DesertPL Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Witam :). Zamierzam kupić nowy komputer za 5500 zł. Musi tam być i5 3570k (oc będzie w przyszłości, póki co nie podkrecam i bede na boxowym), gtx 670 (alternatywą jest jedynie gtx 570 i dołożyć kase do innego podzespołu, nie lubie radeona), myślę tez nad ssd M4 Crucial 64gb na windowsa i płytce na z77 MSI Z77A-G45. Sprzęt będzie zamawiany w Techplanet lub Agito (napiszcie opinie). Monitor Będzie kupowany na allegro. Będzie to LG 2342 Cinema 3D z 4x para okularów i kablem hdmi. Musze jeszcze kupic klawe ale to juz raczej bedzie jakas za 80-100 zł. Mysle nad a4tech xgame X7-G800V.Kupie jeszcze karte Wi-Fi, doradzcie mi jaką, jestem zielony w tych sprawach :) Edytowane 14 Czerwca 2012 przez DesertPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ten radeon to rudy kolega z klasy, że go nie lubisz? Zaraz zapodałbym zestaw, ale jak ktoś ma idiotyczne uprzedzenia bez uzasadnienia to mi się odechciewa - abstraciach!ąc od tego, że z tym budżetem udałoby się wpakować nawet 680 czyli nie Radeona. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesertPL Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Ok. Wlasnie od tego jest forum. Argumentujac, nie lubie radeona z tego powodu, ze w grach karty nvidii są lepsze, bo duzo gier robionych jest pod nv, poza tym slyszalem ze ze sterownikami jest czasami klopot w radkach i moim zdaniem, jak i testy mowia nv jest lepiej podkręcany (mowie o modelu gtx 670) niż np. taki radeon hd7950 lub 7970. Jezeli uda sie wlozyc gtx 680 to super, ale wez pod uwage, ze roznica pomiedzy tymi dwoma kartami FPS to jakies 3-6% a w kwocie 300-500 zł. I jeszcze jedno. PhysX jest dla mnie wazne a radeon nie posiada tego. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez DesertPL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Nie są lepsze - są porównywalne i konkurencyjne co jest podstawą by było tak jak jest, a nie było monopolu (pomińmy fakt, że i tak śmierdzi to duopolem). Gry nie są robione pod Nvidię tylko ta płaci za umieszczenie jej logo. Nie jedna gra z logo Nvidii na opakowaniu działa na Radeonach z tego samego segmentu lepiej. Ile ja miałem problemów ze sterownikami Nvidii przez GTX400 i 500... Aż mi się morda śmieje teraz, ale przez tzw. fochy fermiego nie raz dostawałem kur... Akurat to 7970 ma większy potencjał OC. Niżej przedstawiam o ile procent udało się podbić zegary i przypomnę tylko, że 7970 w naszym teście podkręcono tylko na tyle na ile pozwoliły ówczesne sterowniki. GTX 680 podałem orientacyjnie, ale podzielam obawę nieopłacalności - lepiej brać SSD za różnicę w cenie. W każdym razie po środku jest też 7970, który sporo pokazuje na nowych sterownikach, ale po OC ma niepohamowany apetyt. GTX 670 915/1502 1045/1700 14%/13% HD 7970 925/1375 1100/1550 19%/12% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesertPL Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Twoja wypowiedz jest dosc przekonujaca, ale co z PhysX? Dobra... Jaki proponujesz zestaw biorac pod uwage i GTX 670 i Radeon HD 7970. Masz jakies inne uwagi co do sprzetu wyzej wymienionego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 By była jasność - nie polecam Tobie Radeona czy GeForce'a. Mój post ma jedynie na celu wymazanie idiotycznych uprzedzeń i zrobienie z fanboya - świadomego klienta ;) W kwestii PhysX wypada napisać, że to tylko efekty, a nie silnik czy bóg wie co jeszcze. Włączasz je tak jak wiele innych opcji w ustawieniach wyświetlania i zwykle może je także liczyć procesor. Lista gier z fizyksem nie jest szczególnie długa, a gry w które warto zagrać są cztery z czego w jednej jest co oglądać. Dla porównaniu na Havoku oparto około 150 tytułów i nikt się tym wybitnie nie chwali, a AMD wypada w tych grach zwykle lepiej. Podsumowując jest to niewielki atut, ale w żadnym razie karta przetargowa. Swego czasu znajomy fanboy się uparł, więc dostał drożej 560Ti zamiast 6950 2GB (tylko troszkę wydajniejszy, ale był przy tym tańszy). Pograł trochę w Batmana, potem dałem mu GTX260 do obliczania fizyki w Mafii, bo sama 560'tką po włączeniu efektów miała piekielnie niski FPS, pograł i odstawił. Dziś już zapomniał o PhysX i gra w Battlefielda 3 oraz Skyrima i Assasins Creedy (by było śmieszniej oba jadą na Havoku). Narzeka na brak pamięci po zmianie monitora - ot taki przykład na to, że czasami zielone klapki na oczach nie prowadzą do niczego dobrego. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesertPL Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Jaki proponujesz zestaw w takim razie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...