Igor Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 [ From: hubert depesz ****** ] [ Subject: Re: [bazy danych] 79 Pytan !] [ Newsgroups: pl.comp.bazy-danych ] Dagger wyrzeźbił(a): 1. Opisać zasadniczą różnicę pomiędzy danymi składowanymi w postaci elektronicznej a na papierze te na papierze łatwiej się palą, ale za to są niewrażliwe na pola magnetyczne. 2.Przykłady modeli bazy danych model prosty i model złożony 3.Silniki bazy danych benzyna, dizel, elektryczny, gazowy (propan butan lub wodór) oraz hybrydy 4.W jakich plikach przechowuje informacje ACCESS duzych 5.Typy liczbowe a to nie jest pytanie 6.Jakie są typy danych proste i zlozone. lub duze i male. 7.Co to jest klucz główny to taki klucz co to na nim jest napisane "glowny" 8.Czy klucz główny może otrzymać wartość null i dlaczego moze. a dlatego, ze programista nie uczyl sie na lekcjach 9.Dlaczego klucze główne otrzymują najczęściej typ danych autonumer? bo programisci sa leniwi > 10.Obiekty w ACCESS sa przyciski, menu i tabelki. > 11.Co to jest tabela w bazie danych? to taka specyficzna tabela ktora zostala umieszczona zamiast na kartce to w bazie danych > 12.Co to jest formularz? taki kawalek papieru na ktorym sa nadrukowane linie i literki ukladajace sie w dosyc charakterystyczne wzory > 13.Co to jest kwerenda? takie zapytanie po polskawemu. > 14.Co to jest raport? informacja. > 15.Jaką rolę spełnia serwer bazy danych? serwer - z angielskiego server - to serve - słuzyć. rolę służalczą. > 16.Jaką rolę spełnia klient serwera bazy danych? odwrotną do serwera. > 17.Co to jest transakt SQL? to taki sql który nie jest transakt, ale producent go tak nazwał dla zmyłki. > 18.Jakie platformy klienckie mogą przyłączyć się do Microsoft SQL? sprytne. > 19.Co to jest Microsoft DTC Serwis? to usgługa dtc autorstwa firmy microsoft. > 20.Co to jest API? afirmacja przyszłego istnienia. ogólnie: otaczanie czcią dzieci nienarodzonych. > 21.Co to jest com? certyfikowany operator myszki (komputerowej). microsoft w pewnym momencie wprowadził jak sie okazało, że tylko 3.14% uzytkowników potrafi korzystac z myszy z 16 przyciskami, 4 rolkami i joystickiem. > 22.Co to jest ODBC? odgórna decyzja byłych ciołków. jak ktoś jest mało kompetentny (np. nie uważał na lekcjach z baz danych) to go awansuja na szefa. i jego decyzje są określane jako odbc. > 23.Co to jest ADO? hmm .. jesteś pewien, że to powinno być w tym egzaminie? ado to znany okrzyk ze szpitali gdzie leczy się osoby z zaburzeniami jedzenie, znaczy: anorektyczki - drżyjcie: OBIAD! > 24.Czym zajmuje się agent w MySQLServer? podsłuchiwaniem. > 25.Jak wygląda proces autentykacji w Serwerze baz danych? tajemniczo - i w dodatku zazwyczaj zza rogu. > 26.Jak tworzymy SQL tabele? szybko, aby nikt nie widział. > 27.Co to jest IDE w Visual Basic? to te okienka gdzie rysujesz. > 28.Debag a dokładniej de Bag. stara szlachecka rodzina w południowej francji. > 29.Jak zadeklarować funkcję w Visual Basic? skutecznie. > 30.Jakiego znaku używamy do kontynuacji wiersza? właściwego. > 31.Opisz różnice pomiędzy obiektami a metodami różnica ta jest piękna. złoto-seledynowy odcień (z lekko fioletowymi przebarwieniami na rogach) zapewnia bogactwo wrażeń estetyczny. > 32.Opisz znamie metody obiektu znamie jest w kształcie fasolki. > 33.Scharakteryzuj obiekt Msg box obiekt msg box jest wysoki, ma ciemne włosy i niebieskie oczy. > 34.Co to jest intelisens i jak go wykorzystać? to taki sens to jest inteligentny. ale tym pytaniem nie musisz się przejmować - to na pewno nie do ciebie. > 35.Systemy bazo danowe dzielimy na podłużne i poprzeczne. > 36.Systemy zarządzania bazami danych dzielimy na skuteczne i nieskuteczne > 37.Systemy zarządzania bazami danych typu WorkStation-ACCESS a to tez nie jest pytanie. > 38.Jakie znasz języki programowania, które mogą się połączyć z relacyjną > bazą danych przez odbc? a co to są języki programowania? > 39.W jakim języku programowania napiszemy bazę, która będzie się > komunikowała z klient serwer? w dobrze znanym. > 40.Kto określił zasady relacyjnej bazy danych? ja! > 41.Definicja bazy danych baza danych to taka baza do której wkładamy (a czasem i wyjmujemy) dane. > 42.System zarzadzania bazami danych mam deja-vu. vide 36. > 43.Na czym polega przetwarzanie danych? bierzemy dane, przetwarzmy - wychodzi co innego. czyli taka transmutacja po naszemu. > 44.Co to są moduły w Visual Basic for aplica....? for applica? to niby z włoskiego? ale ja nie znam tego języka. > 45.Jakim słowem kluczowym rozpoczynamy a jakim kończymy procedure? słusznym i odpowiednim > 46.Ile (około +-) funkcji posiada procedura comand buton? a z jaką dokładnościa mam podać? bo u mnie comand buton ma 12.5367 funkcji. > 47.Umieć napisać kalkulator ooo znowu nie pytanie. > 48.Różnica miedzy deklaracją zmiennych din, static a global? jest. ale aż wstyd to opisać. na sama myśl się rumienię. > 49.Jak określimy strukturę decyzyjną w Visual basic... błędna. > 50.Czym sią funkcje a czym procedury? no wiesz co? duzy chłopczyk i takich rzeczy nie wie? > 51.Podaj przykład wykonania pętli w Visual Basic nie podam, bo nie pozwala mi na to moje wyznanie. > 52.Co to jest record set w visual.. (scharakteryzuj) record set to taki set (częśc meczu tenisa) w którym padnie rekordowy wynik. > 53.Scharakteryzuj komendę find fajna jest. > 54.Napisać kalkulator kolorów znowu nie pytanie. > 55.Jakie znasz metody użycia SQL w Visual basic poprawne i niepoprawne. > 56.Jaka jest różnica między JET a ODBC? taka jak między fibakiem a siwakiem. > 57.Jakie znasz rodzaje kwerend + shcarakteryzować jak wszystko - mogą być kwerendy sensowne i te inne. te inne to zwykle efekt pracy niedouczonych łosi. > 58.Scharakteryzuj sprzężenia w ACCESS sprzeżenia powstają jak coś co trwa 3 godziny ma być zrobione w 5 minut. potem trzeba się odprężyć. i stąd problem alkoholizmu wśród informatyków. > 59.Dopasować kwerendę do zapytania SQL znowu nie pytanie, ale powiem, że najlepiej dopasowuje się nożyczkami. > 60.Jak optymalizować kwerendy? oczywiście skutecznie. nieskuteczna optymalizacja jest o kant ... potłuc. > 61.Różnica miedzy formatem a maską w strukturze projektowej tabeli danych maska to takie coś co się na twarz zakalda idąc na imprezę. a format? nie kojarzę. > 62.Scharakteryzuj formaty numeryczne wraz z przykładami nie chce mi się. > 63.Scharakteryzuj format data, godzina podaj przykłady nie chce mi się. > 64.Jak zlikwidować jakąs opcje z formularza wynająć killera. > 65.Co to są listy rozwijalne i jak je definiujemy? to kiedyś było - jak król wysyłał list do innego to one były nawinięte na takie cuś. i jak list był czytany to trzeba było rozwijać. > 66.Kiedy używamy zdarzenie NOT and LIST wtedy gdy zachodzi taka potrzeba. > 67.Jak budujemy podformularze? sugeruję bodować solidnie. > 68.ACTIV X i jak z niego korzystać? najlepiej wcale. przecież wszyscy wiemy czego symbolem jest literka x. > 69.Różnica miedzy oprogramowaniem w wersji ALFA,BETA, FAINLA????? fainla? nie zrozumiałem pytania. > 70.Jak testujemy aplikacje? dlugo i namiętnie. 71.Scharakteryzuj najbardziej istotne elementy definicji bazy danych a to bazy danych mają jakąś definicję? 72.Różnica między DDL aDML ddl ma "d" na drugiej pozycji, a dml ma tam "m". 73.Przykładowe zastosowanie bazy danych kompakty z bazami idealnie nadają się jako podstawka pod kubeczek - jak cieknie to nie na stół tylko na cd. 74.Scharakteryzuj systemy zarzadzania bazami danych bazami danych nikt nie zarządza. same się rządzą - świnie! 75.Czym się charakteryzuje model zwenętrzny bazy danych zewnętrznością. 76. -------------- I I ----------------- pojęciowy pojęciowośicą 77.---------------I I------------------ wewnetrzny wewnętrznością (inaczej: bebechami). 78.logiczny logiczny co? 79.Jakie są cele realizowane przez bazę danych dalekosiężne. depesz Żródło: pl.rec.humor.najlepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 fajne BTW to sie do topica smiechu nadaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 ROTFL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_36 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 :D ubawiłem się, dobre :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik47 Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 To się nazywa objaśnienie tematu :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: anorektyczki - drżyjcie: OBIAD! popłakalem sie ze smiechu i zaplulem monita.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 hehe niezłe :D Niespodziewałem sie ze bedzie to takie cos :) ps. co to za depesz? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Nie wiem co to za depesz. Poprostu przekopiowalem z newsgrupy. Postanowilem zostawic zrodło bo sam tego nie wymyslilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Oto autentyczne zapiski z rozmów klientów z serwisantami i sprzedawcami sprzętu komputerowego w Ameryce. Aż dziw bierze, że oni mają tam taki rozwój gospodarczy... Serwisant: Ile wolnego miejsca ma Pan jeszcze na dysku? Klient: Nie wiem dokładnie, ale żona często siedzi na internecie i zgrała już 10 godzin wolnego miejsca. Czy to wystarczy? W sklepie z akcesoriami komputerowymi. Klient: Poproszę podkładkę pod mysz. Sprzedawca: Oczywiście, proszę Pana. Mamy wielki wybór... Klient: Ale ja chcę taką pod Windows 98... Administrator sieci w pewnej firmie: Często dostaję telefony z zapytaniem: „Dzień dobry, czy to internet?”. Serwisant: Raz otrzymałem faks na którym była adnotacja, żebym zaraz po przeczytaniu odesłał dokument z powrotem, bo klient chce zatrzymać oryginał. Klient do serwisanta: Czy możecie mi skopiować Internet na dyskietkę? Pewna Amerykanka zadzwoniła do serwisu Canona i zgłosiła problem z drukarką. Serwisant zapytał czy ona ma w Windows. Na co kobieta odpowiedziała: - Nie moje biurko jest przy drzwiach, ale kolegi jest przy oknie i jego drukarka działa bez zarzutu. Dziękuję! – po czym się rozłączyła. Potem już nigdy nie zadzwoniła - widocznie od razu pomogło... Klient: Więc ten modem pozwoli mi się podłączyć do internetu, tak? Sprzedawca: Tak, oczywiście. Klient: Ale to jest najnowsza wersja internetu, prawda? Sprzedawca: Eeeee... uhm... no tak... Serwisant: Dobra Bob, teraz naciśnij control i escape jednocześnie. Wtedy pojawi się "task list" na środku ekranu. Teraz naciśnij "P", aby wejść w "Program Manager". Klient: (z przerażeniem w głosie) Tutaj nie ma "P"! Serwisant: Spokojnie Bob, na klawiaturze, na klawiaturze... Klientka: Mój komputer się rozwalił... Serwisant: Jak to rozwalił się? Klientka: No nie pozwala mi grać w grę... Serwisant: Acha... proszę nacisnąć control, alt i delete, żeby go zrestartować... Klientka: Nie. On się nie rozwalił rozwalił, tylko rozwałił... Serwisant: Co proszę?! Klientka: No rozwalił się w grze... Tak jak mówiłam już wcześniej... Po 5 minutach tłumaczeń okazało się, że Pani grała w Lunar Lander i rozwaliła statek... Serwisant: Proszę nacisnąć „File” a potem „New Game”. Klientka: [pauza] Wow! Skąd Pan to wiedział?! Oto kolejna porcja autentycznych zapisów rozmów telefonicznych klientów z serwisantami sprzętu komputerowego. I pomyśleć tylko, że Amerykanie mają być przykładem przedsiębiorczości... Klientka: Mam problemy z zainstalowaniem MS Worda... Serwisant: Proszę powiedzieć, co Pani zrobiła do tej pory? Klientka: Wpisałam A:SETUP. I nie działa. Serwisant: Dobrze proszę Panią, proszę wyjąć dyskietkę i przeczytać co jest na niej napisane... Klientka: Tu jest napisane DYSK STARTOWY. Serwisant: Proszę włożyć dyskietkę MS Word SETUP DISK. Klientka: Co takiego? Serwisant: Czy kupiła Pani MS Worda? Klientka: Nie... Klient: Mam problem z zainstalowaniem waszego oprogramowania. Mam dość stary komputer, i kiedy piszę INSTALL, wszystko co mi wyskakuje to komunikat "Bad command or file name". Serwisant: Ok, proszę sprawdzić katalog A:. Proszę wejść w A: i wpisać DIR. (Klient po kolei wyczytuje zawartość dyskietki, w tym także plik INSTALL.EXE.) Serwisant: No tak... ten plik tam jest. Proszę jeszcze raz wpisać INSTALL. Klient: Ok. (cisza) Nadal pojawia się "Bad command or file name". Serwisant: Hmmm. Plik tam jest i to w odpowiednim miejscu... Czy Pan na pewno wpisuje I-N-S-T-A-L-L i naciska klawisz ENTER? Klient: Tak, oczywiście. Spróbuję jeszcze raz. (cisza) Niestety, nadal jest Bad command or file name. Serwisant: (bardzo skołowany): Czy jest Pan absolutnie pewien, że wpisuje Pan I-N-S-T-A-L-L i naciska klawisz z napisem ENTER? Klient: No tak... Ale mój klawisz „N” nie działa i używam „M” zamiast niego... Czy to ma jakieś znaczenie? Serwisant: Dobrze proszę Pana, zrobimy małe poszukiwanie, żeby go znaleźć. Zechce Pan kliknąć lewym przyciskiem myszki na pasek START, a potem FIND i... Klient: Proszę tak do mnie nie mówić! NIE JESTEM IDIOTĄ – WIEM CO ROBIĘ! Serwisant: Dobrze proszę Pana. W takim razie START, FIND i szukamy. (dłuższa cisza) Klient: A jak to zrobić? Klientka: Mój internet nie działa... Serwisant: Ok, czy ma Pani ikonkę z Internetem na pulpicie? Klientka: Ikonkę? Pulpicie?! Serwisant: Czy używa Pani Windows 95? Klientka: Nie wiem. Mówi Pan Windows? Przy okazji – jak pisać duże „E” zamiast małego? Serwisant: (stara się powstrzymać od śmiechu) Proszę przytrzymać SHIFT i nacisnąć „e”. Klientka: Co to jest SHIFT? Klient: Proszę! No proszę! Niech Pan spojrzy co on robi! Czy może Pan w to uwierzyć? Czemu on to robi?! Serwisant: Proszę Pana, ja nie widzę Pańskiego komputera. Proszę mi opisać co on robi... Klient: CO? No nie może się Pan domyśleć? NIECH PAN PATRZY NA MÓJ MONITOR! Pan go widzi, no nie?! Serwisant: Proszę zrobić klik prawym klawiszem na pulpicie. Klient: Ok. Serwisant: Czy pojawiło się dodatkowe menu? Klient: Nie. Serwisant: Ok. Jeszcze raz. Klik prawym na pulpicie. I co? Klient: Nic. Serwisant: Dobrze. Czy może mi Pan powiedzieć co zrobił Pan do tej pory? Klient: Jasne, kazał mi Pan napisać „klik” to napisałem „klik”. (W tym momencie serwisant poprosił klienta o to, żeby chwilę poczekał i zakrył słuchawkę. Powiedział o tym przypadku swoim kumplom i zaczęli się głośno śmiać. Kiedy już trochę się opanował wrócił do rozmowy z klientem.) Serwisant: Czy wpisał Pan KLIK z klawiatury? Klient: Dobra, zrobiłem coś głupiego, tak? Jedna z klientek zadzwoniła do infolini DELLa, aby dowiedzieć się jak podłączyć baterie w jej laptopie. Kiedy powiedziano jej, że wskazówki są na pierwszej stronie instrukcji, ta oburzona krzyknęła: - Zapłaciłam 2 000 dolarów za to cholerstwo i nie zamierzam czytać tej cholernej książki!! Klient: Dostałem od was update do waszego oprogramowania, ale nadal mam błędy... Serwisant: Czy zainstalował Pan już update? Klient: Nie. Och, muszę go zainstalować, żeby zadziałał, tak?" Serwisant: Dobra. Po lewej stronie ekranu widzi Pani klawisz OK. Proszę go nacisnąć. Klientka: Wow. W jaki sposób Pan widzi mój ekran?" Klient: Ech... potrzebuję pomocy przy rozpakowywaniu... Serwisant: A w czym dokładnie jest problem? Klient: Nie mogę otworzyć kartonu... Serwisant: Aha... Ja bym najpierw zdjął taśmę zamykającą karton i dopiero wtedy zaczął otwierać... Klient: (z ulgą w głosie)Aaaaa... dzięki... W pewnej firmie komputery miały na obudowach naklejki z kodami kreskowymi. Określały one lokację, imię, i resztę szczegółowych danych pracownika po zwykłym zeskanowaniu ich lub ręcznym wpisaniu cyferek. Pracowniczka: Halo? Nie mogę wejść do internetu... Serwisant: Ok. Niech mi Pani przeczyta przydzielony jej numer identyfikacyjny. Pracowniczka: A co to takiego? Serwisant: To ta mała naklejka z kodem kreskowym na przodzie obudowy Pracowniczka: Aha, już podaję. Gruby pasek, cienki pasek, gruby pasek, gruby pasek ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...