vanThorfun Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 Specyfikacja sprzętu: płyta główna: ASUS P5QPL-AM procesor: Intel Core 2quad Q6600 Grafika: Radeon HD 5770 RAM: DDR2 Kingstone 4GB/800 (2x2GB), CL6 System: Win7 32-bit Problem: Kupiłem nowe RAMy (powyższe) i zastąpiłem nimi 2x1/800 GB kingstone CL6. Średnio 2-3 razy w tygodniu wyskakiwał blue screen. System ten mam już od trzech lat i nigdy nie miałem takich problemów. Próbowałem zmieniać timingi i zasilanie kości w BIOSie (zarówno podwyższać, jak i obniżać), ale nic to nie dało. Próbowałem też zmniejszyć ich prędkość, ale dalej zero rezultatów. Robiłem testy Memtestem i zawsze wyskakiwało 0 błędów, a system ciągle niestabilny i w różnych programach nie działają czasami różne losowe funkcje. Teraz doszły jeszcze problemy ze zwieszaniem się systemu. Wystarczy, iż mam włączonego winampa i chrome’a, a bardzo często system zawiesza się nawet na minutę. Włożyłem stare kości RAM i przywróciłem ich ustawienia w BIOSie i problem nie ustąpił (gdy wcześniej tak postępowałem, wszystko zaczynało działać normalnie). Dodam iż zarówno stare, jak i nowe kości są na liście kości wspieranych przez płytę główną. Ma ktoś pomysł, co jeszcze można zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 A może zbieg okoliczności i problem z dyskiem. Pobierz HDtune wejdź w zakładke health i zobacz czy wszystko jest okej oraz przeskanuj czy nie ma bad sectorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 A zasilacz pewnie firmy "tik, tak, bum" :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanThorfun Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 Z dyskiem wydaje się być wszystko w porządku. Co do zasilacza: jakiś specjalnie jakościowo dobry to on pewnie jest, ale ma 500W, więc powinien mieć spory zapas mocy. Myślisz że to z zasilaczem może być problem? Jak pisałem, po włożeniu starych RAMów może i blue screen nie wywala, ale za to w zasadzie nic nie działa poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 To że ma 500W to nic nie znaczy. Podaj markę, model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) jakiś specjalnie jakościowo dobry to on pewnie jest, ale ma 500W, więc powinien mieć spory zapas mocy.Może łaskawie napiszesz co to za zasilacz? Marka i model. Nie wiesz gdzie sprawdzić? Otwórz obudowę i przeczytaj na naklejce. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanThorfun Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 LC Power LC500H-12 V2.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) i wszystko w tym temacie 1 sprawdz napiecia multimetrem w idle i w stresie. 2 wylacz C states w biosie i eist, 3 ustaw cpu vcore na sztywno, albo podnies o 0.05 4 zainstaluj nowy system Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanThorfun Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 wielkie dzięki, będę walczył dalej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Na początek podłącz hdd pod inna wtyczkę z zasilacza, użyj innego przewodu sata jeśli posiadasz. Przetestuj dysk jak radzono na początku. Sprawdź też jak komputer pracuje na pojedynczej kości ram. Sprawdź w biosie czy CommandRate jest ustawione na 2T. Sprawdź temperatury procesora, mogło się zdarzyć, że przy wymianie ramu radiator wypiął się z jednego pinu. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanThorfun Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 RAM ustawiony był od początku na 2T, a na pojedynczej kości te same problemy. Znalazłem jednak rozwiązanie: Okazało się, iż uszkodzony jest drugi dysk (mam dwa dyski po 500GB), który na szczęście nie był dyskiem systemowym. Po jego odpięciu wszystko działa normalnie. Mam jeszcze tylko jedno pytanie: Czy możliwe jest, że po wpięciu nowych RAMów ten dysk został uszkodzony przez "ultrawysoką" jakość mojego zasilacza? Zastanawiam się teraz nad kupnem dodatkowego dysku zewnętrznego i nie wiem, czy muszę też wymienić zasilacz, żeby dalej nie mieć problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 zew dyski maja czesto swoje zasilanie, ale zasilacz tak czy tak radziłbym wymienić, a co do usterki z powodu ramu to szczerze wątpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 i wszystko w tym temacie Tyle znaczy ile? zasilacz tak czy tak radziłbym wymienić Dlaczego? LC Power to całkiem znośne zasilacze, nie wolno ich mylić z Linkwordami, Logicami i co tam jeszcze podobnie się pisze, brzmi. Mało prawdopodobne, że to zasilacz jest winny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Tyle znaczy ile?wystarczająco - czyli odp tak jak post do ktorego odnosi sie Twoj cytat z przekorą zaproponowałem zmianę bo kumplowi taki zasilacz ufurał calutkiego kompa, pozostał tylko o dziwo proc i7 860 (aczkolwiek nie wiem co spowodowało to że tak sie stało, czyli czy np nie bylo dodatkowego czynnika ludzkiego :P). Rozumiem ze to nie jest tak ze od razu wszystkie zasilacze firm "polecanych" sa w 100% bezawaryjne. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 A może by tak memtest zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Robiłem testy Memtestem i zawsze wyskakiwało 0 błędów Znalazłem jednak rozwiązanie: Okazało się, iż uszkodzony jest drugi dysk (mam dwa dyski po 500GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 Sorry przeoczyłem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...