Skocz do zawartości
Metano

Komputer po 7 latach [~2000zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w temacie opisany jest mój dylemat. Krążąc po forach, testach różnych komponentów, starałem się złożyć zestaw komputerowy w okolicach 2000zł. Kilka informacji:

- ma to być tylko i wyłącznie jednostka centralna,

- komputer przede wszystkim do gier, wykorzystywania internetu czyt. youtube,

- jeśli chodzi o stan części: nowe czy używane, decyzje zostawiam wam,

- nie mam zamiaru podkręcać,

- rozdzielczość 1600x900, 1920x1080,

- mieszkam w Polsce i komputer byłby zamawiany przez sklep internetowy, w tej kwestii również zdaję się na forumowiczów,

- ze starego komputera nie jestem w stanie użyć niczego,

- budżetu nie mogę powiększyć.

Tutaj sam pokusiłem się złożyć zestaw, jeśli coś nie pasuje tzn. wtyczki, chipsety, to przepraszam, ale zwyczajnie jestem laikiem w tych sprawach. Najlepiej by było opuścić cenę na jakimś komponencie i dokupić napęd. Co do dysku, 250 GB jest dla mnie wystarczające.

http://www.morele.net/inventory/info/xVh97b/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie dobry ten Twój zestaw ale lepsze byłoby coś takiego:

Intel Core i3-3220 BOX - 440zł

Płyta główna ( http://www.morele.ne...5ma-e33-492767/ ) -200zł

Sapphire Radeon HD 7850 1GB - 640zł

Pamięć 8gb A-data ( http://www.morele.ne...3w8g9-s-439808/ ) -130zł

Seagate Barracuda 500 GB -232zł

LG GH24NS95 - 63zł

Zasilacz ( http://www.morele.ne...0049-eu-527950/ ) -137zł

Obudowa silentiumPC brutus 410 - 135zł

Razem: 1977zł Dołączona grafika

Brutus 410 narazie niedostępny możesz zapytać kiedy się jej spodziewają. Jak nie to jest jeszcze brutus 310 z jednym wentylatorem i bez zewnetrznej zatoki 2,5' za 120zł dostępny jakbyś miał gorąco to zawsze drugi wentyl można dokupić za 15zł np silentiumpc zephyr 120mm. Na morelach masz taki plus, że jak jesteś użytkownikiem tego forum to złożenie i wysyłkę masz za 1zł

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj mam pytanie: podałeś grafikę od Sapphire, a w testach i najbardziej polecanych kartach na purepc jest wersja od Gigabyte, więc jak to się ma do siebie ? Z tego co zauważyłem w Gigabyte jest większe taktowanie rdzenia. Czy jest jakaś różnica w jakości dysków 500 GB i 250 GB oraz dlaczego ta pamięć, sytuacja analogiczna jak w przypadku karty graficznej? Co do płyty głównej, to ta sama seria, ale wersja okrojona ?

Czy na tym sprzęcie jestem w stanie pograć w najnowsze gry na średnich-wysokich detalach bez zacięć, prezentacji klatkowych ?

Edytowane przez Metano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale w alternatywach jest Sapphire. Wersja od Gigabyte jest podkręcona fabrycznie o 40mhz Dołączona grafika więc tego sapphire bez problemu sobie możesz tak przestawić, a chłodzenie też jest ciche plus tańsza o 10zł. Jeśli chodzi o dysk w jakości różnicy może nie być natomiast będzie w szybkości i pojemności za wyższą prędkość i dwa razy większą pojemność dokładasz 30zł i mieścisz się w budżecie. Komputer ma być do gier zainstalujesz kilka gierek po 15-20gb i zobaczysz jak szybko miejsce ucieka. Ram 8gb 1333mhz Cl9 +niska cena zwyczajna kość ramu, 1600mhz da Ci może 1fps więcej. Płyta główna na tym samym chipsecie B75 ogólnie bardzo dobra płyta za niską cenę chyba że potrzebujesz jakiś złącz więcej? Jeśli nie to po co przepłacać za coś czego nie wykorzystasz

Tak pograsz w więkoszości pewnie na wysokich, a za tą cenę i tak nic lepszego nie złożysz

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi