Skocz do zawartości
Rolas

Komputer + monitor = 3900 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na forum PurePC zatem wypadałoby się przywitać. Otóż witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc :). Planuję w najbliższych dniach kupić nowy komputer, na który przeznaczyć około 3.900 zł wliczając monitor. Bazując na proponowanych zestawach komputerowych z portalu PurePC udało mi się wraz z przyjacielem złożyć to co widnieje poniżej. Moje pytanie brzmi, czy konfiguracja ta jest dobra, optymalna w ramach budżetu? Oraz czy ewentualnie przy możliwie niewielkim spadku jakości możnaby obniżyć cenę, wymieniając jakieś podzespoły, do wartości 3.600/3.700 zł? Ceny podzespołów wziąłem ze strony gral.pl, bo tam też będę kupował komputer.

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :).

PROCESOR: Intel Core i5 3550 4x3.30 GHz BOX (LGA1155, 6MB, HD2500, 77W) - 849,00 zł

PŁYTA GŁÓWNA: Gigabyte GA-P67A-D3, P67, DDR3, SATA3, USB 3.0, RAID, GBLAN, ATX, LGA1155 - 335,00 zł

RAM: DDR3 8GB 1600MHz Corsair XMS3 (2x4GB, DualDDR, CL9) - 219,00 zł

DYSK TWARDY: WD 500GB, SATA-III, 16MB, 7200obr/min, (WD5000AAKX) Caviar Blue - 285,00 zł

NAGRYWARKA: Lite-On iHAS124 SATA, Czarna - 78,00 zł

KARTA GRAFICZNA: Radeon HD7850 Gigabyte 2048MB GDDR5, 2xmDP, HDMI, DVI, PCI-E OC 975/4800 - 1044,00 zł

OBUDOWA: AeroCool PGS VS-9 Black (bez zasilacza) - 175,00 zł

ZASILACZ: ATX XFX Core Edition Pro 550W (Fan 120mm) - 274,00 zł

MONITOR: LG 21.5" LCD IPS225V-BN (5ms, DVI, HDMI, czarny, Full HD, LED, IPS) - 614,00 zł

RAZEM: 3873,00 zł

Komputer: do gier, multimediów, drobnej pracy z obróbką zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz bym zostawił, Be Quiet ma wprawdzie dobry wentylator gwarantujący ciszę, ale jest również sporo słabszy od XFX'a, różnica na liniach 12 V to jednak 132W. Wobec tego moim zdaniem lepiej pozostać przy zasilaczu XFX i nie martwić się przy następnej modernizacji, czy zasilacz podoła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Terkoczący wentylator nie występuje w każdym egzemplarzu XFX Core 550W, poza tym, tak, jak wspomniałem, zasilacz ten jest sporo mocniejszy od Be Quiet'a. Zapas mocy przyda się na przyszłość, a i teraz zasilacz będzie się mniej męczył przy pracy, ciągnąc tego i5-3450 i HD7850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi