Skocz do zawartości
erbs

Jak podkręcić PIII

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się was zapytać jak dobrze podkręcić PIII 600EB. Chodzi mi o podkręcenie najwydajniejsze /podobno można z niego wycisnąć 800mhz, ale ja nie mam aż tak dobrego chłodzenia/. :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się was zapytać jak dobrze podkręcić PIII 600EB...podobno można z niego wycisnąć 800mhz, ...

tego sprzeta za bardzo nie podkrecisz :( jezeli to jest 600EB = 4.5x133 wiec przy dobrych pamieciach, dobrym chlodzeniu i obrej plycie na chipsecie i815 (BX odpada z powodu dzielnikow ...) to moze uda sie pusic tego proca na okolo 150MHz co daje cos okolo 675MHz - tyle ze to chlodzeie bedzie kosztowac wiecej niz wymiana procka na np 800EB

BTW jak juz tak bardzo chcesz podkrecac to szukaj Celerona 800 ze steppingu cD0 (1.75V) powinien bezproblemowo chodzic na FSB 133MHz (8x133=1064) na BOX'owym coolerku 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się bez podnoszenia napięcia wycisnąć z niego 648MHZ i ku mojemu zdziwieniu temperatura proca wzrosła zaledwie o 3 ~ 4 oC.

Moja płyta to ASUS P3V4X na chipie VIA APOLLO PRO 133A.

A czemu pytasz o Slipknota?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, a po co chcecie podkręcać P ]I[ jak wszystko super płynne chodzi ?? :D A tak poza tym to faktycz nie za bardzo można podkręcić. Jedno co dobtre to to że temperatura nie zrazsta aż tak bardzo przy poddkręcaniu a proc nawet w wysokiej temp. jest stabilny. Ja swoje P 3 866 miałem ze źle załorzonym wentylatorem i nie wiem na ile wskazania czujników temp. były nieprawidłowe ale po włączeniu miałem 60 stopni przy obcirzeniu maksymalnym miałem 80 C i wszystko grało bo brachol 3 godziny pogrywa ł w Flashpoint i nic się nie zwiesiło. W tej chwili mam 33 po włączeniu i 45 przy max. obciażeniu. I to jest jaiś zwykły wentyl za 25 PLN.

PS. Tak na marginesie to ktoś by mógł wreszcie te nóżki rozpracować i pomyślec jak ten mnożnik odblokować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu pytasz o Slipknota?

bo w twoim znaku na forum jest to S ze slipknota

:twisted:

ja też słucham slipknota :D

a co do tego p3 to według mnie to słabo :D heh tylko o 48 mhz :?:

a niewiem jak się kręci bo nigdy nie kręciłem i nie miałem p3 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1GHz to bez laski ma isc tylko aby plyta wytrzymala

chyba za dlugo przebywales dzis na sloncu :wink: jak 1 GHz przy mnozniku 4.5 (600EB = 4.5x133) to magistrala by musiala byc na ponad 222MHz 8O - ale moze wiesz jak to osiagnac wiec podziel sie z Nami :lol: - ja przynajmniej czekam z niecierpliwoscia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest zwykłe S. Jakbyś choć trochę intersował się Slipknotem to wiedziałbyś, że to jest TRIBUTE "S". Ale i tak masz u mnie plus. :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:

... :D hehe "Jakbyś choć trochę interesował się Slipknotem..." :twisted:

już 2 lata słucham Slipknota :D hehe i to z tym S to mi się niechciało pisać co to dokładnie jest :twisted: więc napisałem S

ale moja ulubiona kapela to PanterA :!: :!: :!: :twisted:

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1GHz to bez laski ma isc tylko aby plyta wytrzymala

chyba za dlugo przebywales dzis na sloncu :wink: jak 1 GHz przy mnozniku 4.5 (600EB = 4.5x133) to magistrala by musiala byc na ponad 222MHz 8O - ale moze wiesz jak to osiagnac wiec podziel sie z Nami :lol: - ja przynajmniej czekam z niecierpliwoscia :lol:

przeciez napisalem wyraznie jak plyta wytrzyma a mowa jest o procesorze a tak na marginesie ja na swoje moge spokojnie ustawic 180 !!!:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się was zapytać jak dobrze podkręcić PIII 600EB. Chodzi mi o podkręcenie najwydajniejsze /podobno można z niego wycisnąć 800mhz, ale ja nie mam aż tak dobrego chłodzenia/. :?:

Miałem kiedyś P3 677EB czy jakoś tak i poszedłm na box coolerze na 1200!!! dalej już moja płyta nie pozwalała :).

P.S SlipKnoT i PAntera RULZZZZZZZZZZZZ MAsz u mnie 30 plusów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś P3 677EB czy jakoś tak i poszedłm na box coolerze na 1200!!! dalej już moja płyta nie pozwalała :).

gdybym mial 3 lata to bym moze uwierzyl - P3 667EB (5x133MHz) wiec zeby bylo 1200 to bys musial miec magistrale na 240 MHz (5x240=1200) i to jeszcze na BOX'owym coolerze 8O

powiem 1 ********** glupoty, zreszta nie wiem po co komentuje takie bzdury - ale teraz wiem czemu na to forum nie pisza "starzy wyjadacze" ze starego forum - po prostu nie chca sie znizac do takiego poziomu informacji (dezinformacji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym mial 3 lata to bym moze uwierzyl - P3 667EB (5x133MHz) wiec zeby bylo 1200 to bys musial miec magistrale na 240 MHz (5x240=1200) i to jeszcze na BOX'owym coolerze 8O

powiem 1 ********* glupoty

Mnożnikiem szedł geniuszu na płycie Asus CUSL2 procek Socket 370

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnikiem szedł geniuszu na płycie Asus CUSL2 procek Socket 370

po 1 - skoro mial odblokowany mnoznik to skad wiesz ze to byl PIII 667EB - moze to byl PIII 933

po 2 - i to wszystko na boxowym coolerku - niezly ten sen szkoda ze ja mam bardziej realne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze powiem tak: na abicie sh6 (plyta slot1 pod PIII na i815) moze robic 258mhz fsb (widzialem screeny jak jakies zoltki tyle wykrecily z turbopll i modami na napiecia) asynchronicznie

PIII 750 ostatnie steppingi robia 1200mhz ale wiekszosc plyt tego nie wyrabia bo nie maja dzielnikow dosc duzych wiec nie trzeba miec odrazu 1ghz E

mi na bx'ie udalo sie pracowac na fsb 165 - PIII 800 EB @ prawie 999mhz :) mobo to abit be6II rev 1.2, nie modowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mi na bx'ie udalo sie pracowac na fsb 165 - PIII 800 EB @ prawie 999mhz :) mobo to abit be6II rev 1.2, nie modowany

ale chyba nie na BOXowym coolerku jak to sugerowal Interloper

zreszta przyrost predkosci rzedu 20-25% to rozumiem ale 100% i na BOX'ie to nie moze byc prawda

Ja mam płytę ASUSA P3V4X na slot 1 i nie mogę zmienić mnożnika nawet hardwarowo /na płycie/. Czemu?

bo bys musial miec procek Engineering Sample czyli inzynierska wersje z odblokowanym mnoznikiem - teoretycznie nie da sie kupic ale na gieldach i aukcjach bywaja (najczesciej wymeczone na maxa) :( - takie procki dostaja testerzy z ronych serwisow o sprzecie i tacy co maja znajomosci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mi na bx'ie udalo sie pracowac na fsb 165 - PIII 800 EB @ prawie 999mhz :) mobo to abit be6II rev 1.2, nie modowany

ale chyba nie na BOXowym coolerku jak to sugerowal Interloper

zreszta przyrost predkosci rzedu 20-25% to rozumiem ale 100% i na BOX'ie to nie moze byc prawda

Ja mam płytę ASUSA P3V4X na slot 1 i nie mogę zmienić mnożnika nawet hardwarowo /na płycie/. Czemu?

bo bys musial miec procek Engineering Sample czyli inzynierska wersje z odblokowanym mnoznikiem - teoretycznie nie da sie kupic ale na gieldach i aukcjach bywaja (najczesciej wymeczone na maxa) :( - takie procki dostaja testerzy z ronych serwisow o sprzecie i tacy co maja znajomosci :wink:

Ludziska powaga tego proca miałem od znajomego co ma sklep komputerowy i na nim był jakiś do [gluteus maximus] wiatrak taki szajs intela i powaga przez mnożnik poszedł na 1200 i nawet 3dmarka przeszedł!!! to był największy cud jaki widziałem :!: co lepsze na początku myślałem że to 800 bo starszy miał 800 kupić i jak go krętnąłem na 1100 to po jakimś tygodniu się dowiedziałem że to 667 :) i tak zazwyczaj chodził na 1200 to sie trochu bałem go używać na codzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...