Skocz do zawartości
Marcines

HD7850 nie widziany przez płytę glówną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

składam sobie komputer. Prawie wszystko już działa za wyjątkiem karty graficznej. System jej nie wykrywa. Szczegóły zestawu:

Płyta główna: GIGABYTE Z77-DS3H

Procesor: i5 3570K

Karta graficzna: GIGABYTE ATI RADEON HD7850 windforce 2048MB

Zasilacz: Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W

Reszta wydaje mi się nie istotna.

Czytałem, że zmieniając coś w biosie można to naprawić. Niestety, w przypadku tej karty nic to nie pomogło. Wydaje mi się, że karta jest walnięta i powinienem ją wymienić. Chyba, że zapomniałem zrobić coś oczywistego.

Karta jest podpięta do PCIEx16. Do zasilacza 6 pinami. W menadżerze urządzeń widnieje tylko jedna karta graficzna, zintegrowana, Intela.

Proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za porady.

Cytat

Sprawdź czy nie są powyginane piny w podstawce procesora.

Brzmi to strasznie. Chyba jest wszystko w porządku, nawet nie bardzo wiem jak to sprawdzić.

Podłączenie karty do innego komputera stanowi u mnie problem. Aktualnie korzystam z laptopa, a znajomi obawiają się, że zepsuta karta może uszkodzić komputer. (zawsze jakaś wymówka)

Zastanawiam się czy jak podłącze do tego drugiego złącza PCIE, czy to ma w ogóle prawo działać. Samo wejście wygląda identycznie, ale brak jest połączeń do części ścieżek. Jeżeli zadziała, to jaka będzie różnica w pracy? Domyślam się, że gorsza wydajność.

Trochę jeszcze po pracowałem z tą kartą. Nie przełączałem do drugiego złącza. W biosie znalazłem opcje, która wyłącza zintegrowaną kartę pamięci i wymusza korzystanie z tej wpiętej do PCIEx16. Efekt jaki uzyskałem to dziwaczne piszczenie buzzera i brak jakiegokolwiek obrazu. Musiałem resetować biosa.

Może ktoś ma podobny zestaw? Karta graficzna HD 7850 i płyta GIGABYTE Z77-DS3H. Mógłby się podzielić, czy miał jakiekolwiek problemy z podłączeniem ich.

Ja planuje grafikę wymienić. Może w sklepie ją przetestują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.10.2012 o 12:32, Marcines napisał(a):

nawet nie bardzo wiem jak to sprawdzić.

No niestety nie ma do tego odpowiedniego programu. Trzeba wyjąć procesor i popatrzeć.

Jak włożysz do dolnego slotu i karta ruszy, będziesz wiedział, że jest sprawna. Wtedy na 99% są piny w sockecie naruszone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między górną "kieszenią" PCI-E jest taka, że jest "pełnowymiarowa" a dolna jest lekko "obcięta" w ścieżki, ale nie ma to żadnego znaczenia dla prawidłowego (czyt. bezpiecznego, diagnostycznego uruchomienia komputera).

Rozumiem, że wszystko co teraz podłączasz / składasz, jest fabrycznie nowe?

P.S. kiepskich masz znajomych - albo wolą pomocy Tobie albo merytorycznie .. no ale cóż..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ustawisz w biosie integre (intela), to komp wstaje z wlozonym radeonem ? (nie zapomnij przepiac kabla pod gniazdo video)

Bo wtedy w manadzerze urzadzen powinny widniec 2 karty, intel i radeon (przynajmniej tak jest u mnie na z77 i 7950)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo podobny problem, i zbliżoną konfigurację sprzętu, także karta RADEON HD7850 i płyta też GIGABYTE tylko model GA-Z77X-UD5H.

Mój problem jest z tą różnicą, że przy ponownym włączeniu komputer już widzi kartę, Kolejne resety lub wyłączenia to wykrywa kartę bez problemu, a po nocy przy pierwszym odpaleniu znowu to samo nie wykrywa karty i uruchamia się ze zintegrowanej grafiki. Sprzęt na gwarancji niedawno kupiony ale nie wiem nawet co reklamować.

Napisałeś:

Hey, problem rozwiązany. Karta śmiga, aż miło. Wystarczyło wymienić

Cieszę się że rozwiązałeś problem ale podziel się rozwiązaniem. Czy mógłbyś napisać co wymieniłeś ? kartę, płytę, zasilacz czy bios ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Koci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi