Skocz do zawartości
kondi24

Zakup dysku SSD do mojego PC i nie tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam taką konfigurację:

i5 760 2,8Ghz@3,9Ghz

Dfi LanParty P55 T3eH9

8GB ramu(2x4GB) A-Data 1600MHz CL9

2x Geforce gtx460 1GB

Samsung F3 500GB i Samsung F3 1TB

Corsair TX750W

Od dość dawna nie robiłem żadnych modyfikacji i myślę sobie po sprzedaży xbox'a 360, że ciekawym pomysłem byłby zakup dysku SSD. I teraz jest pewien problem(bądź mnie się wydaję to problemem), ponieważ moja płyta główna "nie ma" SATA III, a jedynie SATA II. Czy dużo będę tracił na wydajności? Myślę sobie nad OCZ Vertex4 128GB, ale czy w mojej sytuacji nie lepiej byłoby kupić jakiś starszy, używany dysk SSD?

Jest jeszcze jedna kwestia...trochę bardziej przyszłościowa, ale że lubię planować czasem bardziej długofalowo to ją poruszę:) Jestem studentem i mam jeszcze laptopa z którym wracam do domu...wtedy niestety nie mam dostępu do wielu danych, gdyż wszystko jest na dyskach w stacjonarnym PC. Mam więc pomysł aby sprzedać dysk 500GB lub 1TB i kupić sobie dysk sieciowy WD My Book Live 2TB lub coś podobnego(gdyby miało jeszcze usb 3,0 to byłby już całkowity ideał)...wtedy odłączam dysk sieciowy, pakuję do walizki i mam większość swoich danych będąc w domu. Pytanie tylko jakie miałbym transfery(sieć gigabitowa oczywiście) i czy były by problemy przy podłączeniu do nowej sieci? To rozwiązanie miałoby również taki plus, że nie musiałbym specjalnie odpalać stacjonarnego PC aby dostać się do jakiegoś pliku..po prostu dysk byłby widoczny ciągle dla wszystkich urządzeń w sieci.

Co o tym wszystkim sądzicie? Kwestia z SSD jest oczywiście pilniejsza ze względu na to ,ze obecnie mam studenckie wakacjęDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać , że w niektórych testach jest ewidentnie sporo słabiej...szkoda, że nie ma Vertex4, ale dzięki za link. Czy w normalnym użytkowaniu(często rozmija się to z benchmarkami) widać spadek wydajności?

Hmmm średnio mi odpowiada ten pomysł z kieszenią, gdyż nie mam USB 3,0 ani w laptopie(przynajmniej narazie) ani w stacjonarnym. Ponadto nie mam w laptopie e-sata, więc ta opcja też odpada.

No i ciągłe przepinanie kabli z jednego komputera do drógiego. W sieciowym mam poprostu widoczny dla wszystkich urządzeń w sieci i nie muszę kombinować. Tylko kwestia transferu? Fajnie by było jakby się wypowiedział jakiś posiadacz takiego dysku(WD My Book Live 2TB)...podobno leci normalnie ponad 100 Mb/s...ale czy to prawda i nie ma żadnych dodatkowych problemów z dyskiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl może nad samą obudową sieciową http://www.chip.pl/r...asowe/dyski-nas nie patrz na ceny, np taki Zyxel NSA310 kosztuje około 250zł sama obudowa.

PS

Co do predkości ten WD nie osiągnie więcej jak 50MB/s.

Edytowane przez d4r3kdmf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi