Metju239 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Witam. Mam zamiar za niedługo wymienić sprzęt. Obecnie mam następującą konfigurację: AMD Phenom II X2 555 BE 3,2 GHz Gainward GeForce GT 240 GS 1GB 4GB ramu DDR3 1333mhz Asus M4N75TD nforce750a. I teraz tak: mam zamiar 1.podkręcić procka, 2.kupić lepszą kartę i 3.dokupić ramu (jedni twierdzą że 4gb starczy inni że nie, wg mnie lepiej mieć zawsze te 8 a wiele to nie kosztuje). Jako że zasilacz mam bardzo przeciętny, muszę w pierwszej kolejności go wymienić. Oto mój pomysł na nową konfigurację kompa: Zasilacz Silverpower SP SS500 500W Asus GeForce GTX 550ti Procek stary podkręcony z 3,2GHz do 3,8 (podobno ładnie się go podkręca, 4,0 to max z tego, co pamiętam) No i 8 GB ramu. Pytania: Czy taki zasilacz wystarczy, czy może jakiś lepszy lub inny za podobną cenę? (niby ten ma dobre opinie i jest polecany) Czy podkręcony procek będzie dawał radę przy takiej konfiguracji? Czy warto mieć te 8GB ramu? I wgl napiszcie czy to będzie do siebie pasować, jestem laikiem, więc też nie wiem czy jakieś kwestie złącz lub innych szczegółów nie będą się kłócić. Generalnie proszę o opinie nt. tej niepełnej wymiany kompa. Dodam że komp ma być głównie do grania w BF3, nagrywania na wysokich/ultra w 1280x720 i konwertowania filmów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianqwer Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) BF3 lubi czterordzeniowe procki. Ten twój Phenom da się odblokować? http://www.purepc.pl...esorow?page=0,9 Tak w ogóle to 550ti jest nieopłacalny. Edytowane 17 Września 2012 przez Damianqwer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Bardziej niż 8GB RAM przyda Ci się lepsza karta graficzna. Rozejrzyj się najlepiej za jakimś HD7770 z 1100 - 1150MHz na rdzeniu, GTX 550 Ti nie jest szczególnie opłacalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metju239 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Niby czytałem o tym odblokowaniu rdzeni. Raz kiedyś przy starcie systemu zrobiłem to z ciekawości (pisało coś w stylu enable ncc cores), ale potem były problemy po włączeniu kompa, nie szło za bardzo nic robić, avast wariował itp. Czytałem wcześniej temat, który mi podałeś, są tam opisane rozwiązania dla różnych problemów po odblokowaniu 4 rdzeniów, tylko pytanie: czy powinienem się w to bawić na starym zasilaczu? I jak po odblokowaniu wygląda podkręcanie? Tak samo - tylko zwiększam mnożnik ? (bo normalnie mój procek podobno tak ma, że nie trzeba się z napięciami bawić). Także dzięki za radę, teraz co do Twojej rady, blackmachine - mam około 750 zł, chciałem troszkę zostawić, ale w sumie mógłbym się rozejrzeć się za tym hd7770. http://allegro.pl/gi...2626961471.html Coś w tym stylu? Skoro radzicie, że 550ti jest nieopłacalny, to mogę spróbować tego, 50 zł więcej to nie jest dużo. Ale w takim razie starczy 4gb ramu? I najważniejsze - czy procek, w razie gdyby ciągle były problemy ze stabilnością po odblokowaniu 4 rdzenia, czy wystarczyłby normalny, podkręcony do 3,8? Oczekuję tylko odpowiedzi na zdania z pytajnikiem, jak mi odpowiecie na każde z nich to będę miał jaśniejszy umysł i może już będę mógł się zdecydować. I jeszcze poprzednie pytanie, wspomniany wyżej zasilacz w zupełności wystarczy rozumiem? pozdrawiam Edytowane 17 Września 2012 przez Metju239 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianqwer Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Zależy co to za zasilacz, ale lepiej nie ryzykować. Podkręcenie wygląda tak samo. A napięciami należy bawić się przy każdym OC. Zasadą OC jest jak najwyższy zegar, przy jak najniższym napięciu z zachowaniem pełnej stabilności. Nie trzeba się za to bawić szyną/HTT/<inna nazwa>. Do podkręcania potrzebujesz też lepszego coolera niż BOX-owy. To tak w skrócie. Karta jest OK, za tyle kasy, będzie akurat na zasilacz i kartę. Zasilacz jest OK, ale ja tam mało się znam na zasilaczach, więc bardziej opłacalnego nie polecę :) A wydaje mi się że ten jest średnio opłacalny (chyba). Jeśli podczas grania nie będziesz robił innych rzeczy to 4GB wystarczy. Co do pytania o procesor to po prostu będzie mniej FPS, i spadki będą bardziej zauważalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 W normalnych sklepach internetowych tę kartę możesz mieć już od 430 zł, w dodatku nie ma obaw o lojalność sprzedawcy, czy gwarancję, jak ma to miejsce w przypadku allegro: http://www.ceneo.pl/15540755 Tego typu portale aukcyjne już dawno przestały być najtańsze. Polecam kupno wszystkiego w jednym sklepie, płacisz raz za wysyłkę i w razie czego wiesz, gdzie co kupowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metju239 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 "Na początku musimy wspomnieć o procesorach, które posiadają odblokowany mnożnik (Black Edition w przypadku AMD i wersje Extreme Intela). Takie CPU łatwo się podkręca – wystarczy podnosić mnożnik procesora i ewentualnie jego napięcie, by osiągnąć wyższe taktowanie procesora. Warto jednak podkręcać za pomocą szyny, gdyż wydajność (zwłaszcza Phenomów II) jest wyższa w przypadku tego samego taktowania, gdyż podkręcamy także inne ustawienia." Już rozumiem :) Bardzo mi pomogliście, chociaż większość i tak musiałem dowiedzieć się sam :) Na pewno 7770 jest warta uwagi? (kupuje 1100 od gigabyte) Wiecie, będę jej używał przez dłuższy czas, nie wymieniam często części, więc chcę dobrze wybrać. BlackMachine, mogę w 100% Ci zaufać? :D Czytałem o tej karcie, opinie są w miarę przekonujące. Już teraz dziękuję, postaram się napisać wynik końcowy po podkręcaniu i wymianie karty, bo wielu osobom na pewno przydadzą się informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianqwer Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 (edytowane) Lepszej karty jak ten Gigabyte HD7770 za te pieniądze nie dostaniesz Opinie dobre, więc nie ma się czego bać. I jeśli nie zamówiłeś jeszcze zasilacza to ja bym wybrał np. OCZ ZS 550W lub Thermaltake Smart 530W ze względu na mocniejszą linię +12V i dużo dobrych opinii. W tej cenie, te zasilacze opłacają się bardziej. Swoją drogą wystarczy tańszy zasilacz jak np. Fortron HEXA 500W lub Enermax ENP450AGT. Edytowane 19 Września 2012 przez Damianqwer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metju239 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 O takie coś mi chodziło, nie ma wiele opinii na temat wybranego przeze mnie zasilacza, a wrzuciłem ten OCZ ZS to przekonał mnie po 5 minutach czytania opinii. W takim razie jestem zdecydowany: 7770 gigabyte i OCZ ZS 550W, dziękuję bardzo, napiszę po wymianie :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...