merowen Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 Witam. Od kilku dni mam problem ze swoim laptopem i nie jestem w stanie go rozwiązać. Z niewiadomych powodów znacznie zwolnił. Na wstępie dodam, że nie ma problemów z temperaturami, podstawka chłodząca spełnia swoje zadanie w zadowalającym tempie. Postawiłem od nowa system, nie pomogło. Przeskanowałem go programem memtest86+ 4.20 USB, przez ponad 9h pracy nieznalazł najmniejszego błędu. Analiza parametrów s.m.a.r.t programem Hd Tune v2.55 wskazała, że 5 letni dysk jest w świetnej kondycji. Skan antywirusowy najnowszym awastem też nic nie pokazał. Był także czyszczony z kurzu. Model lapka podałem w temacie, od fabrycznego różni się tylko tym, że znieniłem w nim standardowy dysk na Toshibe MK1246GSX 120 GB. Ktoś podpowie co mogło się zkaszanić albo co mam zrobić, aby odzyskać dawna mobilność pracy na laptopie? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Nie wiem co kryje się pod pojęciem "strasznie zwolnił".. Moja rada przeprowadź podstawowe testy poszczególnych komponentów w jakichś smarkach typu super pi, hd tune 3d mark itp. i sprawdź który z wyników odstaje od normy.. potem można zastanawiać się dalej co jest grane.. PS 1. Sprawdzałeś czy przypadkiem procesor nie jest czymś obciążony w tle? PS 2. Czy dysk nie pracuje w trybie PIO Edytowane 22 Czerwca 2012 przez xbora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2012 Jak już sprawdziłeś to co napisał kolega wyżej, napisz czy może zasilacz ma okrągłą wtyczkę z bolcem. Jeżeli ma, to ta wersja, potrafi działać z prędkością pentium 133, gdy nie ma napięcia na bolcu(lub jest ono nieprawidłowe) lub gdy jest uszkodzony kontroler KBC. O ile zasilacz/kabel to nie problem, to w drugim przypadku bez serwisu się nie obejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merowen Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) @Xbora Pod pojęciem "strasznie zwolnił" kryje się "działanie z prędkością pentium 133". Dam rade wmiare normalnie pograć w pasiansa czy robić testy na prawo jazdy, ale obciążony Fire Foxem ledwo pracuje. O ile dzięki uprzejmości wujka google znalazłem co to tryb PIO tak nie moge znaleźć informacji, jak sprawdzić czy nie jest w tym trybie. Mógłbyś dokładniej opisać? Obciążenie w tle raczej odpada, świeży system to i nie bardzo jest czym obiążać. Sprawdziłbym go programem Melewerebytes, ale program ów przy odpaleniu zawiesza się i trzeba wyłączać go z poziomu menagera zadań. Wyniki dla super pi mod 1.5 XS prezentują się następująco: 16k - 6.734s 32k - 13.969s 64k - 29.86s 128k - 1m 4.390s 256k - 2m 20.969s Nie wiem jak je interpretować. Jeżeli potrzeba więcej to wrzucę. Dysk był sprawdzany HD tune. Przy każdym parametrze smart było 'ok'. @Pix3l Mam zasilacz z okrągłą wtyczką i bolcem. Zasilacz jest stosunkowo nowy, traf chciał, że, jak to normalnie dla tego modelu, padł jednocześnie z "układem zasilania" (mosfety itp. nie wiem dokładnie co, serwis naprawiał) gdzieś w okolicach przełomu stycznia i lutego. O ile tu bym nie celował, to jak tylko dorwe innego laptopa z takim samym gniazdem to sprawdzę. Dzięki za dotychczasowe rady. Edytowane 23 Czerwca 2012 przez merowen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) Żeby sprawdzić w jakim trybie działa dysk, otwierasz menedżer urządzeń. We właściwościach kontrolerów IDE/SATA będzie napisane w jakim trybie pracuje podpięte doń urządzenie. Zasilacz masz oryginalny czy "oryginalny" za 40zł z alledrogo? Wierz lub nie, lepiej wydać 40zł na naprawe oryginała lub kupić używany a oryginalny, niż kupować "nowy oryginalny" za 40zł. Edytowane 23 Czerwca 2012 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merowen Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zasilacz jest nowy i oryginalny. Dysk pracuje w trybie DMA. Pozostaje mi poszukać możliwości sprawdzenia czy aby kontroler KBC jest sprawny. Dzięki za pomoc, jeżeli okaże się, że to nie KBC to jeszcze napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zapodaj screena ze SMARTa dysku twardego, bo nie zawsze jak HDtune podaje że wszystko jest OK, dysk jest dobry. Sprawdź też czy na dysku nie ma czasem uszkodzonych sektorów, zakładka w HDtune "error scan". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merowen Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2012 http://i56.photobucket.com/albums/g175/MacieK88/hdtune.jpg Error scan był jedna pierwszych rzeczy jaka zrobiłem po odpaleniu hd tune, 0% uszkodzonych bloków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2012 1. Podaj dokładnie jaki masz model procesora (T2300?) 2. Podaj czas obliczania próbki 1M w Super Pi a najlepiej 32M 3. Podaj wyniki z HD Tune z zakładki Benchmark - najlepiej wstaw screena po wykonaniu testu 4. Podaj wynik 3DMarka 06 5. Podaj wyniki z MaxxMEM2 1.91 5. Obciążenie w tle sprawdź w menadżerze zadań -> procesy -> sortuje wg procesor CPU (i sprawdź u samej góry czy jakiś proces nie obciąża w znacznym stopniu procesora) Jak sprawdzić czy działa w trybie PIO napisał Ci już wyżej kolega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merowen Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2012 Jest po problemie. Zaniosłem laptopa do serwisu. Wyszło, że to padł "modół identyfikacji zasilacza i procesor chodził bez mnożnika, ten model tak ma". Naprawione i wszystko chodzi jak powinno. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...