Skocz do zawartości
hp321

Przykładowy zestaw - Pomoc przy ocenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem w trakcie składania nowego zestawu komputerowego. Dodam, że to mój pierwszy samodzielnie składany zestaw więc proszę o pomoc w jego ocenie. Komputer ma służyć przede wszystkim do pracy. Potrzebuję wydajnego procesora (zajmuję się programowaniem), ale nie mogę sobie pozwolić na I7.

Komputer raczej nie będzie służył do grania, a jeśli w ogóle to bardzo sporadycznie i pewnie w niezbyt wymagające tytuły. Być może w przyszłości chciałbym do niego kupić dedykowaną grafikę oraz dysk SSD. Chciałbym zainstalować na nim Windowsa 7 oraz Ubuntu.

CPU: Intel Core i5-3570K

Płyta: MSI z77MA-G45

RAM: Kingston DDR3 8GB PC1600 2x4GB CL9 HyperX

HDD: Western Digital Caviar Blue 3,5cala 500GB SATA/600 7200RPM

Zasilacz: OCZ ZS-Series 550W Modular SLI BOX

Obudowa: Fractal Design Arc Mini

Monitor: Dell UltraSharp

Koszt: ~3500zł.

Kilka pytań:

• Czy CPU w wersji BOX wymaga dodatkowego radiatora? Czy muszę kupić dodatkową pastę termoprzewodzącą? Czy instalacja CPU na tej płycie może sprawiać problemy? Czy radiator w tak zakupionym zestawie jest już na odpowiednim miejscu?
  • Czy podpinanie dodatkowych wentylatorków dostępnych wraz z obudową miało by w tej konfiguracji sens? Zależy mi na ładnym stylu obudowy stąd ten wybór.
  • Płyta główna jest w standardzie Micro ATX. Obudowa Micro ATX/Mini ITX. Czy mogą być jakieś problemy z zamontowaniem tej płyty? Czytałem, że czasami ciężko wszystko dopasować i trzeba się siłować.
  • Czy moja konfiguracja zawiera jakieś niekompatybilne ze sobą podzespoły? Czy powinienem dokupić coś jeszcze?
  • Czy waszym zdaniem, któryś z elementów jest w tej konfiguracji nieopłacalny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dziękuję za odpowiedź. Nie zamierzam podkręcać. Mimo wszystko zależy mi na zintegrowanej grafice HD 4000. Pracuję głównie na Linuksie, a tam co jak co świetnie sprawują się układy Intela. Chciałbym mieć ten nowszy układ pod kątem rozwoju sterowników.

Zaproponowana przez Ciebie płyta posiada format ATX. Obudowa, która mnie kusi ma format Micro ATX. Zaproponowane układy pozwoliły by mi zaoszczędzić kilkaset złotych (to miłe), ale czy w tym przypadku warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory ktore podalem maja intela hd2500 (do pracy w linuxie i programowania chyba wystarczy?). Plyta jest w formacie matx http://www.msi.com/p.../B75MA-P45.html Prawdopodobnie ucieklo ci M po B75 Dołączona grafika

Czy hd4000 nie rozni sie czasem od hd2500 tylko zegarami i iloscia shaderow?

Roznica w taktowaniu (3,3Ghz- 3,7turbo dla 3550 a 3.4-3,8 Ghz turbo dla 3570k) ) jest za mala aby mogla byc zauwazalna.

Inaczej sie ma sprawa z i5-3450 (3,1Ghz- 3,5 z turbo), ktory to w benchmarkach i tylko benchmarkach wypada minimalnie gorzej (w uzytkowaniu roznicy nie poczujemy).

Edytowane przez adamlop
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi