Skocz do zawartości
karaś1990

Modernizacja zestawu do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na kolejną modernizację mojego kompa. Kwota 1500, głównie Guild Wars 2 - full detale, ale także inne nowe gry.

Obecnie

i5 2500K @ 4,2GHz CM Hyper 212 +

2x4GB DDRIII

AsRock P67 Pro3

Samsung 1TB

Cooler Master Elite 330

Amacrox Warrior 400W

HD 4850 Gigabyte

Audigy 2

Moja propozycja XFX Core 550W i Gigabyte HD 7950, chyba, że jeszcze sprzedam radka i zasiłkę za około 150 i trochę dołożę do gtx 670, ale nie wiem czy jest sens, bo i tak będę podkręcał 7950.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do GTX 670 zawsze jest sens :) Lepszy energetycznie od XFX jest OCZ ZS (ale niewiele).

Natomiast GTX 670 ma w większości gier bliżej do HD 7970 niż HD 7950.

A po co zbliża się do stockowego GTX 680.

Jeśli będziesz wybierał GTX 670 to polecam Gigabyte w wersji WindForce 2x. Jest cichszy niż Windforce 3x i karty pozostałych producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezmę pod uwagę 670'ke. Na razie jeszcze troszkę pracy w nl i wracam do polski 1-2 tyg i wtedy na morele zamawiam sprzęcik. Z drugiej strony biorąc 7950 mógłbym kupić asus xonar dx i w końcu by mi się skończyły problemy z mikrofonem itp i do tego lepszy dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy Gigus robi spokojnie, moze bedzie potrzeba podniesc vgpu, natomiast ten szafirek robi 1100 na standardowym Dołączona grafika, nawet natknolem sie na opinie ze jest od gigusia chlodniejszy...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na wodzie widziałem jeden gość miał stable 1300. Przy 1100 na rdzeniu i dość mocnym oc pamięci to taki sapphire pobija stock 7970. W sumie to na początku zapomniałem dodać, że póki co granie w rozdziałce 1680x1050, więc stock radzio sobie spokojnie da rady ze wszystkim myślę.

Edytowane przez karaś1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszelkie porady. Ostatecznie kupiłem Gigabyte HD 7950 i XFX Core 550W w agito, stwierdziłem, że wolę rok dłuższą gwarancję niż lepsze oc, bo i tak nie będę strasznie podganiał radka. Poza tym taniej o 90 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu, a chciałbym zmienić jeszcze obudowę. Kwota około 300 zł. Priorytet: przepływ powietrza, przestronność. Nie musi być piękna czy super cicha. Potrzebuję dobrze wentylowaną budę, żeby spokojnie trzymać tam podkręconego i5 i hd7950.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler Master HAF 912 Plus, ewentualnie SilentiumPC Regnum L50 Pure Black. Ta druga ma porty USB 3.0 z przodu, ale prawdopodobnie i tak ich nie wykorzystasz, skoro masz AsRocka P67 PRO3. Cooler Master ma w każdym razie bardzo dobrą cyrkulację powietrza i sporo miejsca w środku, na górze ma jeszcze otwór na dodatkowy wentylator 200 mm bądź 2x 120mm. Od siebie mogę go śmiało polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok prawdopodobnie się na nią skuszę, ale nie spieszy mi się. Temperaturki złe bowiem nie są. HD7950@ 1000/1400 i i5 @ 4,2 GHz odpalony prime 95 i furmark i gpu koło 66 stopni, procek 65. Ale chciałbym zapewnić lepszą cyrkulację i więcej przestrzeni wewnątrz bo ten radek od gigusia to troszkę kobyła w porównaniu z moim starym referentem 4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi