boox Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 mam problem z odpowiednim ustawieniem serial ata , mam plyte abit ic7 i dysk sageta serial ata . Z podlaczeniem i wykryciem nie bylo problemu ale dysk niechce chodzic na serial ata , zostaje wykryty przewanie jako ..lba , ata 100 lub dma2 czy tez pio4 . Transfer danych na dysku jest o polowe mniejszy niz na normalnym ata 100. Robilem updte biosu nowe tery do serial ata ae to i tak nic nie pomoglo . Inny dysk podlaczony na tasme 133 byl duzoo szybszy transfer z niego na dysk serial ata wynosil w granicach 26000-27000 program total copy a dysk seria lata medzy swoimi partycjami w porywach do 14000 ale to bardzo zadko . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Porównanie transferu pomiędzy dwoma dyskami, a dwiema partycjami w obrębie tego samego dysku jest nieporozumieniem. Przy kopiowaniu między partycjami głowica dysku musi wykonywać wiele "skoków" aby wykonywać operacje odczytu/zapisu w różnych odległuch od siebie obszarach. Przy odczycie z jednego dysku i zapisie na drugim głowica nie musi wykonywać zbędnych operacji wyszukiwania odpowiedniego sektora (odczyt/zapis przebiega płynnie) i dlatego transfery są dużo wyższe. Z ciekawości możesz porównać sobie transfer przy kopiowaniu pomiędzy dwiema partycjami na tym innym dysku ATA133... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 no dobrze ale na moim poprzednim dysku ibm... 7200 obr , 120 gb ata 100 mialem o wiele wiekszy transfer miedzy swoimi partycjami . wczoraj mierzylrm szybkosc zapisu i odczytu na moim nowym dysku i wynisi średnio 50mb/s . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 czytalem gdzies juz niepamietam gdzie ale to byl test tego dysku co mam go i bylo napisane ze trnasfer byl rzedu 36000-39000 kb/s a u mnie jest do 12000 i to tylko w porywach . Na innym forum dostalem odpowiedz od pana z abitu : http://pclab.pl/modules.php?op=modload&nam...ad&tid=6184#pid . po zastosowaniu wskazowke z instrukcji transfer wzrosl ale bardzo nieznacznie . Juz dysk nie jest wyswietlany na 2 ekaranie startujacego windka jest tylko cd-rom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...