_Vip_ Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Znalazlem "przepis" na Vmod'a na moim Solteku no i ma kilka pytan do znawcow temat zaprawionych w boju. http://www.maximumoc.com/guides/soltek_75frn_vmod.html Kosc odpowiedzialna za regulacje napiecia jest GIT (te same oznaczenia) wiem co gdzie mam przylutowac,ale ma pytanko co do tego regulowanego 25k omowego rezystora.Jak to wyglada i na czym polega jego regulacja (no jak regulowany rezystor to sie chyba cos reguluje ,nie :) )Podejrzewam ze caly bajer polega na zmianie rezystancji ,co powoduje wzrost napiecia.Jeszcze nigdy nie robilem takiego moda i chcialbym zaczerpnac troszke wiedzy.Lutowac umiem wiec chyba sobie poradze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 nic prostszego,jeden z latwiejszych modow,tak samo prosty jak na moim Epoxie kupujesz potencjometr o oporze powiedzmy 50kohm (skoro piszesz ze 25kohm wystarcza) najlepiej obrotowy bo latwiej regulowac (sa jeszcze suwakowe) taki potencjometr ma 3 nozki ,kabelki lutujesz do srodkowej i ktorejs z zawnetrznych opor ustawiasz na max,tzn. krecac od zewnetrznej nozki do ktorej przylutowales kabelek lutujesz to do plyty i wlaczasz prad wchodzisz do biosu i sprawdzasz napiecie ,pokrecasz ostroznie galka potencjometru i obseerwujesz wzrost napiecia rozne biosu roznie odswiezaja odczyty wiec malutkimi skokami krec i obserwoj wynik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 nic prostszego,jeden z latwiejszych modow,tak samo prosty jak na moim Epoxie kupujesz potencjometr o oporze powiedzmy 50kohm (skoro piszesz ze 25kohm wystarcza) najlepiej obrotowy bo latwiej regulowac (sa jeszcze suwakowe) taki potencjometr ma 3 nozki ,kabelki lutujesz do srodkowej i ktorejs z zawnetrznych opor ustawiasz na max,tzn. krecac od zewnetrznej nozki do ktorej przylutowales kabelek lutujesz to do plyty i wlaczasz prad wchodzisz do biosu i sprawdzasz napiecie ,pokrecasz ostroznie galka potencjometru i obseerwujesz wzrost napiecia rozne biosu roznie odswiezaja odczyty wiec malutkimi skokami krec i obserwoj wynik no i o to mi chodzilo :P Dzieki KGB juz wszystko wiem. Jeszcze jedna sprawamnie meczy.Jakby nie patrzec potrzebuje masy(jedna "nozka" do regulatora ,druga do plyty-masy),a z moja akryl buda moze tu byc problem bo tu chyba masy brak.Czy moge wykorzystac mase z zasilki (wydaje mi sie ze tak,masa to masa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 eno ludzie to jak to jest z ta masa ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 znalazlem taka rozpiske ukladu HIP6302 czy moge ten potencjometr wlutowac miedzy piny 7 (FB) i 9 (GND) :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 mozesz uzyc masy z ukladu czyli GND (pin9) albo mase z zasilki ja u siebie bede robil na mase w gniazdku wiatraka i na wtyczce od wiatraka - w ten sposob vmod jest zdejmowalny bez lutowania i w kazdej chwili mozna go przywrocic jednym ruchem reki no i plyte lutujemy wtedy tylko w jednym miejscu update: to moj 2000 post Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 No to szkolenie w modowaniu zaliczone :P Dzieki jeszcze raz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...