Skocz do zawartości
maverick_arow

Sprzęt za max 5500zł - granie + obróbka filmów HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Osobiście stworzyłem takie oto zestawienie:

- CPU - i7 3770K ~1250zł

- płyta główna - Gigabyte GA-Z77X-UD5H-WB - zależy mi na bogatym wyposażeniu ~890zł

- grafika - ASUS GTX660Ti 2048MB 192bit PCI-E DirectCU II ~1200zł

- SSD - Samsung SSD 830 128GB sata III ~400zł

- HDD - Seagate 1TB Barracuda 7200.12 32MB SATA III (ST31000524AS) ~280zł

- RAM - 2x Kingston KHX1600C9D3P1K2/8G - 2x 2x4GB = 16GB Dołączona grafika ~320zł

- zasilacz - SeaSonic X 660 660W ~560zł

- chłodzenie - SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043) ~135zł

- DVD-RW - LG GH24NS90 ~83zł

- Obudowa - Fractal Design Define R4 Black Pearl ~390zł

Zależy mi na możliwości rozbudowy w przyszłości zestawu (np o drugą kartę grafiki). Mam pewne wątpliowści co do wybranego zasilacza (czy wystarczająca moc) oraz RAM'u (taktowanie, napięcia, kompatybilność z płytą główną). Proszę o info czy poszczególne podzewspoły są ze sobą kompatybilne. Co ewentualnie zmienić?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze ten i7 z naciskiem na obrobke filmow, bo do gier to wywalanie kasy w bloto.

Plyta - jakiez to wyposazenie kaze ci wydawac 900zl na plyte, bo chyba nie Wifi ? Odnies sie moze do plyty http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g45-intel-z77-lga-1155-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459862/

Czego jej brakuje ?

Ram zmienic na 2x8gb 1333/1600 (bez znaczenia brac najtansze)

Zasilacz na SilentiumPC Deus 600w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem chłodzenie na CPU na wydajniejsze. Płyta główna Extreme4 ma i tak większe możliwości niż kiedykolwiek będziesz potrzebował. Obudowę zmieniłem na tak samo dobrą, a znacznie tańszą. Zasilacz jest zdecydowanie zbyt drogi - 600W spokojnie wystarczy, nawet do SLI.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNUMsKgzAQ$Jc9S8ljY2L$oXjsofQQNAfRajFKaUv$vdmtgvTkYZlhZsLs5g33cajndoLjBdDZHDLAQmMCo9ElEEQFKjK0ydnIGZS0CbRWFEHLj5gaJxe6b64ZNN0QK9qBXq4jNvx$xAZ3t1Sh91RieGWpLINdM79LVMFHSPakZsmxLdag29!6NMf5lprTL3HZ6CdftmOISZJqEU5NiE2oXj0H0RzIeLSdr8!dj$0zqQI!XyzbVpU*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obróbce wideo zainwestuj w dodatkowe dyski. Przy materiale HD będziesz miał olbrzymie ilości danych ,

Warto zastanowić się nad raidem oraz osobnymi fizycznie dyskami pod źródło i zapis.

Myślę, że to da większego (widocznego) kopa niż inwestowanie w przebajerzone płyty główne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi