli zasilacz "pika" to na 99% masz zwarcie w kablu

Chodzi o to 'pikanie', gdy podłączam kabel do zasilacza? Jeśli o to, to właśnie tak 'pika'. No i czy da się z tym coś zrobic?

Pozdrawiam

edytka: tak czy siak, nowy zasilacz już zamówiony (oczywiście oryginał HP)

Edytowane przez Conrado89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ptyś : Jak sie nie "umie" to bedzie to tak wyglądać...

Bieremy młotek ( tak tak młotek !!!) najlepiej mecenasa 10kg ;) i szmate.

Kładziemy pacjenta na twardej podłodze ( kafelki najlepsze ) i zaczynamy od boku zasilacza pukajac przez szmate ( najlepiej z całej siły !!! ;) ) w punkt klejenia obudowy...

W konczu zacznie pękać klej lub plastik wewnetrzny.

1 wersja : zasilacz przezyje i nawet sladu rozbierania nie będzie.

2 wersja : Nie ma h we wsi na marolke by po 10 kg młotku cos z niego pozostało ;)

Żadnych śrubokrętów nozy itd ... wystarczy głowa !

W sumie głowa tez mozna naparzac w zasilacz :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi