Skocz do zawartości
Mulder70

Wymiana płyty i procka

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie zamierzasz korzystać z iGPU, najlepiej iść chyba w starego, sprawdzonego ASRocka P67 PRO3.

Czytałem na temat tej płyty trochę w necie i jest ich trochę awaryjnych. Coś tam z baterią jest nie tak, czasami nie bootują się po aktualizacji biosu.

Może coś z Z77?

Edytowane przez Mulder70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z każdą płytą może się coś zdarzyć. Czytając o tej płycie trzeba pamiętać, że była to najpopularniejsza płyta pod i5 2500K, wszyscy starali się wycisnąć z niej max. Nie wiem czy się pomylę jak powiem, że przed pojawieniem się ib i z77 8/10 kompów z i5 2500k kompletowanych na naszym forum miało tego ASRocka. Płyta nie jest pewnie bez wad. Do 400zł nie wiem czy znajdziesz jednak coś lepszego (pod OC w granice 4,5GHz.

Można brać też MSI Z77a-G43 + i5 3570k. Ku tej opcji bym się skłaniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie skreślał P67 Pro3. Płyta jest świetna, zainstalowałem ją u mojego brata już jakiś czas temu, podkręciłem 2500K do 4,2 i chodzi stabilnie już od dłuższego czasu.

Jesli jednak na Z77 to Asrock Z77 Extreme4 jest dobrą konstrukcją, jednak znacząco powyżej 400 zł:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__1/id_produktu__4876/__P_yty_G_wne_Asrock_Z77_Extreme4_Lga1155_/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie skreślał P67 Pro3. Płyta jest świetna, zainstalowałem ją u mojego brata już jakiś czas temu, podkręciłem 2500K do 4,2 i chodzi stabilnie już od dłuższego czasu.

Jesli jednak na Z77 to Asrock Z77 Extreme4 jest dobrą konstrukcją, jednak znacząco powyżej 400 zł:

http://www.pcprojekt...reme4_Lga1155_/

Właśnie jest ta płyta (P67 Pro3 B3) w promocji za 304zł. i się zastanawiam. A czy ona obsłuży IB? W specyfikacji nie jest napisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej specyfikacji? sprawdza się to w "liście obsługiwanych cpu" na stronie producenta płyty. Obsłuży ib po aktualizacji biosu. Dlatego P67 PRO3 proponowałem dla 2500k o którym pisałeś w pierwszym poscie.

Pisałem też:

Można brać też MSI Z77a-G43 + i5 3570k. Ku tej opcji bym się skłaniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi