Skocz do zawartości
nitro

Celeron Tualatin na BX

Rekomendowane odpowiedzi

To jest to możliwe i mi się udało to zrobić na płycie a-Open AX6BC. Wszystko jest opisane na http://www.overclockers.pl/artykuly/tualatin_mod/ ale ja wprowadziłem dwie małe zmiany w technice wykonania.

1 Vid4 (AK36) z Vss (AM34) oraz VID1 (AM36) z Vid2 (AL37) połączyłen ze sobą na przejściówce z tyłu na lutowaniach socketa przylutowywując kabelki od skrętki ethernetowej.

2 Zanim poprowadziłwm ścieżke z (AK26) do (AK4) za pomocą lakieru przewodzącego zrobiłem grubszą ścieżkę ze zwykłego lakieru do paznokci ( aby nie połączyć z tym co nie trzeba ) a potęm całość jeszcze raz pomalowałem za pomocą zwykłym lakierem ( trzeba długo czekać aż każda warstwa dobrze zaschnie bo inaczej będzie kicha )

Życzę powodzenia i stalowych nerwów przy tej robocie.

PS. radzę walnąć sobie setkę przed malowaniem aby się łapy nie trzęsły :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... :?: :D nie wiem ale słyszałem gdzieś że i440bx nie obsługuje celeronów T. :? więc niewiem jak to jest :lol: a może też zrobie sobie takie coś :twisted: hehe ...aaa mam pł.główną asus cubx ciekawe czy na tym pójdzie :?: :twisted: ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile 440BX powinien mieć ale jak przyłorzę łapę do radiatora to nie parzy. Jak sprzwdzić temp chipsetu bez zewnętrznego termometru to ja nie wiem ( chyba nie darady ) a zewnętrznego nie posiadam. Teoretycznie biorąc 440BX nieoficjalnie jest przystosowany do 133 MHz więc problemów nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mógłbym to też zrobić....ale chyba lpiej poczekać na Hammera 8) Opylę wszystko, a kasę wydam zamiast na Celerona, na kartę grafiki. Jakoś te 1066 Mhz w ciągu pół roku jeszcze mi da rady wystarczyć..z trudem, ale jakoś pękam z tą przeróbką. Napalałem się na to od 3 miesięcy, ale przemyślałem i czekam na Hammera. To będzie lux maszyna. PEŁEM WYPAS!!! BĘDĘ RZĄDZIŁ!! :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goffer-->>

Jeszcze jedno pytanie..... uzywasz programu MbProbe :?: on pokazuje 3 temperatury... motherboard, CPU i Aux.... a teraz pytanie.... wiem co oznaczaja 2 pierwsze... motherboard 25 stopni, CPU w zaleznosci co robie 27-36, a ostatnie Aux ma tak 56-58 stopni..... co to jest?? grafika, chipset... dysk twardy :?: moze ktos wie :?: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AUX odnosi sie do dodatkowego wyjscia na plycie glownej do ktorego podlaczasz czujnik temp.(taki na kabelku)ktorym mozesz mierzyc temp. jakiegokolwiek podzespolu . Jezeli nie jest podlaczony to wychodza takie bzdurne temp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...