Skocz do zawartości
Piotrass

Sound Blaster i Logitech 5.1 Z906 - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Dzisiaj dostarczono mi Logitech Surround Sound Speakers Z906 i Sound Blaster Recon 3D Fatal1ty Profess1onal Series wiec zacząłem od wyłączenia zintegrowanej kary dźwiękowej w biosie po czym przeszedłem do formatowania. System śmiga ale bez dźwięku nie mam pojęcia co robić, subwoofer jest podłączony do karty dźwiękowej za pomocą kabla optycznego.

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem ? proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez Piotrass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System operacyjny jaki?

W 7 spróbuj dać na głośniczek prawym przyciskiem myszy, wybierze "urządzenia do odtwarzania" i ustaw SPDF Out jako domyślne.

Kabel optyczny oczywiście podłączasz do wyjścia optycznego, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak win 7 64bit. Tak oczywiście kabel optyczny wychodzi z karty dźwiękowej wyjściem OPTICAL OUT, również w opcjach dźwięku mam zaznaczone aby SPDIF OUT było domyślne, niestety bez żadnej reakcji, w głośnikach nadal panuje cisza. :( :( :(

Jedyna opcja żeby usłyszeć głośniki to włączenie testu, ale słychać tylko szum w głośnikach jeden po drugim, przynajmniej wiem że są podłączone, niestety nic poza tym.

Edytowane przez Piotrass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj postanowiłem że zrobię raz jeszcze formata i po instaluję odpowiednio sterowniki po tym jak wczoraj zobaczyłem ze karta dźwiękowa nie jest podpięta kablem który był w miejscu zintegrowanej mowa o HD AUDIO, myślałem że to coś zmieni niestety nic się nie zmieniło nadal cisza w głośnikach.

Czy ktoś ma jakiś pomysł żeby pomóc osobie w potrzebie :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradziłem sobie z problemem choć nie do końca...

Głośniki zaczęły działać na kanale 3, dość zaskakujące to dla mnie dlaczego nie zadziałały na 1 kanale, Panel sterowania Sound Blaster nie działa prawidłowo gdyż wyskakuje taki komunikat " Bieżące urządzenie audio jest wyłączone, nieobecne, nieobsługiwane przez aplikację lub odłączone" bardzo dziwne ponieważ wszystko działa.

Na pewno będę pisał do supportu ponieważ to jest śmieszne wydać tyle pieniędzy i mieć takie śmieszne problemy, rozmawiałem z kolegą który też miał problemy różnego typu, naprzykład wywalanie do windowsa w trakcie gry lub automatyczna zmiana strumienia dźwięku itp.. Oboje mamy płyty główne Gigabyte więc stwierdziliśmy że może to jest powód chociaż wątpię.

Na szczęście jak narazie sprzęcik śmiga.

Edytowane przez Piotrass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi