matembo Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, ciągle przymierzam się do kupna nowego PeCeta, głównie do gier. Zestaw, który sobie wymyśliłem to: Procek: Intel Core i5-3570K Płyta główna: MSI Z77A-G43 Grafika: GIGABYTE GTX670 2Gb OC Ram: Corsair 8GB 1333 MHz jakiś twardziel 1TB Zasilacz: Thermaltake Smart 550W Cooler: Thermaltake Contac 29 BP Obudowa: Zalman Z9 plus do tego oryginalny Windows 7 64 bit. Ubzdurałem sobie, że jest to dość sensowna stacja w okolicach 4 tysięcy, która spełnia moje oczekiwania, ale mam też parę wątpliwości i chciałbym je tutaj rozwiać. 1. Czy komponenty pasują do siebie i w żaden sposób się nie ograniczają? 2. Czy powyższy zasilacz bezproblemowo uciągnie ten sprzęt nawet w stanie skrajnego użytkowania? 3. Czy obudowa pomieści w sobie wszystko (a przede wszystkim kartę graficzną!) ? 4. Czy rzeczywiście ma rację bytu kupować to co Wam przedstawiłem? Czekam na opinie, krytykę, wnioski i dyskusje Pozdrawiam! Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez matembo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Wadzi mi nic nie mówiący tytuł tematu. Zmień go na regulaminowy. Będzie można przystąpić do lektury postu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matembo Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Tytuł poprawiony. Teraz już może ktoś wypowiedzieć się w temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 http://www.zalman.com/eng/product/Product_Read.asp?idx=423 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4211#sp Karta ma 275mm, obudowa ma mieścić karty o dł. do 290mm. Przydałby się SSD na system i podstawowe programy, to jednak dodatkowy wydatek. SSD można jednak kupić spokojnie w przyszłości. Zestaw ok, rozumiem, że będziesz podkręcać cpu? Jeśli OC cpu nie jest brane pod uwagę, można kupić i5 3470/3550 + mob na B75, zaoszczędzi się parę groszy na SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matembo Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Wciąż nie jestem jednoznacznie zdecydowany. Z jednej strony ludzie powiedzieli mi, że lepiej kupić komputer nastawiony na OC bo będzie to przyszłościowy wydatek. Z drugiej strony nie mam zielonego pojęcia jak to się robi i z czym to się je. Czy SSD zapewni większy wzrost wydajności niż komputer po OC? I jak z tym zasilaczem? Ogarnie to wszystko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 OC zwiększy fps, SSD poprawi ogólna płynność działania. Jak ma nie robić OC nie ma sensu dokładać kasy do procka z k i mobo na Z77. To już ty musisz wiedzieć, zasilacz ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matembo Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Generalnie dla takiego laika jak jak jest trudną sprawą to OC? Jaka jest szansa, że coś zepsuje? Jakby nie patrzeć jest to drogi sprzęt i wolałbym nic nie spartolić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zepsuć nic się nie zepsuje. Trzeba nie przegiąć z napięciami, pilnować temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Karta ma 275mm, obudowa ma mieścić karty o dł. do 290mmW Zalmanach Z9 / Z11 na karty graficzne jest realnie max. 285 mm (test, video recenzja). Naturalnie tamta karta co ma 275 mm to wejdzie spokojnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...