Skocz do zawartości
u870000

Win XP- nie działa mysz ani klawiatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam bardzo poważny problem z komputerem. Otóż, dnia wczorajszego, miałem kłopoty z antywirusem, (kaspersky) obciązał procesor na 100% jak się włączyło przeglądarke i nie szło zamknąć tego procesu. Nawet jak się program wyłączyło to proces dalej pozostawał i obciązał na 100%. Postanowiłem, że miarka się przebrała i zdecydowałem się usunąć oprogramowanie z którego nie jestem zadowolony. Deinstalacje trzeba było zwieńczyć ponownym uruchomieniem komputera. Po ponownym wgraniu się systemu, nie działa zarówno mysz jak i klawiatura. System działa jednak nie ma po prostu sterowania. Windows nie wyrzuca żadnych komunikatów błędu.

Klawiaturę mam na PS/2, mysz na USB.

- Klawiatura działa wszędzie poza windowsem. W biosie działa.

- Sprawdzałem inne urządzenia, nawet dwie myszki na raz, wszystkie porty, włączać bez podpiętych urządzeń i podłączyć po uruchomieniu. Nic.

-Postanowiłem naprawić rejestr, uruchomiłem konsolę odzyskiwania z płyty i najpierw wgrałem pliki z płyty, wiadomo software, system, sam, security itd. wiadomo o co chodzi. Wiadomo na czystych mamy 640x480, brak naszych ustawień itd.. ale wtedy mysz i klawiatura działa więc byłem pewny że to rozwiąże problem. Po podmianie plików z restora na dzień z przed tej awarii... mysz i klawiatura dalej nie działają. Postanowiłem podmienić na jeszcze starsze bo z 1 lutego.. Mysz i klawiatura dalej nie działają. Czyli przywrócenie tych plików rejestru z przed tej awarii nie rozwiązuje problemu no chyba, że to trzeba jeszcze zatwierdzić w przywracaniu z opcji, ale nie mam jak tego zrobić bo nie mam sterownia.

- godziny w szukaniu rozwiązania mijały, znalazłem opis o sterowniku systemowym. Myślę może to to. Zdobyłem potrzebny plik bodaj i8042 coś tam. sys podmieniłem.. niestety nie rowiązało to problemu, mysz i klawiatura dalej nie działa.

- inne urządzenia USB działają, np podłączyłem adpater BT i normalnie ikonka na trayu się pojawia, podłączy się pendrive to czyta.

- na drugim dysku instalowałem kiedyś windowsa 8, dla testów, z czystej ciekawości uruchomiłem ten system i pod windowsem 8 mysz i klawiatura działa. Także pewnym jest, że jest to konkretny problem z tamtym windowsem.

Dodam, że format nie wchodzi w grę i muszę to jakoś naprawić. Dlaczego. Korzystam z keepassa, program do szyfrowania haseł do kont internetowych i w nim mam zaprogramowany dostęp do bazy na windows user account. (czytaj bazę można uruchomić tylko na tamtym konkretnym koncie użytkownika w windowsie xp) jak przeniose sobie plik na win 8 i zechcę go uruchomić to nic z tego. Także straciłem dostęp do większości kont internetowych, banki, portale społecznościowe, gmail, youtube, bloger. Ktoś powie kliknij zapomniałem hasła w banku, tak i linka do resetowania wyśle mi na gmaila - do którego nie mam dostępu. I chodźby w związku z tym muszę to jakoś naprawić. Ja naprawdę już nie mam pomysłu dlatego zwracam się do Was. Musi tu być jakiś ekspert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi