Skocz do zawartości
robo55

modernizacja kompa - 2500 zł do wydania na plyte, proce i dysk.

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła pora na wymianę niektórych komponentów. Zacznę od tego co mam

i5 760 - zegar z 2,8 pociągniety na 3,4

płyta giga. ud 4

dys cavair 1000 mb i drugi segate 320

8 gb. ramu - kingstony

cooler noctua nh u-12P

zasilacz be queita 1000 wat dark pro.

grafika gigab. 570 oc

muzyka x-fi titanium hd

No i tak sobie pomyślałem że ponieważ wymienialem grafikę, coolera i zasiłkę z jakis rok temu wiec teraz pora na plyte procek i dysk.

W zakresie procka wybór padł na i5 3570....ewentualnie 2500k na sandy bridge ale to tylko jako opcja rezerwowa, No chyba, że ktoś mnie tu oświeci, że nie warto i jednak tego 2500k brac....Co do dysku ssd to wybór ograniczam do samsunga i curciala m4......takie przynajmniej wyciągnąlem wnioski z różnych opinii na forach - 256 mb.

Największym problemem pozostaje dla mnie płyta jak zawsze. Wielkim over.cloc. nie jestem niestety więc specjalnego skomplikowania nie chciałbym mieć......z drugiej strony 4,3 -4,4 mhz. mysle że powinno pójść. Po przeczytaniu testu na purepc jak i pclabie wybrałem sobie na chipsecie z77 następujące modele:

asrocka extreme 6

asrocka fatality prof

Gigabyte dh3

msi gd 65

co do asrocka to po prostu trochę obawiam się o jakość i awryjność choć pewnie inne firmy też w tym względzie wiele się nie różnią.....zawsze jednak pamiętam ze to był abit.

Gigabyte tak chwalony ma z testów ponoc kłopot ze stabilnym napięciem.......co na mój stopień zaawansowania przy oc może mnie doprowadzić do gorączki.

A msi jest bez slotów pci-expr.

No i być tu mądry......zawsze tak z ta plytą mam.

Chcialbym prosić czy dokonane wybory są prawidłowe no i co proponujecie w zakresie tej cholernej płyty....i czy dokupywać ramu bo teraz tez sie tak zastanawiam.

Za każdą pomoc i sugestie z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4,3 GHz jest do osiągnięcia na Ivy Bridge, więc faktycznie jest to lepszy wybór. 2500K przy tym samym taktowaniu miałby niższą wydajność. Jeśli jednak chciałbyś podkręcić procka powyżej 4,5 GHz to z Sandy Bridge będzie łatwiej.

Nie ma potrzeby kupować tak drogiej płyty jak GD65. Gigabyte Z77X-D3H spokojnie wystarczy do takiego podkręcania.

RAMu wystarczy 8GB, nie ma potrzeby zwiększać ilości.

Dysk SSD ja preferuję Vertex4, ale Samsung M830 i Crucial M4 to również dobry wybór.

Podsumowując:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMrEwt1TSUTKxNDYCUgZo2MTS1BiLMGk4VkcpMye$OBlknSFQxBCLKmxiJNuSnJqXCLLE1BgkZGmATaGFGWXWQK0qLs0FWqVkZGQJEipKLEn0zy5KLQYKGRpBBXwzU4szU5Or8sAKDY31zEFBWZ6dk5gSnpNYnFcJFDZQqgUAwMdPZw**

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na początek powiem, że jakiegoś ogromnego skoku wydajności nie uświadczysz między procesorami, ale jednak jakiś będzie- w szególności jeśli pogonisz nowego w okolice ~4,5 GHz. W codziennych zastosowaniach na pewno najbardziej odczujesz różnicę płynącą z posiadania SSD. Poza tym nowy CPU + MB = dużo zabawy. Co do samych wyborów:

1. 3570K- jak najbardziej (widzę, że o chłodzenie zadbałeś wczesniej),

2. Jeśli chodzi o dysk- jestem za Samsungiem 830 (przekrojowo jest to najlepszy wybór),

3. Płyta główna- do ASRocka Prof nie ma sensu dopłacać jeśli jak wspomniałeś nie planujesz wielkiego OC. Gigabyte- no tak, też nie jestem do niego przekonany (winowajcą jest najprawdopodobniej tylko częściowo chłodzona sekcja zasilania CPU). ASRock Extreme 6- ma bardzo dobre osiągi (blisko czołówki), jednak radiatory na sekcji zasilania potrafią po OC być gorące. MSI jest bardzo solidna- jeśli nie przeszkadza Ci brak slotów PCI (o te Ci chodziło zapewne) Dołączona grafika. Generalnie ja z dwójki wybrałbym ASrocka Extreme 6. Jesli znajdziesz to bardzo dobry bedzie też Biostar TZ77XE4 (jeśli nie najlepszy). Istnieje również możliwość zaoszczędzenia i zakupu np. ASRocka Extreme4 lub MSI GD 55- do OC w okolice 4,5 GHz jak znalazł będą obie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do oc w okolice 4.5 wystarczy msi z77a-g43 za 359zl (jestem tego najlepszym przykladem). 4.5ghz to nie jest zaden wyczyn dla plyty.

Offset w biosie jest do +0.16v. Moj proc do 4.4 potrzebuje +0.04v, a do 4.5 +0.10v. Wiec jakis tam zapas jest, aczkolwiek temperatury w prime pokazuja juz 90st na Thermaltake Contac29

Reasumujac. Wszystko zalezy od procka na jakiego sie trafi. Troche by byla lipa jakby sie wtopilo 200zl wiecej w plyte, a procek zrobilby ledwo 4.2, 4.3 bo i takie egzemplarze sie podobno trafiaja...

Edytowane przez adamlop
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi