fragus Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Mam nadzieję, że założyłem temat w dobrym dziale. Moje podzespoły/konfiguracja: GA-X58A-UD5 Rev. 2.0 Intel SSD 520 120GB Seagate 2TB Win 7 x64 SP1 Kilka dni temu zakupiłem dysk Intel SSD 520 - 120GB, jednak nie mogę z niego wycisnać "maksymalnej prędkości". Tzn, po podłączeniu pod port SATA III, działa tylko w trybie SATA II ! Płyta główna posiada dwa kontrolery Marvela, które obsługują sata3. Obydwa dyski sa do niego podpięte, Seagate pracuje pod SATA3, jednak Intel nie. Zaktualizowałem sterowniki Marvela do najnowszych, jednak i to nie pomogło. Próbowałem zamienić dyski portami, jednak nadal - seagate dziala w trybie sata3, a intel nie. Testowałem dysk HDTune i faktycznie, prędkości nie odpowiadają dla SATA3. Czy trzeba coś pogmerać w biosie ? Kompletnie się nie znam na tym, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc Zrzut ekranu w załączniku. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Te dodatkowe kontrolery są nic nie warte i ograniczane przez szynę pci-e x1. Podepnij pod SATA2 lepiej na tym wyjdziesz. W domowym użytku i tak nie zauważywszy różnicy pomiędzy SATA3 i 2. Jak SATA3 to tylko od Intela lub AMD. Reszta to badziewie (mówimy tu o kontrolerach w mobo i takich w rozsądnych cenach :)). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Podepnij Seagate do SATA2 i zobacz jak będzie działał SSD na SATA3. Jeśli nic się nie poprawi to zrób tak jak DeathTomahawk napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...