Skocz do zawartości
Mr-Salieri

Problem z zamulonym komputerem. Pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z komputerem. Specyfikacja poniżej. Problem polega na sporym zamuleniu komputera. Objawia się tym, że podczas wypakowania plików winrar-em strasznie długo odpala się przeglądarka Chrome i ogólnie wszystko w systemie chodzi bardzo wolno. Sprawdzałem w tym momencie wykorzystanie procesora i jest 5-10%. Podczas wypakowania plików włączyłem grę Torchlight i gra się zatrzymała... nic nie można było zrobić dopóki pliki się nie wypakowały. Nawet bez operacji wypakowania plików, jak włączam kilka razy przeglądarkę chrome + ew. sprawdzam coś w systemie i przeskakuję między dyskami to system również muli, przeglądarka wolno się włącza. Dyski mam podpięte pod sata/600. Podłączałem również pod sata/300 i nic to nie zmieniło. Proszę o pomoc. Czy możliwe, że płyta główna jest uszkodzona lub procesor ?

Posiadam następujący sprzęt:

Płyta główna: Asus Maximus V Gene (najnowszy BIOS)

Procesor: Intel i5 3570K 3,4 Ghz

Pamięć: Patriot DDR3 2x8192MB 1600Mhz CL9 Gamer 2 Series Division 2 Edition

Dyski twarde : 2x WD Caviar Green WD20EARX (2TB, 64MB, SATA/600)

K. Graficzna: Gigabyte HD7750 OC 2GB ( karta dokupiona w późnieszym terminie także nie jest raczej powodem problemów )

Chłodzenie: Noctua D14

Zasilacz: BeQuiet Straight Power E9-CM-680W Modular 80+Gold

Obuodwa: SilentiumPC Regnum RG-L50

System: Windows 7 64-bit

Edytowane przez Mr-Salieri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski Green i to jeszcze w RAID , rozepnij raid i podłącz jeden dysk i zobacz jak się będzie zachowywał .

Możesz też zamiast tych GE podpiąć inny dysk jak masz , najlepiej jak by to była normalna wersja a nie ECO/Green etc.

Btw. Zestaw średnio spasowany - za dużo ramu jak do gier i karta średnia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski Green i to jeszcze w RAID , rozepnij raid i podłącz jeden dysk i zobacz jak się będzie zachowywał .

Możesz też zamiast tych GE podpiąć inny dysk jak masz , najlepiej jak by to była normalna wersja a nie ECO/Green etc.

Btw. Zestaw średnio spasowany - za dużo ramu jak do gier i karta średnia .

Dyski nie są ustawione w RAID w BIOS-ie tylko w AHCI. To nie jest zestaw do gier tylko do pracy. Kartę graficzną kupiłem ze względu na możliwość podłączenia 2 monitorów DVI. Wcześniej miałem podpiętą zintegrowaną po HDMI ale miewałem problemy z wyświetlanym obrazem. Wcześniej nie myślałem również o podpięciu 2 monitora.

Dysk jeden odłączę i sprawdzę jak się będzie zachowywał system. Innego dysku do sprawdzenia niestety nie posiadam i chyba będę musiał kupić jakiś SSD. Musiałbym mieć pewność, że to wina dysku aby kupić SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi