Skocz do zawartości
karolbg

PC za około 4000 złotych.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar wymienić sprzęt na nowy. Planuję wydać na to około 4000 złotych +/- 100 złotych. Póki co wymodziłem coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/bEhK4H/. Prosiłbym o opinie na jego temat oraz ewentualne propozycje modyfikacji. Zestaw ma służyć głównie do gier komputerowych. Z góry dziękuję za wszystkie pomocne komentarze.

Edytowane przez karolbg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zasilacz to raz. Dwa, zastanów się na zakupem 3570K zamiast 2500K- tymbardziej, że planujesz MB na Z77. Poza tym na codzień procesor bedziesz pewnie miał podkręcony w okolice 4,2GHz (więcej poza sportem do gier nie jest potrzebne, a do tej granicy napięcia nie bedziesz musiał podnosić). W związku z tym przy takich samych taktowaniach, jak sie pewnie orientujesz 3570K jest 5-10% wydajniejszy (zawsze coś). Proponuje dołożyć do obudowy- SilentiumPC Regnum L50 (około 315 zł)- duża, bardzo funkcjonalna, 3 wentylatory w komplecie (stosunkowo ciche- te w Zalmania Z9 są podobno dość głośne), regulator obrotów (na 3 wentylatory), możliwość montażu w sumie 8 wentylatorów, montaż dysków twardych na saneczkach oraz możliwość dokupienia systemu hot swap do podłączania dysków (za około 40 zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc.

@Aeternus co do 3570k myślałem o nim ale znajomy powiedział mi że IB strasznie się grzeją jeśli nie posiada się hydro chłodzenia, dlatego wybrałem 2500k o którym słyszałem ze jest całkiem dobry prockiem i łatwo się kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie kwestie

1.Moj Iivy pod 4.5 ghz miesci sie w 90st w prime95, czyli w widelkach wyznaczonych przez producenta.(4.4 przy boxie! osiagnal max 81st w occt linpack)

2. sb bedzie przy takim samym taktowaniu odrobine wolniejszy, ale zarazem chlodniejszy. Tylko kto ci zagwarantuje ze nie trafisz padaki ktora robi zaledwie 4.2-4.3 ghz

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad, 2 jeśli chodzi o gwarancję z padaką to chyba właśnie o to chodzi, że w przypadku IB jest większa szansa na padakę. Z drugiej strony i tak bym wybrał i5-3570K ze względu na większą wydajność zegar w zegar. A 4,4 to powinny oba procesory zrobić.

Przy podkręcaniu na maksa widać, że IB ma mniejsze możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za porady, mam jeszcze chwilę czasu więc się zastanowię. Jeśli nie zapomnę to napiszę co wybrałem.

Co sądzicie o tym zasilaczu? http://allegro.pl/ul...2585377814.html i takim chłodzeniu http://allegro.pl/scythe-mine-2-1-1-kg-14-cm-fan-mugen-2-nowe-i2582479652.html

Edytowane przez karolbg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym momencie zestaw wygląda następująco:

-Płyta główna MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155

-Procesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22mm, 77W, BOX

-Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX670 2048MB DDR5/256bit

-Pamięć Corsair XMS3 8GB, 1600MHz DDR3, 9-9-9-2, with Classic Heat Spreader,for Core

-Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache

-Scythe MINE 2 1,1 KG 14 CM FAN

-Zasilacz Huntkey APFC HK600-53AP 600W

-Obudowa Zalman Z9 U3 - USB3.0 - CZARNA (Z9 U3)

-Napęd optyczny Samsung DVD -/+ R/RW 22x SHS-222BB BLACK - SATA BULK

Cena zestawu na ten moment to 3990 zł.

Jeśli macie pomysłu na jego ulepszenie proszę o komentarze.

Edytowane przez karolbg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Z9 powinieneś dokupić filtry przeciwkurzowe - obudowa jest trochę zbyt przewiewna i zbiera się szybko kurz w środku. Z kolei po doliczeniu ceny filtrów już będziesz mógł sobie pozwolić na Zalmana Z11:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__12/id_produktu__5033/__Obudowy_Zalman_Z11_Plus_USB_3_0_Black/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest to samo, to Zalman Z11 bez "Plus". Zwykła wersja nie ma z przodu portów USB 3.0 oraz ma o jeden wentylator mniej. Oprócz Zalmanów, warto przyjrzeć się bliżej obudowie Corsair Carbide 300R:

http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-300r-compact-black-cc-9011014-ww-451034/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale ma też i wady, jak np. jedynie 29 cm miejsca na karty graficzne czy wyłamywane śledzie. Poza tym, skoro bierzesz płytę z wyjściem USB 3.0 na przedni panel, przydałaby się również obudowa z portami USB 3.0 z przodu, a Zalman Z11 takowych nie posiada.

EDIT: Pisałeś chyba o obudowie Corsair, ja o Zalmanie Z11. Ach, ten pośpiech...

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi