Skocz do zawartości
Destiny

Synchroniczne pamiątki

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie teoretyczne.

Otóż czy to że pamięci są ustawione synchronicznie z procesorem znaczy że ich taktowanie jest takie jak procesora?? Więc standartowy XP 1700+ z FSB 133x2 idzie synchronicznie z pamiątkami DDR266??

Gdzie ustawia się to aby pamięć szła synchronicznie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niejestem specem w tych sprawach ale chyba lepiej na 333 cl2.5

w biosie musisz poszukac masz 2 rzedy i w 1 rzedzi 3 linia tam powinno byc ustawienie synchro lub ustawienie procentowe powyrzej 100% to pamiatki wyrzej niz proc czy jakos tak

tak praynajmniej mialem na 3 plytach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie podepne i zapytam czy lepiej ustawic na 266  i jest cl 2 czy zostawic przy 333 i jest cl 2.5. Proc i tak chodzi na 133 fsb.

Zdecydowanie 266. Tryb synchroniczny daje pelsze efekty niż asynchroniczny nawet gdy taktowanie pamięci jest wyższe, i do tego na 266 lepsze tajmingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niejestem specem w tych sprawach ale chyba lepiej na 333 cl2.5

w biosie musisz poszukac masz 2 rzedy i w 1 rzedzi 3 linia tam powinno byc ustawienie synchro lub ustawienie procentowe powyrzej 100% to pamiatki wyrzej niz proc czy jakos tak

tak praynajmniej mialem na 3 plytach

Zdecydownaie 266, tryb synchroniczny w przypadku AMD daje znacznie lepsze efekty aniżeli asynchroniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moglby mnie ktos oswiecic i powiedziec gdzie wylaczyc w mojej plycie kT4V aby nie szly sychronicznie  :?:

P.S. Przepraszam za lamerstwo...  :oops:

A dlaczego nie chcesz synchronicznie? Masz ładną przepustowość przy FSB 170. A co do samego pytania: obawiam się, że się nie da. :lol: Przynajmniej u mnie przy FSB 166 (czyli od 152 w górę) pamięci zawsze idą synchronicznie, niezależnie od ustawień w biosie. Teoretycznie zaś trzeba by po prostu częstotliwość pamięci (SDRAM Frequency) ustawić w biosie na 266.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bull_terrier, na defaultowych timingach, z ewentualnym podwyższaniem napięć (bo dla proca masz już chyba podniesione?) one mogą jeszcze z siebie kilka MHz dać. Przy takim mnożniku (12.5) ja już też niewiele mogę, ale czy problemem są tu na pewno pamięci, to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik zawsze mozna sobie zmienic

jezeli ktos sie uprze to moze nastawic asynchronicznie pamieci w dol ustawiajac pc100 ,wtedy przy fsb170 pamiec bedzie 127.5MHz

przepustowosc nie spada i jest taka jak synchro 127.5/127.5

testowalem na swojej plycie fsb200 ram 150MHz i przepustowosc taka sama jak synchro 150/150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...