Skocz do zawartości
Sullyer.

Kompletny zestaw komputerowy. ~3000ZŁ.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuję KOMPLETNEGO zestawu komputerowego w kwocie oscylującej 3000zł. W większej mierze będzie wykorzystywany do pracy, aczkolwiek nie wykluczam gier.

Potrzebuję całą "budę", monitor, głośniki oraz klawiaturę z myszą.

Dziękuje za pomoc. Dołączona grafika

Jeśli by się dało, poproszę o jak najpojemniejszy dysk. :)

Edytowane przez Sullyer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do jakiej pracy?

Wstępnie:

CORE i5-3470

MSI B75A-G43

2x 4GB ddr3

Gigabyte Radeon HD7770

Seagate 1TB (ST1000DM003)

SilentiumPC Brutus 410

SilentiumPC Deus 500W

LG IPS234V-PN

A4 Tech EVO Glaser 60D USB

Microsoft Wired 600

Logitech Z313

~3070zł

Czyli sprawny procek, dobrze doposażona płyta główna, 8GB ram z dyskiem 1TB;

W zestawie znośny monitor, optymalny zestaw mysz/klawiatura (na tym Microsofu sam "działam" i jak dla mnie skok klawiszy, wyprofilowanie klawiatury jest ok) + standardowe głośniki 2.1;

HD7770 pograć też już pozwoli bez problemów większych;

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym w tej cenie poszedł w AMD:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=54121&s=50390&s=70456&s=73140&s=73501&s=66747&s=72817&s=73554&s=63363

w aplikacjach jest dużo lepszy od i5, a w grach też bardzo mu nie ustępuje + w tym zestawie jest lepsza grafika, która pozwoli grać w FullHD w najnowsze gry na wysokich ustawieniach.

Monitor jest na gorszej matrycy TN, no ale coś za coś - albo trochę lepsze części i gorszy monitor, albo lepszy monitor i troszkę gorsze części

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ustepuje w grach? Chyba nie wiesz co piszesz, bo AMD FX nawet po pdkreceniu ma problem ze stockowym i5

FX8350@4.5 (41fps) vs i5 3470@3.2 (41,5fps) a to przy radeonie hd6850 !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim mowimy o FX+ HD7850.

Pozatym kolega nadal nie napisal o jakie prace chodzi, a ty dajesz osmiowatkowy procesor. Zaraz sie okaze ze chodzi o worda, excela albo photoshopa.

FX maja racje bytu tylko do renderingu i aplikacji mocno korzystajacych z wiecej jak 4 rdzeni

Autor pisze "W większej mierze będzie wykorzystywany do pracy, aczkolwiek nie wykluczam gier." czyli skupmy sie na wydajnosci procesora, a na drugiej pozycji ustalmy wydajnosc karty graficznej.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki tym testom, mogę zauważyć, że jednak AMD jest lepsze względem Intela w dziale renderingu i konwersji plików? Bo tak patrząc na gry to ja raczej będę grał w takie produkcje jak FIFA, czy też (w dużej mierze) World of Tanks.

Patrząc na dwa pierwsze testy to AMD jest nieznacznie w tyle za Intelem, ale w zestawie z AMD mam lepszą kartę graficzną.

Edytowane przez Sullyer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumujac

i5 3470 739zl + plyta 267zl=1006zl

Fx 8320 672zl + plyta 399zl=1071zl

Reszta podzespolow identyczna.

Takze karta graficzna bedzie ta sama

Ponad 2x wiekszy pobor pradu u amd Ci nie przeszkadza rozumiem.

Dodatkowo cieplej i zapewne glosniej...

Dołączona grafika

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładając niższe temperatury (ciut) pracy, większą energooszczędność (dość) oraz niższy koszt zakupu (z rozsądną płytą główną) przy niewiele gorszej sprawności i5 w Twoich zastosowaniach, a lepszej ogółem... chyba i5 wypada ciekawiej;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile tej pracy masz?Ile renderujesz? Na czym teraz pracujesz? Ile grasz i w co? Na przykład można powiedzieć,że gram trochę w pracy.W przerwach ,jak nie mam nic do roboty.A wyjdzie,że roboty jest na 2-3h,a grania reszta czasu.Wielu chce też mocną kartę,a okazuje się,że gra w mało wymagające gry lub wystarcza płynna rozgrywka w niskich ustawieniach.Albo,że fajne te nowe gry,ale jednak wolę porozwalać hitlerowców Blaskowicem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer będzie nastawiony głównie pod rendering i obróbkę i konwertowanie zdjęć. Grać w te nowsze tytuły (World of Tanks, BF3, Warfighter). Aktualny sprzęt to lipa:

E2220,

dysk 80gb ata,

nagrywarka (szkoda gadać),

9500gt,

modecom harry (+ modecom feel II 350W)

i płyta asusa.

A pracy około 4-5h. (+ do gier ile czasu zostanie, oscylujmy 2-3h max)

Edytowane przez Sullyer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi