Skocz do zawartości
_Vip_

FRN2 Vmod - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem "przepis" na Vmod'a na moim Solteku no i ma kilka pytan do znawcow temat zaprawionych w boju.

http://www.maximumoc.com/guides/soltek_75frn_vmod.html

Kosc odpowiedzialna za regulacje napiecia jest GIT (te same oznaczenia) wiem co gdzie mam przylutowac,ale ma pytanko co do tego regulowanego 25k omowego rezystora.Jak to wyglada i na czym polega jego regulacja (no jak regulowany rezystor to sie chyba cos reguluje ,nie :) )Podejrzewam ze caly bajer polega na zmianie rezystancji ,co powoduje wzrost napiecia.Jeszcze nigdy nie robilem takiego moda i chcialbym zaczerpnac troszke wiedzy.Lutowac umiem wiec chyba sobie poradze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic prostszego,jeden z latwiejszych modow,tak samo prosty jak na moim Epoxie

kupujesz potencjometr o oporze powiedzmy 50kohm (skoro piszesz ze 25kohm wystarcza)

najlepiej obrotowy bo latwiej regulowac (sa jeszcze suwakowe)

taki potencjometr ma 3 nozki ,kabelki lutujesz do srodkowej i ktorejs z zawnetrznych

opor ustawiasz na max,tzn. krecac od zewnetrznej nozki do ktorej przylutowales kabelek

lutujesz to do plyty i wlaczasz prad

wchodzisz do biosu i sprawdzasz napiecie ,pokrecasz ostroznie galka potencjometru i obseerwujesz wzrost napiecia

rozne biosu roznie odswiezaja odczyty wiec malutkimi skokami krec i obserwoj wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic prostszego,jeden z latwiejszych modow,tak samo prosty jak na moim Epoxie

kupujesz potencjometr o oporze powiedzmy 50kohm (skoro piszesz ze 25kohm wystarcza)

najlepiej obrotowy bo latwiej regulowac (sa jeszcze suwakowe)

taki potencjometr ma 3 nozki ,kabelki lutujesz do srodkowej i ktorejs z zawnetrznych

opor ustawiasz na max,tzn. krecac od zewnetrznej nozki do ktorej przylutowales kabelek

lutujesz to do plyty i wlaczasz prad

wchodzisz do biosu i sprawdzasz napiecie ,pokrecasz ostroznie galka potencjometru i obseerwujesz wzrost napiecia

rozne biosu roznie odswiezaja odczyty wiec malutkimi skokami krec i obserwoj wynik

no i o to mi chodzilo :P Dzieki KGB juz wszystko wiem.

Jeszcze jedna sprawamnie meczy.Jakby nie patrzec potrzebuje masy(jedna "nozka" do regulatora ,druga do plyty-masy),a z moja akryl buda moze tu byc problem bo tu chyba masy brak.Czy moge wykorzystac mase z zasilki (wydaje mi sie ze tak,masa to masa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz uzyc masy z ukladu czyli GND (pin9)

albo mase z zasilki

ja u siebie bede robil na mase w gniazdku wiatraka i na wtyczce od wiatraka - w ten sposob vmod jest zdejmowalny bez lutowania i w kazdej chwili mozna go przywrocic jednym ruchem reki

no i plyte lutujemy wtedy tylko w jednym miejscu

update:

to moj 2000 post Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...