Mcmaker Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć, chciałem się was doradzić, czy lepiej jest zainwestować w kartę graficzną czy pamięć ram. Chodzi mi głównie o poprawienie szybkości klatek w grach. Komputer służy mi do internetu, chociaż w gry też dosyć często gram. Pierwsze może specyfikacja: Fujitsu Siemens Esprimo E5615 Płyta główna: D2464-A Procesor: AM2 Athlon x2 5000 (oryg. Sempron 1800) Zasilacz: Seryjny, 250w HDD: WD 250GB Ram: 2x1GB GoodRam 667MHz DDR2, płyta obsługuje do 8GB i 667MHz Grafika: Gigabyte 8600GT DDR3 256mb, dołożone chłodzenie, podkręcona na: GPU: 760MHz Memory: 900MHz Shader: 1836MHz (oryg. 600, 720, 1450) Napęd: DVD DL Liteon Ihas 124b Nie chcę pakować nie wiadomo ile w niego kasy, bo komputer złożyłem za około 300 zł, z czego procesor to 1/3 jego wartości Liczę się z tym, że jeżeli wypadałoby zmienić grafikę to razem z zasilaczem, bo i tak już jest na krawędzi Wg. mnie jedynym słusznym wariantem niskobudżetowej grafiki byłby prądożerny 8800 GTS, dobrze myślę ? Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Mcmaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) No nie wiem te karty często są "wypiekane" w dodatku musiałbyś dać jakieś 150zł no i zasilacz wymienić (70zł) czyli jakieś 220zł, a z tego co widzę to zwykłego zasilacza tam nie wsadzisz więc nie wiem ile mógłby kosztować taki zeby był mocniejszy i tam wszedł. A może byś zmienił więcej tj: g550- 150zł płyta na H61 - 150zł fortron hln 350w - 70zł 2gb ram ddr3 - 30zł warto dołożyć jeszcze 2gb Radek używany hd4850 - 150zł razem 550zł minus to za ile sprzedasz to co masz, za grafikę weźmiesz 100zł, ram 50zł, płyta z zasilaczem 50, procek 50. Dokładasz 300zł ale masz wszystko nowe na gwarancji, wydajność, energooszczędność nieporównywalna. Zagrasz w najnowsze gry na takim sprzęcie w natywnej rozdzielczości i jeszcze może na średnie poprzestawiasz detale zależy jaki masz monitor. Jeszcze obudowę musiałbyś wymienić ale to nawet lepiej gdybyś to razem sprzedał bo tak to ciężko będzie, a na allegro znalazłoby sie jakąś obudowę tanią Edytowane 12 Grudnia 2012 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mcmaker Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Skoro tak mówisz, to może zacznę kompletować taki sprzęt jak doradzasz zaczynając od kupna zasilacza i radeona hd4850 które to bym od razu zamontował w moim Esprimo, a później dokupiłbym płytę, ram i procesor Jakieś inne sugestie ? Aha, monitor mam Samsung SyncMaster 957MB Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Mcmaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Skoro tak mówisz, to może zacznę kompletować taki sprzęt jak doradzasz zaczynając od kupna zasilacza i radeona hd4850 które to bym od razu zamontował w moim Esprimo, a później dokupiłbym płytę, ram i procesor Jakieś inne sugestie ? Aha, monitor mam Samsung SyncMaster 957MB nie zamontujesz tam takiego zasilacza jak napisałem i karty też nie bo tj low profile tak mi się wydaje przynajmniej Edytowane 12 Grudnia 2012 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mcmaker Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Tak, to jest mały desktopik, ale 8600gt też nie jest niskoprofilowa, szczególnie pasywna Gigabyte'a, do tego wentylator 8cm Wszystko pasuje, wystarczyło wyciąć i wyprofilować odpowiednie części obudowy Nikt nie mówi że to ma ładnie wyglądać :) Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Mcmaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Tak, to jest mały desktopik, ale 8600gt też nie jest niskoprofilowa, szczególnie pasywna Gigabyte'a, do tego wentylator 8cm Wszystko pasuje, wystarczyło wyciąć i wyprofilować odpowiednie części obudowy Nikt nie mówi że to ma ładnie wyglądać Ale chyba ma śledź niskoprofilowy coś w tym stylu http://sklep.chip.pl...w_zestawie.html Nie wiem jak włożysz tam zasilacza ATX lub inny jest jakiś nietypowy specjalnie pod tego kompa moim zdaniem zrobiony. Może ktoś inny będzie wiedział Edytowane 12 Grudnia 2012 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mcmaker Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Śledz bez problemu siadł, wiadomo że nie jest tak dopasowany jak niskoprofilowy, ale nie ma problemu z wtyczką monitora. O miejsce na podzespoły nie ma się co martwić, z tym jest najmniejszy problem Wiadomo że to tylko tymczasowe zastosowanie, docelowo dla płyty na H61 kupię obudowe ATX Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Mcmaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...