ble007 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Moja konfiguracja: procesor: AMD Phenom II x4 965 AM3 Black Edition @ 3835MHz chłodzenie CPU: Scythe Mugen 2 rev.B płyta główna: Gigabyte GA-970A-UD3 Ram: Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL8.0 XMP Vengeance zasilacz: OCZ Modxstream Pro 600W Modular dysk: Samsung SpinPoint F3 HD502HJ grafika: MSI Radeon HD 5850 OC 1GB DDR5 PCI-E Przeznaczenie: gry/programy inżynierskie. Gry w rozdzielczości 1920x1080. Kwota: rozsądna (nie jest ściśle określona) 1. Czy kupno dysku SSD przy takiej konfiguracji poprawi mocno komfort pracy? 2. Karta graficzna ma strasznie głośne chłodzenie (nawet na minimalych obrotach wiatraka). Chciałbym je zmienić, ale zastanawiam się czy nie lepiej sprzedać obecną kartę graficzną i kupić nową - lepszą. Tutaj rodzi się pytanie - co jest wąskim gardłem w tym komputerze? Warto inwestować w lepszą kartę graficzną? Jeśli tak to jaka byłaby odpowiednia dla takich podzespołów? Z góry dziękuję za rady Edytowane 19 Grudnia 2012 przez ble007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 7850/7850 + Samsung 830 128 GB / crucial m4 / vertex 4 / plextor m5s SSD mocno podniesie komfort pracy z systemem oraz w aplikacjach. Nic słabszego od HD7850 nie warto brać. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o SSD to myślałem właśnie o OCZ Vertex 4 128GB. Nowszych gier już nie mogę odpalać na maksymalnych detalach jeśli chcę aby gra działała płynnie. Czy po zmianie karty na HD7850 lub wyżej, procesor nie będzie w moim zestawie wąskim gardłem? Nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto, dlatego chciałbym dobrać do reszty komponentów taką kartę graficzną, która będzie wykorzystywała swoje możliwości. Wykluczam zmianę CPU i całej platformy - to dopiero przy zmianie całego zestawu na nowy za rok czy dwa. Oraz czy zmiana karty graficznej faktycznie poprawi wydajność w grach. Jeśli ta to powyżej jakiego pułapu nie warto już inwestować. Może warto polować na używane GeForce GTX570/GTX580/GTX660/GTX660Ti, Radeon HD7850/HD7870 (a może i HD5970?)? Edytowane 19 Grudnia 2012 przez ble007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Procesor będzie wąskim gardłem, odczujesz to jedynie w niektórych grach, które wymagają dużej mocy obliczeniowej od cpu. Max co bym brał to HD7870/gtx660 (mogą być używki). Oczywiście o wszystkim na max (włącznie z AA) w FULLHD i 60fps możesz zapomnieć bo w/w karty są za słabe. Wzrost wydajności w porównaniu do 5850 będzie spory. W jakiej rozdzielczości grasz? Tak poza tematem jakie masz taktowanie NB? Jesli tego nie ruszałeś to ustaw 2400-2600MHz, cpu dostanie ładnego kopa w porównaniu do def. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Gram praktycznie zawsze w rozdzielczości 1920x1080. CPU NB Freq. ustawione jest już na 2640 Z samego procesora już niestety za dużo wyciągnąć nie mogę. Przy wyższym NB/taktowaniu komputer traci już stabilność (musiałbym ekstremalnie podnosić napięcia). W takim razie spróbuję dorwać którąś z ww. używanych kart graficznych z niereferencyjnym chłodzeniem. Dziękuję za pomoc. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...